Θα πλημμυρίσει η Ελλάδα με γάλα Σκοπίων!

14-10-2013, 13:30
Θα πλημμυρίσει η Ελλάδα με γάλα Σκοπίων!

Του ΝΙΚΟΥ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ

Να «πλημμυρίσει» με φτηνό γάλα ολόκληρη την Ελλάδα, απειλώντας την επιβίωση χιλιάδων οικογενειών κτηνοτρόφων, επιδιώκει ζάπλουτος Ινδός επιχειρηματίας, με τη γαλακτοκομική μονάδα-«γίγας» που δημιουργεί στην Οχρίδα, στα ελληνοσκοπιανά σύνορα.

Η συμφωνία, που υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα στα Σκόπια με την εταιρεία Sahara India Pariwar, του Ινδού μεγαλοεπιχειρηματία Subrata Roy, προβλέπει την παραχώρηση για 15 χρόνια μιας έκτασης 53.500 στρεμμάτων που ανήκει στον πρώην κρατικό αγροτικό συνεταιρισμό Dzumajlija, καταβάλλοντας ετησίως το ποσό των 121.000 ευρώ, ενώ η συνολική επένδυση θα ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον Ινδό επιχειρηματία, ο όμιλος του ολοκληρώνει καθετοποιημένη γαλακτοκομική μονάδα, που θα διοχετεύει γάλα καθώς και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα σε όλα τα Βαλκάνια, αλλά και στην Ελλάδα. Η γαλακτοκομική μονάδα, η οποία θα ασχολείται από τις ζωοτροφές έως τη συσκευασία των προϊόντων, έχει στη διάθεσή της 20.000 αγελάδες και είναι έτοιμη για παραγωγή. Σύμφωνα με το γιο του Ινδού επιχειρηματία, Seemanto Roy, η Ελλάδα έχει πολλές ευκαιρίες για επενδύσεις και ενδεχομένως στο μέλλον να επεκταθούν και στη χώρα μας. Όλη η αλυσίδα παραγωγής, από τις πρώτες ύλες μέχρι το σύστημα διανομής, θα ελέγχεται από την εταιρεία που θα ιδρύσει ο Ινδός κροίσος στα Σκόπια, με στόχο την παραγωγή περίπου 300.000 λίτρων γάλακτος σε ημερήσια βάση. Όπως έκανε γνωστό ο Roy, η Ελλάδα θα είναι μία από τις χώρες όπου θα εξάγεται το γάλα.

Όπως ανέφερε ο Subrata Roy Sahara, έχει προχωρήσει σε συμβόλαια με την κυβέρνηση της πΓΔΜ, ενώ στην Ελλάδα συζητά για να αγοράσει ένα μεγάλο πλοίο για μεταφορές.

Στο πλαίσιο επέκτασης στη πΓΔΜ, ο Subrata Roy Sahara διοργάνωσε το Sahara Φεστιβάλ Ειρήνης στα Σκόπια, το οποίο φιλοδοξεί να γίνει θεσμός και να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο σε μια διαφορετική χώρα των Βαλκανίων. Μεταξύ των επίσημων καλεσμένων στο Φεστιβάλ Ειρήνης ήταν και ο πρώην πρωθυπουργός της Αγγλίας Τόνι Μπλερ, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της ειρήνης στα Βαλκάνια και γενικότερα.

Παράλληλα, ο Ινδός επιχειρηματίας εξήγγειλε ότι θα επενδύσει 2 δισ. δολάρια για την υλοποίηση σύνθετης τουριστικής μονάδας στην Οχρίδα, την οποία επιδιώκει να μετατρέψει σε έναν από τους 10 δημοφιλέστερους προορισμούς παγκοσμίως.

Όπως ανέφερε, η πρώτη φάση του έργου, που θα καταλαμβάνει συνολικά έκταση 2.500 στρεμμάτων, θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2014 και θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο, σπα, καζίνο και επιχειρηματικό κέντρο.

Ποιος είναι

O Subrata Roy είναι ο ιδρυτής και πρόεδρος του Sahara India Pariwar, ενός από τους μεγαλύτερους ομίλους της Ινδίας, με διαφοροποιημένη δραστηριότητα, που περιλαμβάνει χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, ακίνητα, τεχνολογία έως και επενδύσεις στον ινδικό κινηματογράφο Bollywood.

Ο όμιλος Sahara India Pariwar διαθέτει περιουσιακά στοιχεία αξίας της τάξης των 36 δισ. δολαρίων, βάσει αποτίμησης της Deloitte, που επικαλέστηκε ο επικεφαλής του.

Ο Ινδός κροίσος ελέγχει, μεταξύ άλλων, το ξενοδοχείο Grosvenor House στο Λονδίνο και το Plaza Hotel της Νέας Υόρκης.

Φαίνεται να διατηρεί στενές διασυνδέσεις με πολιτικούς της Μεγάλης Βρετανίας, όπως βέβαια και με τον πρωθυπουργό της πΓΜΔ Νικολά Γκρουέφσκι. Στην Ινδία πάντως, βρίσκεται τους τελευταίους μήνες σε σύγκρουση με την ρυθμιστική αρχή της χώρας, μεταξύ άλλων, για εκκρεμή φορολογικά ζητήματα

Υπερβάσεις

Την ώρα που η από το βορρά παραγωγή αναμένεται να μειώσει περαιτέρω το εισόδημα του Έλληνα κτηνοτρόφου, η Ελλάδα εμφανίζεται εκ νέου ελλειμματική πλέον του 26% στις παραδόσεις αγελαδινού γάλακτος. Αναλυτικότερα, όπως ανακοινώθηκε από την Κομισιόν, στην Ελλάδα οι παραδόσεις αγελαδινού γάλακτος το διάστημα 2012-2013 ανήλθαν σε μόλις 639.562 τόνους γάλακτος από τη διαθέσιμη ποσόστωση των 869.589 τόνων (έλλειμμα -230.027 ή -26,5%).
Στην υπόλοιπη Ευρώπη, αντίθετα, η παραγωγή κινήθηκε σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, εξ’ ου και σε πέντε κράτη-μέλη (Αυστρία, Γερμανία, Δανία, Πολωνία και Κύπρος) επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 46 εκατ. ευρώ για τις υπερβάσεις των ποσοστώσεων.

Σύμφωνα με τις εθνικές δηλώσεις για το έτος που έληξε στις 31 Μαρτίου 2013, η Αυστρία, η Γερμανία , η Δανία, η Πολωνία και η Κύπρος έχουν υπερβεί τις εθνικές τους ποσοστώσεις συνολικά κατά 163.700 τόνους, παρά την αύξηση των ποσοστώσεων κατά 1% κατά το 2012/2013, που αποφασίστηκε στο πλαίσιο του διαγνωστικού ελέγχου της ΚΑΠ του 2008.

Μεγάλη παραγωγή στις περισσότερες χώρες αναμένεται και για το 2014, γεγονός που αναμένεται να πιέσει περαιτέρω τις τιμές παραγωγού. Σύμφωνα με τη φθινοπωρινή έκθεση Short-term outlook 2013, που εκδίδουν οι εμπειρογνώμονες της αγοράς της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά από τις σχετικά υψηλές τιμές παραγωγού αγελαδινού γάλακτος λόγω της αυξημένης παγκόσμιας ζήτησης, η παραγωγή της ΕΕ αυξήθηκε από το καλοκαίρι, με τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω κατά το επόμενο έτος. Αντίθετα, στη χώρα μας για το 2012/2013 είχαμε μείωση της παραγωγής αγελαδινού γάλακτος κατά 2,2% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Η μείωση προβλέπεται να συνεχιστεί και το 2014.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι στο δεύτερο εξάμηνο του 2013 θα αυξηθούν οι παραγωγές αγελαδινού γάλακτος στις ΗΠΑ και Νέα Ζηλανδία, κάτι που σημαίνει ότι αναμένεται να «πιεστούν» προς τα κάτω οι τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων στην ΕΕ. Πάντως, για το 2014, αν υπάρχει μείωση τιμών στις ζωοτροφές, αναμένεται να έχουμε περαιτέρω αύξηση της παραγωγής ιδιαίτερα στη Γαλλία. Στο μεταξύ, συνεχίζεται τα τελευταία χρόνια η αύξηση του αριθμού των γαλακτοπαραγωγικών αγελάδων στα περισσότερα κράτη-μέλη της ΕΕ. Ειδικότερα, ο αριθμός των ζώων αυξάνει κυρίως στις Κάτω Χώρες, την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Ρουμανία.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<