Ημερολόγιο καλλιεργητή

14-10-2013, 13:37
Ημερολόγιο καλλιεργητή

Ξεκίνησε η συγκομιδή του βαμβακιού, ενώ για τον περιορισμό των πληθυσμών ρόδινου και πράσινου σκουληκιού απαιτείται  στελεχοκοπή αμέσως μετά τη συγκομιδή, καθώς και όργωμα σε βάθος 20-25 εκατοστών.

Πλήττονται τα ελαιόδενδρα αυτή την εποχή από πολλές μυκητολογικές και βακτηριολογικές ασθένειες, όπως είναι το κυκλοκόνιο, η κερκόσπορα, η βούλα (ξεροβούλα και σαπιοβούλα) το γλοιοσπόριο (παστέλλα) και η καρκίνωση ή φυματίωση. Τα εσπεριδοειδή και κυρίως η λεμονιά, η κιτριά και η νερατζιά χρειάζονται αντιμετώπιση της κορυφοξήρας, που είναι ασθένεια του ξύλου.

 

ΒΑΜΒΑΚΙ

Οι βαμβακοφυτείες, σχεδόν στο σύνολό τους, βρίσκονται στο στάδιο της συγκομιδής. Μέχρι πριν από λίγες ημέρες οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ καλές για το άνοιγμα των καρυδιών και τη συγκομιδή του βαμβακιού, γι’ αυτό και οι αποδόσεις κυμαίνονται φέτος σε ικανοποιητικά επίπεδα, οι δε τιμές του σύσπορου είναι πολύ καλές (πάνω από 0,50 ευρώ το κιλό).

Η συγκομιδή του σύσπορου βαμβακιού γίνεται όταν το βαμβάκι δεν είναι υγρό, τα φύλλα του έχουν πέσει και τα ώριμα καρύδια έχουν ανοίξει. Εφιστάται η προσοχή των βαμβακοπαραγωγών στη συγκομιδή, που δεν πρέπει να γίνεται ποτέ μετά από βροχή, βράδυ ή νωρίς το πρωί. Στις περιπτώσεις που το σύσπορο βαμβάκι συγκομισθεί με υγρασία μεγαλύτερη του 10% απαγορεύεται να αποθηκεύεται, αλλά πρέπει να εκκοκκίζεται αμέσως.

Σημειώνεται ότι κατά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο δεν υπήρξαν ζημιές από το πράσινο και ρόδινο σκουλήκι, επιβάλλεται, ωστόσο, να γίνει αμέσως μετά την συγκομιδή, στελεχοκοπή για τον περιορισμό των νυμφών του πράσινου, που διαχειμάζουν στο έδαφος και από τον αριθμό τους εξαρτάται η εξέλιξή του την επόμενη χρονιά και στη συνέχεια η ενσωμάτωση των θρυμματισμένων υπολειμμάτων με όργωμα σε βάθος 20-25 εκατοστών. Επισημαίνεται, ότι με την πρακτική αυτή ένας σημαντικός αριθμός διαχειμαζουσών νυμφών καταστρέφεται, οι δε υπόλοιπες εκτίθενται σε αντίξοες κλιματικές και εδαφικές συνθήκες και μεταφέρονται σε μεγαλύτερο βάθος, με την αναστροφή. Αξίζει να σημειωθεί, ότι παρόμοια ευεργετική επίδραση έχει η στελεχοκοπή και το όργωμα που την ακολουθεί και στην περίπτωση του ρόδινου σκουληκιού.

 

ΕΛΙΑ

Τα ελαιόδενδρα προσβάλλονται από το κυκλοκόνιο, που είναι ένας μύκητας που εμφανίζεται κυρίως στα ώριμα φύλλα και στα χαμηλότερα σημεία των δένδρων και προκαλεί χαρακτηριστικές νεκρωτικές και χλωρωτικές κηλίδες. Στις περιπτώσεις που η προσβολή είναι έντονη, παρουσιάζεται μεγάλη ή και ολική φυλλόπτωση με αποτέλεσμα να έχουμε μειωμένη παραγωγή και υπαρκτό τον κίνδυνο επιβίωσης των δένδρων. Αξίζει να τονισθεί, ότι την εποχή αυτή ο μύκητας μπορεί να προσβάλλει και τους ποδίσκους των καρπών, προκαλώντας την καρπόπτωσή τους. Συνιστάται η αντιμετώπιση της ασθένειας να γίνεται προληπτικά, με τα κατάλληλα, εγκεκριμένα μυκητοκτόνα στις περιοχές που η ασθένεια ενδημεί, ενώ στις ιδιαίτερα ευαίσθητες ποικιλίες να γίνεται προληπτικός ψεκασμός πριν την έλευση της βροχερής περιόδου.

Επιβάλλονται προληπτικοί ψεκασμοί με χαλκούχα σκευάσματα για την αντιμετώπιση του κυκλοκόνιου, ενώ καταπολεμούν παράλληλα και την κερκόσπορα, μια μυκητολογική ασθένεια που προσβάλλει τους άγουρους αλλά και τους ώριμους καρπούς της ελιάς.

Απαιτείται η προστασία των καρπών από τη βούλα, που είναι και αυτή μία μυκητολογική ασθένεια που προσβάλλει τις άγουρες ελιές το καλοκαίρι και στις αρχές του φθινοπώρου (ξεροβούλα), τις δε ώριμες το φθινόπωρο και στις αρχές του χειμώνα (σαπιοβούλα), καθώς και η συστηματική καταπολέμηση του δάκου, επειδή το παθογόνο είναι παράσιτο πληγών και η προσβολή γίνεται μέσω των νυγμάτων του δάκου.

Η καρκίνωση ή φυματίωση είναι μια κοινή βακτηριολογική ασθένεια που προκαλεί χαρακτηριστικούς όγκους σπογγώδους σύστασης σε κλαδίσκους, κλάδους, στον κορμό και τις ρίζες των δένδρων. Το παθογόνο βακτήριο είναι παράσιτο πρόσφατων πληγών, που προκαλούνται από ραβδίσματα κατά τη συγκομιδή, το κλάδεμα, το χαλάζι, τον παγετό καθώς και από τις ουλές που δημιουργούνται μετά την πτώση των φύλλων και η αντιμετώπισή του επιτυγχάνεται με επεμβάσεις με χαλκούχα σκευάσματα, που εφαρμόζονται για το κυκλοκόνιο και τις άλλες μυκητολογικές ασθένειες.

Για την αντιμετώπιση του γλοιοσπορίου, μυκητολογική και αυτή ασθένεια που προσβάλλει κυρίως τους ώριμους και υπερώριμους καρπούς, συνιστάται ένας ψεκασμός με κατάλληλο, εγκεκριμένο μυκητοκτόνο στην έναρξη της ωρίμανσης του ελαιοκάρπου. Οι ελαιοπαραγωγοί πρέπει να γνωρίζουν ότι η ασθένεια περιορίζεται αποτελεσματικά και με τη συστηματική καταπολέμηση του δάκου.

 

ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ

Τα εσπεριδοειδή προσβάλλονται την περίοδο αυτή από την κορυφοξήρα, που είναι μια ασθένεια του ξύλου, που έχει ιδιαίτερη προτίμηση στις λεμονιές, τις κιτριές και τις νερατζιές.

Σημειώνεται, ότι τα δέντρα είναι ευπαθή το φθινόπωρο και το χειμώνα και οι μολύνσεις ευνοούνται από την ύπαρξη πληγών και υγρασίας.

Η ασθένεια εκδηλώνεται αρχικά με το απότομο κιτρίνισμα και την ξήρανση των φύλλων και στη συνέχεια με την ξήρανση της κορυφής που κατεβαίνει προς τη βάση των κλαδίσκων και των βραχιόνων των δένδρων.

Προτείνεται για τον πιο αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης της ασθένειας, η χρησιμοποίηση υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού και αυθεντικών ποικιλιών, καθώς και η αποφυγή κλαδεμάτων και οργωμάτων από το φθινόπωρο έως αργά την άνοιξη. Για την καλύτερη αντιμετώπισή της συνιστώνται 2-3 ψεκασμοί με χαλκούχα σκευάσματα κατά τη διάρκεια της βροχερής περιόδου, ενώ έκτακτοι ψεκασμοί απαιτούνται μετά από χαλαζόπτωση ή παγετό.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<