Ελλιπή στοιχεία φουσκώνουν τους φόρους

08-10-2013, 15:05
Ελλιπή στοιχεία φουσκώνουν τους φόρους

Το… έλλειμμα του κρατικού μηχανισμού θα κληθούν να πληρώσουν χιλιάδες φορολογούμενοι που από τον επόμενο χρόνο θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα κενά που ανέδειξε ο νέος νόμος για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας.

 

Της ΝΑΤΑΣΑΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

(adamopoulou@paragogi.net)

 

Λάθη, παραλήψεις, αλλά και ελλείψεις στα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την ακίνητη περιουσία, δημιούργησαν κενά στο νέο νόμο με τα οποία θα βρεθούν αντιμέτωποι χιλιάδες φορολογούμενοι, κάτοχοι κυρίως αγροτεμαχίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα στοιχεία που δόθηκαν από το υπουργείο Oικονομικών, στα επιτελεία των κομμάτων προκειμένου να διατυπώσουν τις απόψεις τους για τις νέες διατάξεις, ήταν κατά προσέγγιση, δεν ήταν επικαιροποιημένα και περιελάμβαναν πολλές ανακρίβειες και λάθη, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει δουλειά πάνω σε πραγματικά στοιχεία. Άλλωστε το γεγονός ότι δεν υπάρχει περιουσιολόγιο και κτηματολόγιο, δυσκολεύει τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών να δημιουργήσουν μια φορολογική πολιτική για τα αγροτεμάχια, που να βασίζεται πάνω σε πραγματικά δεδομένα. Επίσης, όπως σημειώνουν στελέχη του υπουργείου η νέα υποχρεωτική δήλωση των αγροτεμαχίων από τους ιδιοκτήτες και πάλι δεν βοηθά στο να δημιουργηθεί μια πραγματική εικόνα, καθώς για διαφόρους λόγους πολλοί είναι αυτοί που θα αποφύγουν να τα δηλώσουν.

 

Βάση… εκτιμήσεων

 

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, όλα τα σενάρια για το φόρο που έχουν μέχρι σήμερα δει το φως της δημοσιότητας, έχουν γίνει με βάση εκτιμήσεις για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας. Οι φορολογούμενοι λοιπόν είναι δεδομένο, πλέον, ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα κενά που ανέδειξε ο νέος νόμος και ως εκ τούτου θα πληρώσουν ακριβά τις ελλείψεις και τα λάθη που εντοπίστηκαν στη βάση δεδομένων του υπουργείου Οικονομικών. Έστω και αν τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών έχουν κληθεί να λύσουν το γρίφο των μεγάλων κενών που έχει αφήσει η ελλιπής κτηματογράφηση της χώρας, τα σχέδια του νέου φόρου που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι εκατομμύρια φορολογουμένων θα αναγκαστούν να πληρώσουν διπλό και τριπλό φόρο, εξαιτίας της προχειρότητας με την οποία αντιμετώπισε όλη τη διαδικασία η κυβέρνηση. Ήδη το υπουργείο γνωρίζει ότι το 20%-25% των αγροτεμαχίων δεν έχει εντοπιστεί από τους ιδιοκτήτες τους. Δηλαδή, χιλιάδες ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων δεν ξέρουν που βρίσκονται, ποια είναι η πραγματική τους αξία και το συνολικό τους εμβαδόν. Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες αγροτεμάχια έχουν δηλωθεί κατά προσέγγιση και οι ιδιοκτήτες τους θα κληθούν να πληρώσουν τον νέο φόρο για αγροτεμάχια που δεν γνωρίζουν που βρίσκονται και κυρίως δεν τους αποφέρουν κανένα έσοδο.

 

Τα καταπατημένα

 

Διπλό φόρο θα πληρώσουν και οι ιδιοκτήτες των καταπατημένων αγροτεμαχίων, που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αγγίζουν το 15% του συνόλου των αγροτεμαχίων. Στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις το υπουργείο Οικονομικών θα στείλει εκκαθαριστικό με τον νέο φόρο και στους καταπατητές που τα δήλωσαν για να συγκεντρώσουν τις προϋποθέσεις περί δικαιώματος χρησικτησίας, αλλά και στους νόμιμους ιδιοκτήτες, οι οποίοι όμως δεν μπορούν να έχουν κανένα όφελος από την ιδιοκτησία τους που έχει καταπατηθεί.

 

Ο υπολογισμός του φόρου για τα αγροτεμάχια

(με τα έως τώρα σενάρια)

- Για τα αγροτεμάχια εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού προκύπτει από το Βασικό Συντελεστή Φορολογίας που ορίζεται σε 0,15 λεπτά του ευρώ (0,0015 ευρώ) ανά τετραγωνικό μέτρο σε συνδυασμό, κατά περίπτωση, με επιπλέον συντελεστές ως εξής:

- Αναλόγως της θέσης, προσδιορίζεται ο Συντελεστής Θέση που αντιστοιχεί στην ελάχιστη Αρχική Βασική Αξία του δημοτικού διαμερίσματος στο οποίο ανήκει το γήπεδο.

- Αναλόγως της χρήσης του αγροτεμαχίου, προσδιορίζεται ο Συντελεστής Χρήσης (Σ.Χ.) που κυμαίνεται από 0,5 ως 2,5.

- Αναλόγως της απόστασης από τη θάλασσα, προσδιορίζεται ο Συντελεστής Απόστασης από Θάλασσα, που μπορεί και να τριπλασιάσουν το φόρο.

- Αναλόγως με την επιφάνεια του γηπέδου, προσδιορίζεται ο Συντελεστής Απομείωσης Επιφάνειας.

 

Πληρώστε με… χωράφια τους φόρους

«Ελάτε πάρτε το»! Οι εφοριακοί ακούνε αυτή τη φράση καθημερινά από αγανακτισμένους φορολογούμενους, οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη, δεν μπορούν να τα πληρώσουν, αλλά έχουν ακίνητη περιουσία με την οποία θα μπορούσαν να… πατσίσουν την οφειλή. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει νομικό υπόβαθρο. Όσο και να θέλει ο έφορος να... βοηθήσει, δεν προβλέπεται εξόφληση οφειλών σε... είδος. Αυτό, ως φαίνεται, πάει να ανατραπεί. Με διάταξη νόμου, την οποία έχει στα… σκαριά το υπουργείο Οικονομικών και προσανατολίζεται να ενσωματώσει στο νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, προβλέπεται ότι «με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων μπορεί να επιτραπεί η εξόφληση του συνόλου ή μέρους οφειλόμενου φόρου από οφειλέτη που βρίσκεται σε αδυναμία να τον καταβάλει με μετρητά, μετά από αίτησή του, με μεταβίβαση σε τρίτον της πλήρους κυριότητας του ακινήτου και ταυτόχρονη εκχώρηση της απαίτησης καταβολής του τιμήματος ή μέρους αυτού στο ελληνικό δημόσιο ή με μεταβίβαση σε αυτό της πλήρους κυριότητας του ακινήτου, ίσης τουλάχιστον αξίας με το ποσό του εξοφλούμενου φόρου». Ακολουθεί μια κρίσιμη διευκρίνιση: «Σε περίπτωση μεταβίβασης της πλήρους κυριότητας του ακινήτου στο Ελληνικό Δημόσιο, η τυχόν διαφορά υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου μεταξύ της αξίας του ακινήτου που μεταβιβάζεται και του οφειλόμενου φόρου δεν επιστρέφεται». Όπως σημειώνει υψηλόβαθμο στέλεχος τους υπουργείου Οικονομικών, «Το Δημόσιο προφανώς δεν ενδιαφέρεται να μαζέψει χωράφια και σπίτια» και σημειώνει ότι  βασικό μέλημα της διάταξης δεν είναι να «πατσίζει» χρέη με ακίνητα, αλλά να ανοίξει ο δρόμος ώστε αν υπάρχει ληξιπρόθεσμη οφειλή, η οποία μπλοκάρει τη μεταβίβαση λόγω αδυναμίας έκδοσης φορολογικής ενημερότητας, να μπορεί ο φορολογούμενος να πουλήσει το ακίνητο και από το τίμημα να ξεπληρώσει το χρέος του.

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<