Ασκήσεις ισορροπίας στη ΣΕΚΑΠ

18-10-2013, 13:01
Ασκήσεις ισορροπίας στη ΣΕΚΑΠ

Της Βούλας Μαλαίνου

«Πάγωμα» των απολύσεων και κατάρτιση μίας νέας επιχειρησιακής σύμβασης, προκειμένου να εκτονωθεί η έκρυθμη κατάσταση στην καπνοβιομηχανία, να εξομαλυνθούν οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές και να προχωρήσουν τα σχέδια ανάπτυξης, πρότεινε ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου κατά τη διάρκεια των επαφών που είχε την περασμένη Τετάρτη με εκπροσώπους της διοίκησης και των εργαζομένων της ΣΕΚΑΠ.

Ο κ. Κεγκέρογλου ζήτησε και από τις δύο πλευρές να βάλουν νερό στο κρασί τους και να ανοίξουν ξανά διάλογο, ο οποίος είχε κοπεί ύστερα από τη συνάντηση που πραγματοποίησαν στα τέλη του περασμένου μήνα, από την οποία οι εργαζόμενοι αποκόμισαν την εντύπωση πως η νέα ηγεσία της επιχείρησης απειλεί με μαζικές απολύσεις μπροστά στην άρνησή τους να υπογράψουν τις ατομικές συμβάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο οι εκπρόσωποι της διοίκησης όσο και των εργαζομένων έμειναν ικανοποιημένοι από τις συστάσεις του υφυπουργού Εργασίας, ωστόσο τον τελευταίο λόγο έχει ο κ. Σαββίδης, ο οποίος ζήτησε να του μεταφερθούν τα όσα ειπώθηκαν στη σύσκεψη στο γραφείο του κ. Κεγκέρογλου, προκειμένου να καθορίσει τις επόμενες κινήσεις του, οι οποίες μετά από όλα αυτά προσδοκάται να είναι καλής θελήσεως.

Για ακόμη μία φορά η απουσία του εκ Ρωσίας ομογενή επιχειρηματία «ξίνισε» τους υπαλλήλους της καπνοβιομηχανίας, ενώ μεγάλη έκπληξη αποτέλεσε και η απουσία του κ. Ανίσιμωφ, διευθυντή και δεξί χέρι της νέας διοίκησης, με τον οποίο είχαν συνηθίσει να συνομιλούν και να διαπραγματεύονται.

Ωστόσο, εξήγηση για την απουσία του Ρώσου διευθυντή υπήρξε από το νομικό σύμβουλο της καπνοβιομηχανίας, ο οποίος διευκρίνισε ότι ο κ. Ανίσιμωφ είχε κληθεί από την Εισαγγελία της Ξάνθης να καταθέσει επί αναφοράς των εργαζομένων για άσκηση ισχυρών πιέσεων προς το προσωπικό, εκ μέρους της ιδιοκτησίας της καπνοβιομηχανίας, για την υπογραφή ατομικών συμβάσεων.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι

Η απόλυση πέντε εργαζομένων την περασμένη εβδομάδα ήταν η «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» στις σχέσεις των δύο πλευρών. Η ηγεσία δε έκανε λόγο περί της νομοθεσίας περί τετράμηνης προειδοποίησης, που σημαίνει ότι οι αποζημιώσεις θα είναι… «ψαλιδισμένες».

Η κίνηση αυτή της νέας διοίκησης ουσιαστικά επιβεβαίωσε τους φόβους των εργαζομένων για μαζικές απολύσεις. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο πλευρών στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο κ. Ανίσιμωφ παρουσίασε στους υπαλλήλους της καπνοβιομηχανίας ένα σχέδιο επιχειρησιακής σύμβασης, με βάση το οποίο προβλέπονται μεσοσταθμικές μειώσεις της τάξης του 35% - 40% για κάθε εργαζόμενο. Το πλάνο δόθηκε προς διαβούλευση στους εργαζομένους της εταιρείας, οι οποίοι ζήτησαν με τη σειρά τους ειδικότερα οικονομικά στοιχεία για την πορεία της επιχείρησης, τα οποία αρχικά τα είχαν αιτηθεί από τη διοίκηση εδώ και εβδομάδες.

Τότε, το δεξί του χέρι του Σαββίδη, καθώς και ο νομικός σύμβουλος, οι οποίοι εκπροσωπούσαν τον εκ Ρωσίας ομογενή επιχειρηματία, αποχώρησαν από τη συνάντηση, μη δίνοντας κανένα περιθώριο για περαιτέρω διάλογο, θεωρώντας πως πίσω από το αίτημα των συνδικαλιστών κρύβονται συμφέροντα.

Από τη στιγμή που η διοίκηση άφησε ανενημέρωτους τους εργαζομένους της για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας, άνοιξε το δρόμο για… ακραίες κόντρες.

Αξίζει να επισημανθεί πως σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα του 2002 οι μισθολογικοί όροι δεν αλλάζουν. Σε αυτό στηρίζονται οι εργαζόμενοι με τη διοίκηση, ωστόσο, να διατείνεται πως το Προεδρικό Διάταγμα δεν έχει πλέον ισχύ, αφότου η ΣΕΚΑΠ εξαγοράστηκε από την ΑΤΕbank.

Περιμένουν να δουν έργα…

Τη σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας μπορεί να μην ακολούθησαν περαιτέρω «παρατράγουδα», ωστόσο οι εργαζόμενοι της καπνοβιομηχανίας διαμηνύουν πως όσο η διοίκηση θα επεξεργάζεται τις προτάσεις του κ. Κεγκέρογλου, εκείνοι θα περιμένουν να δουν έστω και μία μικρή κίνηση από τον κ. Σαββίδη, η οποία να προμηνύει πως τα σχέδια ανάπτυξης παίρνουν σταδιακά το δρόμο τους…

Οι εργαζόμενοι δηλώνουν έξαλλοι με τη σιγή ιχθύος που διατηρείται περί του τι μέλλει γενέσθαι με το άφαντο μέχρι στιγμής επιχειρησιακό πλάνο, που θα φέρει την ανάπτυξη στην εταιρεία.

Παράλληλα, όπως λένε, για την κεφαλαιακή ενίσχυση που θα επέλθει μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου-που κατά τα άλλα έχει αποφασιστεί-ούτε συζήτηση… Παρόλα αυτά, το σχέδιο εξυγίανσης της μέχρι το κόκαλο χρεωμένης ΣΕΚΑΠ περιλαμβάνει μείωση του κόστους κατά 20%-25%, αλλαγή των συμβάσεων και απολύσεις.

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<