ΗΠΑ και Ρωσία «διψούν» για θεσσαλικό τσίπουρο και κρασί

08-10-2013, 15:03
 ΗΠΑ και Ρωσία «διψούν» για θεσσαλικό τσίπουρο και κρασί

της Άννας Αραμπατζή

 

Δυο καλά νέα από δυο διαφορετικές… αγορές δέχθηκε τις τελευταίες μέρες ο Αγροτικός Παραγωγικός Συνεταιρισμός Νέας Αγχιάλου, «Η Δήμητρα». Το τσίπουρο και το κρασί τους φαίνεται πως είναι περιζήτητο σε Ρωσία και Αμερική.

 

Την περασμένη Τετάρτη δέχθηκαν το τηλεφώνημα που περίμεναν από την Αμερική για το κλείσιμο της συμφωνίας. Έτσι, θα υπογράψουν το συμφωνητικό ανάθεσης για εξαγωγή κρασιού και τσίπουρου μέσα στην προσεχή εβδομάδα. Οι ποσότητες είναι ακόμα ανοιχτές, αλλά σε πρώτη φάση θα στείλουν κάποια προϊόντα. Από εκεί και πέρα, μένει ο αντιπρόσωπος να μπει στα καταστήματα.

 

Τα καλά νέα δεν τελειώνουν εδώ. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, δυο Έλληνες που δραστηριοποιούνται στην αγορά της Ρωσίας εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για εξαγωγή τσίπουρου και κρασιού. Επισκέφθηκαν τα γραφεία του Συνεταιρισμού και συναντήθηκαν με τον επί 22 χρόνια πρόεδρό του, κ. Γιάννη Κίτσιο. «Δοκίμασαν τα προϊόντα μας και έμειναν έκπληκτοι από την ποιότητα», τονίζει ο κ. Κίτσιος στην «Παραγωγή». Σύμφωνα με τον ίδιο, στους εξαγωγείς άρεσε και η προτεινόμενη τιμή, η οποία έγινε με τιμές χονδρικής. Μάλιστα, έδειξαν να προτιμούν για τη ρώσικη αγορά τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο. Φεύγοντας, οι δυο επιχειρηματίες πήραν μαζί τους δείγματα και δεσμεύθηκαν να δώσουν σύντομα απάντηση για το αν θα προχωρήσει η συνεργασία.

 

Μέχρι τώρα ο Συνεταιρισμός πουλά τσίπουρο και κρασί σε όλη την Ελλάδα. Στην Κύπρο εξάγει κρασί, ενώ δειγματοληπτικά, έχουν φύγει ποσότητες για Κίνα, Ρωσία και Αμερική. Το ενδιαφέρον ακόμα είναι σε πρώιμο στάδιο. «Είδαμε ένα φως από την Αμερική», σημειώνει ο κ. Κίτσιος.

 

Ο τρύγος

Ο τρύγος φέτος πήγε πολύ καλά. Το οινοποιείο παραλάμβανε ημερησίως 400 τόνους σταφύλι. «Φέτος, το σταφύλι ήταν πολύ καλό, γεμάτο αρώματα», σημειώνει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού. Από πλευράς παραγωγών, οι ποσότητες φέτος ήταν πολύ καλύτερες από την περασμένη σοδειά. Οι τιμές, όμως, θα βγουν μετά τα Χριστούγεννα. 

Θέματα της ίδιας ενότητας
11.28.2018 14:44

Προκαταβολές 4 εκατ. ευρώ στους παραγωγούς από τη Δωδώνη
Η εταιρία ανακοίνωσε ότι έχει εξοφλήσει πλήρως την αξία του εισκομιζόμενου γάλακτος από τους πάνω από 5.500 παραγωγούς με τους οποίους...

11.28.2018 14:26

Στους δρόμους της Καρδίτσας αγρότες και κτηνοτρόφοι
Διαδήλωση κατά των πολιτικών της κυβέρνησης.

11.23.2018 17:14

Καλαμάτα: Στο επίκεντρο της προσοχής οι 2 παραπληγικοί πιλότοι της Handiflight!
Οι Guillaume Feral και Mike Lomberg προσγείωσαν 2 ειδικά τροποποιημένα ελαφρά μονοκινητήρια αεροσκάφη τύπου Flight Design CTLS.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<