Το κρητικό ελαιόλαδο έχει… πρόσωπο στη Σαγκάη

08-10-2013, 14:58
Το κρητικό ελαιόλαδο έχει… πρόσωπο στη Σαγκάη

της Άννας Αραμπατζή

 

Ελαιόλαδο με ταυτότητα και… πρόσωπο θα στείλουν οι ανεξάρτητοι ελαιοπαραγωγοί της Cooperativa Sitia στη Σαγκάη. Σκοπεύουν να έρθουν «πρόσωπο με πρόσωπο» με τους εκατομμύρια Κινέζους πολίτες και να μπουν στο σπίτι τους, με το λάδι τους.

 

Στις 20-22 Οκτωβρίου θα ταξιδέψουν στην Κίνα για μια μεγάλου βεληνεκούς έκθεση, όπου εκεί θα παρουσιάσουν τη νέα τους ιδέα, ελαιόλαδο σε μπουκαλάκι με τη φωτογραφία αυτού που το παρήγαγε. «Θέλουμε να τραβήξουμε τα βλέμματα, αλλά και να δείξουμε αμεσότητα. Τί πιο προσωποποιημένο, λοιπόν, από αυτό το ελαιόλαδο», εξηγεί στην «Παραγωγή» η κα Βασιλεία Φραγκάκη, πρόεδρος του Συνεταιρισμού.

 

Τα μπουκαλάκια με το λάδι φτιάχτηκαν γι’ αυτό το ταξίδι στην Κίνα. Έχουν φωτογραφία των 36 παραγωγών, αλλά και τα στοιχεία για την καλλιέργειά τους, όπως η ποικιλία, τα δέντρα, τα στρέμματα που διαθέτουν και την παραγωγή τους.

 

Αυτή θα είναι η πρώτη τους συμμετοχή σε έκθεση του εξωτερικού, γι’ αυτό και δουλεύουν πυρετωδώς. Μάλιστα, για να βελτιώσουν το προφίλ τους, πέρα από την ιδέα με τα μπουκάλια - πρόσωπα, έχουν φτιάξει διαφημιστικό υλικό και έχουν μεταφράσει το δικτυακό τους τόπο και στα κινέζικα, εκτός από τα αγγλικά.

 

Εντός και εκτός Ελλάδος

 

Ο Συνεταιρισμός μετρά περίπου δύο χρόνια ζωής και έχει 52 μέλη. Το ταξίδι της Cooperativa Sitia προς το εξωτερικό έχει ήδη ξεκινήσει. Οι προορισμοί είναι ο Καναδάς και η Κύπρος. Στον Καναδά έχουν στείλει δυο φορές και σύμφωνα με την κα Φραγκάκη, η ανταπόκριση είναι πολύ καλή. «Χτίζουμε κάτι σιγά-σιγά», εκτιμά η πρόεδρος του Συνεταιρισμού. Επιπλέον, στα… σπάργανα είναι και μια συμφωνία με την αγορά της Γερμανίας. Ωστόσο, είναι ακόμη νωρίς και τον επόμενο μήνα θα ξεκαθαρίσει το τοπίο, αν θα προχωρήσει ή όχι.

 

Όσο για την Ελλάδα, το λάδι των ανεξάρτητων της Σητείας έχει βρει τη θέση του σε μικρές αλυσίδες σούπερ μαρκετ στην Κρήτη, σε ορισμένα τουριστικά καταστήματα, ενώ πηγαίνει και σε αρκετές αγορές χωρίς μεσάζοντες, που διοργανώνονται. «Το κυνηγάμε με τις αγορές χωρίς μεσάζοντες, είναι χαρά μας να προσφέρουμε στους πολίτες για να δουν πως είναι το καλό λάδι της Σητείας», τονίζει η κα Φραγκάκη. Στην Αθήνα, θα κάνουν το ντεμπούτο τους, σε λίγες μέρες σε κατάστημα στο Βύρωνα.

 

Για τα μεγάλα σούπερ μάρκετ τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Έχουν κάνει τις προτάσεις τους, αλλά επειδή αυτοί οι παίκτες της αγοράς ψάχνουν πάντα το πιο φθηνό, δυσκολεύονται να κλείσουν συμφωνία, η ποιότητά τους δεν τους το επιτρέπει να συμφωνήσουν σε πολύ χαμηλή τιμή. «Υπάρχει ένα κατεστημένο μεγάλων εταιριών στα σούπερ μάρκετ που δυσκολεύει τους μικρούς», εξηγεί η πρόεδρος του Συνεταιρισμού, για να προσθέσει, όμως, πως θα συνεχίσουν τις προσπάθειες.

 

H πρώτη χρονιά και οι στόχοι

 

Η Cooperativa Sitia ιδρύθηκε το 2011 από πενήντα παραγωγούς, με 25.000 ελαιόδεντρα στην περιοχή της Σητείας. Η πρώτη χρονιά λειτουργίας τους «αντάμειψε» με την πώληση 70 τόνων ελαιολάδου. Μια μέση τιμή στο τυποποιημένο ελαιόλαδο έκλεισε στα 3,5 ευρώ. Ο παραγωγός αποκόμισε κέρδος κατά 22% από τις τρέχουσες τιμές της αγοράς. Φέτος στόχος τους είναι να σταθεροποιηθεί για κάποιες παρτίδες στα 6 ευρώ. Αν και η επικείμενη σοδειά θα είναι πολύ μικρή για τους ελαιοπαραγωγούς σε πανελλαδικό επίπεδο, δεν ανησυχούν. Έχουν αποθέματα και ήδη έχουν ξεκινήσει την τυποποίηση για να τηρήσουν τις συμφωνίες με τους πελάτες τους.

 

«Αυτό που θέλουμε είναι να αναδείξουμε το προϊόν μας και να εξασφαλίζουμε αξιοπρεπείς τιμές για τον παραγωγό, έτσι ώστε να μπορεί να είναι το κύριο έσοδο για την οικογένειά του», σημειώνει η κα Φραγκάκη και συνεχίζει: «Θέλουμε να είμαστε αντισυμβατικοί και διαφορετικοί». Κάτι που μάλλον το πετυχαίνουν, ακόμη και με το μέρκετινγκ, τις συσκευασίες και το λογότυπο. Δεν είναι κάτι που περιμένει κανείς από έναν τυπικό συνεταιρισμό, παλιάς «κοπής», αντίθετα, το πράσινο αστέρι έφερε αέρα ανανέωσης στο συνεταιριστικό επιχειρείν.

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
12.18.2020 12:47

Η ευφυής γεωργία αύξησε την παραγωγή στα βιολογικά φασόλια των Πρεσπών
Την εισαγωγή πρακτικών στη γεωργία ακριβείας, ήτοι ευφυούς γεωργίας σε βιολογικές καλλιέργειες, έχουν αναλάβει η Εταιρία Προστασίας...

11.15.2019 14:49

Δέσμευση Μητσοτάκη για επιστροφή του προπληρωμένου ΕΦΚ στο κρασί
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί ήταν ένας άδικος φόρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

10.04.2019 14:28

Ελιές και ελαιόλαδο της Ελλάδας εξαιρούνται από τους αμερικανικούς δασμούς
Η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εκφράζει την ικανοποίηση της για την εξέλιξη.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<