Υπόσχεται αποδόσεις και καλά κέρδη φέτος το ρύζι

14-10-2013, 13:35
Υπόσχεται αποδόσεις και καλά κέρδη φέτος το ρύζι

Του ΝΙΚΟΥ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ

Επέστρεψαν φέτος τα χαμόγελα στους ελληνικούς ορυζώνες. Λίγες μέρες πριν την ολοκλήρωση του φετινού αλωνισμού, η παραγωγή δείχνει μεγαλύτερη από την περυσινή, οι αποδόσεις είναι σίγουρα πολύ υψηλότερες, ενώ και οι τιμές κινούνται σε επίπεδα ανώτερα των περυσινών.

 Ο προβληματισμός, ωστόσο, των παραγωγών παραμένει καθώς, δεδομένου του υψηλού κόστους παραγωγής το οποίο «παραδοσιακά» υπερβαίνει την εμπορική τιμή, αναμένουν να δουν που θα διαμορφωθεί η νέα κοινοτική επιδότηση, που θα ισχύσει από το 2015 και μετά, καθώς εάν επιβεβαιωθούν τα σενάρια για κόψιμο της στο μισό, τότε η επόμενη χρονιά μπορεί και να είναι η τελευταία στην καλλιέργεια για χιλιάδες παραγωγούς.

Σημειώνεται, ότι το κόστος παραγωγής στην Ελλάδα ξεπέρασε φέτος τα 3.200 ευρώ το εκτάριο (10 στρέμματα) έναντι περίπου των 3.000 ευρώ που κινούνται σε Ισπανία και Ιταλία, ποσό που ξεπερνά - σύμφωνα με τους υπολογισμούς των παραγωγών - κατά πολύ την εμπορική τιμή των 27-30 λεπτών το κιλό, στην οποία πωλούν την παραγωγή τους.

Επιπλέον, παρέμεινε και φέτος το πρόβλημα με την έγκριση κάποιων συγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών (έχει ξεμείνει η αγορά από κατάλληλα φυτοπροστατευτικά).

Αξίζει να σημειωθεί, πως η ελληνική παραγωγή οδηγείται σε μεγάλο ποσοστό στις αγορές του εξωτερικού και κυρίως στη Ρουμανία, την Πολωνία, την Τσεχία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία.

 

Η παραγωγή

Στην ευρύτερη περιοχή της Χαλάστρας του νομού Θεσσαλονίκης όπου καλλιεργούνται περίπου 200.000 στρέμματα, δηλαδή το 70% της παραγωγής, η συγκομιδή αναμένεται να φτάσει τους 170.000 τόνους, κυρίως λόγω των εντυπωσιακών αποδόσεων που καταγράφηκαν στο μεγαλύτερο μέρος των εκτάσεων. Οι ομαλές καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, σε αντίθεση με την περσινή χρονιά, βοήθησαν στην αύξηση των αποδόσεων στα επίπεδα των 900-1.000 κιλών το στρέμμα από 600-700 κιλά πέρυσι, ενώ φαίνεται πως η παραγωγή εκτός από αυξημένη θα είναι και καλύτερη ποιοτικά, αφού οι καιρικές συνθήκες ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκές κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης. Ομαλά εξελίσσεται ο αλωνισμός και στις υπόλοιπες ρυζοπαραγωγικές περιοχές, όπως στις Σέρρες όπου καλλιεργούνται 30.000 στρέμματα, 20.000 στρέμματα καλλιεργούνται στην Καβάλα, 15.000 στρέμματα στην Αιτωλοακαρνανία, 8.000 στρέμματα στη Φθιώτιδα, 2.000 στρέμματα στον Έβρο και 5.000 στρέμματα σε Θεσπρωτία και Άρτα.

Οι τιμές, οι οποίες παραδοσιακά ξεκινούν από χαμηλά επίπεδα λόγω της μεγάλης προσφοράς προϊόντος και αυξάνουν κατά την διάρκεια της χρονιάς για όσους έχουν τη δυνατότητα να την διακρατήσουν, φέτος ξεκίνησαν από 30 λεπτά το κιλό, 3 δηλαδή λεπτά υψηλότερα από ίδιο διάστημα πέρυσι (άνοιξε το 2012 το εμπόριο στα 27 λεπτά). Συγκεκριμένα, για το ρύζι τύπου Indica η τιμή κινείται στα 30-31 λεπτά το κιλό, ίδια ήταν η τιμή και στο ρύζι τύπου Japonica ενώ στα 33 – 34 λεπτά/κιλό αναμένετι να φτάσει στο ρύζι τύπου Καρολίνα.

Στο καλό κλίμα στο μέτωπο των τιμών, συμβάλλουν και οι πράξεις που έγιναν στην Ιταλία (δίνει την τάση στην ευρωπαική αγορά ρυζιού), καθώς οι πρώτες τιμές που δόθηκαν κινούνται στα επίπεδα των 32 λεπτών το κιλό, από 28 λεπτά πέρυσι την ίδια περίοδο.

 

Οι διεθνείς τιμές

Σε διεθνές επίπεδο καταγράφεται επίσης μικρή άνοδος των τιμών, τάση που αποδίδεται, σύμφωνα με τους αναλυτές, στην επιστροφή της ηρεμίας στην αγορά μετά το σοκ που υπέστη από την απελευθέρωση των αποθεμάτων της Ταϊλάνδης.

Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου των Δημητριακών (IGC), το παγκόσμιο εμπόριο του ρυζιού αναμένεται να αυξηθεί κατά τη διάρκεια της εμπορικής περιόδου 2013/14. Η άνοδος αυτή αποδίδεται στην αύξηση της ζήτησης στις χώρες που βρίσκονται στην Υποσαχάρια Αφρική και την Άπω Ανατολή. Ωστόσο, οι εισαγωγικές ανάγκες της Κίνας εξακολουθούν να αποτελούν αίνιγμα για την αγορά, τη στιγμή που μια πιθανή αύξηση θα μπορούσε να αλλάξει το παγκόσμιο ισοζύγιο προσφοράς-ζήτησης, από οριακά πλεονασματικό σε ελλειμματικό.

Σύμφωνα με την έκθεση του Σεπτεμβρίου του IGC, προβλέπεται την περίοδο 2013/2014 μια μικρή αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής και της ζήτησης κατά 1%. Τα αποθέματα θα παρουσιάσουν αύξηση για ένατη συνεχή χρονιά.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<