Ενδιαφέρον-ανάσα για την ΕΒΖ
Της ΒΟΥΛΑΣ ΜΑΛΑΙΝΟΥ
Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση πώλησης του 82,33% της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, καθώς στην κούρσα διεκδίκησης μπαίνουν ξανά οι όμιλοι από Γαλλία, Πολωνία και Σερβία, οι οποίοι είχαν προκριθεί στον άγονο διαγωνισμό του Μαΐου.
Και ενώ μέχρι πρότινος η δυσαρέσκεια των Γάλλων της Crystal Union, με τον εκκαθαριστή Νίκο Μαράντο, ο οποίος φερόταν απρόθυμος να βάλει νερό στο κρασί του ως προς το ύψος του τιμήματος, είχε «παγώσει» το διαγωνισμό, την περασμένη Πέμπτη η ίδια εταιρεία κατέθεσε και πάλι μη δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση του υπό πώληση ποσοστού της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Οι προθέσεις της Πειραιώς άλλαξαν τα δεδομένα. Η πιστώτρια τράπεζα της EBZ AE, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναλάβει την αναδιάρθρωση του συνόλου των δανείων ύψους 130 εκατ. ευρώ της επιχείρησης, αφότου έρθει σε συμφωνία με τον όμιλο που θα πλειοδοτήσει στο διεθνή διαγωνισμό, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2014.
Παράγοντες από την εγχώρια αγορά σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις, τονίζουν πως η αναζωπύρωση ενδιαφέροντος για την απόκτηση του 82,33% της εισηγμένης, επαναφέρει καταρχήν χαμένες ελπίδες, πως έπειτα από 32 μήνες απραξίας, ο διαγωνισμός θα τελεσφορήσει.
Εκτός των παραπάνω ομίλων, για το 82,33% της εταιρείας ενδιαφέρονται private equity funds από Ευρώπη και ΗΠΑ, αλλά και αμιγώς διεθνείς ζαχαρουργικές μονάδες.
Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι από την εγχώρια επιχειρηματική σκηνή δεν παρατηρήθηκε κινητικότητα.
Η άλλη όψη του νομίσματος
Ναι μεν αλλά, σχολιάζουν κύκλοι από τον κλάδο, επισημαίνοντας πως οι προσφορές που κατατέθηκαν την περασμένη εβδομάδα για την απόκτηση του 82,33% της ΕΒΖ είναι… μη δεσμευτικές. Μέχρι την 1η Νοεμβρίου, όπου οι υποψήφιοι «μνηστήρες» καλούνται να υποβάλλουν τις δεσμευτικές τους προσφορές, πολλά μπορεί να συμβούν.
Η διαδικασία που ακολουθείται από τους ενδιαφερόμενους αγοραστές είναι η εξής: οι όμιλοι καλούνται να αποστείλουν τα οικονομικά τους στοιχεία στις Eurobank Equities ΑΕΠΕΥ και Deloitte Business Solutions, που είναι οι δύο σύμβουλοι της διαγωνιστικής διαδικασίας, προκειμένου να λάβουν πρόσθετη πληροφόρηση για την ΕΒΖ και το διεθνή διαγωνισμό και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν ειδικό έλεγχο (due diligence) της εταιρείας, προτού υποβάλλουν τις δεσμευτικές τους προσφορές την 1η Νοεμβρίου.
Ως γνωστόν, η εισηγμένη εταιρεία στο ΧΑ έχει επιβαρυμένα με ζημιές οικονομικά μεγέθη, υψηλά χρέη και πολλά «κόκκινα» δάνεια. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της χρήσης 2012-2013, η ΕΒΖ κατέγραψε ζημιές ύψους 10,7 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 2,96 εκατ. ευρώ στην αντίστοιχη περσινή χρήση, ενώ ο κύκλος εργασιών της ανήλθε σε 161,19 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 8,05%. Ωστόσο, ο ενοποιημένος τζίρος ανήλθε σε 228,35 εκατ. ευρώ, συρρικνωμένος μόλις κατά 0,27%, έναντι της περσινής χρήσης. Σημειωτέον ότι η χρήση επιβαρύνθηκε με έκτακτα έξοδα απομείωσης αξίας επενδυτικών ακινήτων αναβαλλόμενης φορολογίας, καθώς και με προβλέψεις για ενδεχόμενες απομειώσεις απαιτήσεων.
Οι «μνηστήρες» που φέρονται να ενδιαφέρονται για τη διεκδίκηση του 82,33% της επιχείρησης έχουν 20 μέρες στη διάθεσή τους για να εξετάσουν τα δεδομένα και να λάβουν την απόφαση για το εάν θα καταθέσουν ή όχι δεσμευτικές προσφορές. Που σημαίνει πως στην επόμενη φάση του διαγωνισμού μπορεί να υπάρξουν νέες εκπλήξεις, που θα «μπλοκάρουν» και πάλι τη διαδικασία πώλησης.
Την ίδια ώρα δε η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία έλαβε ως «κληρονομιά» δάνειο της τάξεως των 120 εκατ. ευρώ από την υπό εκκαθάριση ATEbank, δηλώνει θετική ως προς το ενδεχόμενο επιμήκυνσης ή αναδιάρθρωσης του δανείου, κατηγορηματικά αρνητική, ωστόσο, ως προς οποιοδήποτε «κούρεμα», που αποτελούσε μέχρι πρότινος και το ζητούμενο των «μνηστήρων».
Υπενθυμίζεται πως η «Παραγωγή» σε παλαιότερο δημοσίευμά της είχε επισημάνει πως μπροστά σε ένα νέο «ναυάγιο» ενός ακόμη διαγωνισμού η διοίκηση της ΕΒΖ θα έχει μόνο μία λύση: τη συρρίκνωση της εταιρείας, βάζοντας «λουκέτο» στο εργοστάσιο στις Σέρρες ή ακόμα και σε αυτό της Ορεστιάδας.
Ο ρόλος του Μαράντου
Ο ειδικός εκκαθαριστής Νίκος Μαράντος έπαιζε μέχρι πρότινος βασικό ρόλο στο «παιχνίδι» πώλησης του 82,33% της ΕΒΖ. Ο ίδιος κινούσε τα νήματα ως προς το τίμημα, γεγονός που φάνηκε και από τις διαπραγματεύσεις του με τα στελέχη της Crystal Union. Η προσφορά των Γάλλων στο διαγωνισμό του Μαΐου ανερχόταν στα 38-40 εκατ. ευρώ, χωρίς συζήτηση για το… κάτι παραπάνω που ζητούσε ο κ. Μαράντος, ο οποίος δεν έκανε καμία υποχώρηση εξίσου.
Σημειώνεται, ωστόσο, πως οι Γάλλοι δεν διαπραγματεύτηκαν ποτέ τα αιτήματά τους όσον αφορά στη ρύθμιση των δανείων, απευθείας με την Τράπεζα Πειραιώς. Οι συσκέψεις πραγματοποιούνταν με τον ειδικό εκκαθαριστή, ο οποίος μετέφερε τις εξελίξεις στην πιστώτρια τράπεζα.
Πλέον οι υποψήφιοι αγοραστές θα μπορούν να συζητούν με την Πειραιώς τα περί ρύθμισης των δανείων, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία, ύστερα από απόφαση που έλαβαν η Deloitte με τον κ. Μαράντο.
Ικανοποιητική η φετινή συγκομιδή του τεύτλου
Ομαλά και σε ικανοποιητικό βαθμό εξελίσσεται η πορεία της φετινής συγκομιδής και βιομηχανικής επεξεργασίας του τεύτλου για την παραγωγή ζάχαρης, όπως ενημέρωσε τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρο Καράογλου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΒΖ Λάμπρος Χαραλάμπους.
Ο κ. Καράογλου επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας - το μεγαλύτερο από τα τρία που διαθέτει η βιομηχανία στην Ελλάδα - και συναντήθηκε με τον κ. Χαραλάμπους, τους διευθυντές, αλλά και το σωματείο των εργαζομένων.
Ο κ. Χαραλάμπους χαρακτήρισε καλή τη φετινή σοδειά, η οποία, όπως είπε, δίνει καλές αποδόσεις σε ποιοτικό και ποσοτικό επίπεδο, ενώ εξέφρασε και την ικανοποίησή του για την τιμή πώλησης των ζαχαρότευτλων, γεγονός που αφήνει ιδιαίτερα ικανοποιημένους τους παραγωγούς, καθώς η τιμολογιακή πολιτική της εταιρείας συνδέεται άμεσα με την ποιότητα της παραγωγής.
Από την πλευρά του, ο κ. Καράογλου υποσχέθηκε στο σωματείο των εργαζομένων ότι θα βρίσκεται στο πλευρό τους, σύμμαχος και συμπαραστάτης, τονίζοντας πως η ανάδειξη και αξιοποίηση του τοπικού μας πλούτου αποτελεί μονόδρομο για την ελληνική οικονομία.
Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...
Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...
Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...