Αρπάζουν άλλα 900 εκατ. ευρώ από τους αγρότες

07-10-2013, 13:57
Αρπάζουν άλλα 900 εκατ. ευρώ από τους αγρότες

Του ΝIΚΟΥ ΦΙΛΙΠΠIΔΗ

(filippidis@paragogi.net)

«Βόμβα μεγατόνων» ύψους 900 εκατ. ευρώ «σκάει» στον πρωτογενή τομέα με τις επιβαρύνσεις του νέου φόρου ακινήτων, ξεσηκώνοντας αγρότες και συνεταιριστές.

Το τελικό κείμενο του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων που θα ισχύσει από το 2014 και βρίσκεται στο στάδιο της έγκρισης από την Τρόικα, φορτώνει τον φορολογικό λογαριασμό της χρονιάς για τους Έλληνες αγρότες στα 2,5 δισ. ευρώ, φέρνοντας οικογένειες και εκμεταλλεύσεις στα όρια της αντοχής τους.

Όπως επισημαίνει στην «Παραγωγή» ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας «δεν είναι δυνατόν την αδυναμία τους να εισπράξουν έσοδα από εστίες φοροδιαφυγής, όπως αυτή της διακίνησης χύμα καπνού και τσιγάρων, να την φορτώνουν στους ώμους των Ελλήνων αγροτών». Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι «η φορολόγηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, δηλαδή τσίγκινων οικημάτων στις περισσότερες περιπτώσεις χωρίς ρεύμα, θα είναι πιο μεγάλη και από αυτή των σπιτιών των κτηνοτρόφων».

«Δεν είναι δυνατόν», συνεχίζει «να φορολογείς με το 20% των νέων φόρων, τον πρωτογενή τομέα, ο οποίος παράγει το 3-4% του ΑΕΠ της χώρας». Ο ίδιος προαναγγέλλει την έντονη αντίδραση των αγροτών, η οποία εκφράστηκε και σε σύσκεψη των επικεφαλείς των Ενώσεων που έγινε την περασμένη Πέμπτη, ενώ δεν αποκλείει μορφές κινητοποιήσεων εάν δεν υπάρξουν εξαιρέσεις από τον νέο φόρο για τα ακίνητα για τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις των αγροτών και τα βοσκοτόπια. Παράλληλα, εκφράζει την απορία του για την ολιγωρία και ουδέτερη στάση που τηρεί στο θέμα το συναρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο νόμος για συνεταιρισμούς

Σε σύγχυση εξακολουθεί να βρίσκεται ο συνεταιριστικός κόσμος εξαιτίας της καθυστέρησης εκ μέρους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να παρουσιάσει το πόρισμα της επιτροπής που συνεστήθη για να εξετάσει ή και να βελτιώσει το Νόμο 4015. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, «πρόκειται για έναν νόμο που από την πρώτη στιγμή, μόνο προβλήματα δημιούργησε στη λειτουργία των επιχειρήσεων του χώρου, παρεμβαίνοντας ανοιχτά στη λειτουργία τους».

Ο κ. Καραμίχας προσθέτει ότι η καθυστέρηση παρατηρείται καθώς το υπουργείο επιχειρεί μέσω ενδοκυβερνητικών διαβουλεύσεων να μην εφαρμόσει το πόρισμα της επιτροπής, το οποίο καταλήγει στην γνωμοδότηση, κατάργησης του Νόμου 4015, με επαναφορά στον παλαιότερο 2810, με κάποιες τροποποιήσεις και ταυτόχρονη κατάργηση όλων των αναγκαστικών διατάξεων που διέπουν τον ισχύοντα Νόμο, ενώ προτείνεται απόσυρση ή τροποποίηση τουλάχιστον διατάξεων που αφορούν στη διαδικασία των εκκαθαρίσεων.

Την κατάσταση περιπλέκει η πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου, με την οποία χαρακτηρίζονται περίπου 2.700 συνεταιρισμοί ως ανενεργοί, δηλαδή, όπως αναφέρεται, «καταργούνται ή συγχωνεύονται με άλλους, όπως προκύπτει από το «κλείσιμο» της προθεσμίας για εγγραφή αγροτικών συνεταιρισμών στο μητρώο Αγροτικών Συλλογικών Οργανώσεων (ΑΣΟ)».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ, «οι συνεταιρισμοί δεν καταργούνται. Νομικό πρόσωπο οποιαδήποτε μορφής δεν καταργείται με υπουργικές αποφάσεις, αλλά με αποφάσεις δικαστηρίου».

Η παραίτηση

Να σημειωθεί ότι η επιτροπή που εξέτασε τον επίμαχο Νόμο άλλαξε σύνθεση στην πορεία, μετά την παραίτηση του Ομότιμου Καθηγητή Κωνσταντίνου Παπαγεωργίου, ενός ανθρώπου με μεγάλη πείρα στο χώρο, ο οποίος και διαφώνησε ανοιχτά με τους χειρισμούς του Θανάση Τσαυτάρη.

Με επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιο Τσαυτάρη, στα τέλη Αυγούστου, είχε παραιτηθεί από μέλος της επιτροπής ο κ. Παπαγεωργίου.

Στο κείμενο της παραίτησης ο κ. Παπαγεωργίου είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ότι, «ο λόγος είναι απόλυτα κατανοητός σε εσάς, καθόσον κατά τη συζήτηση έγινε προφανές ότι οι απόψεις μου για τις θεμελιώδεις αρχές του συνεργατισμού φάνηκαν τουλάχιστον περίεργες σε εσάς. Ακόμη και οι απόψεις μου ότι θα πρέπει να εκλείψουν οποιεσδήποτε αναγκαστικού χαρακτήρα υφιστάμενες διατάξεις και ότι οι συνεταιρισμοί θα πρέπει να έχουν την ελευθερία να σχηματίζουν δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες οργανώσεις, θεωρήθηκαν αμφισβητούμενες από εσάς. Επειδή προσωπικά θεωρώ αδιαπραγμάτευτες τις θεμελιώδεις αρχές του συνεργατισμού, που είναι παγκοσμίως αποδεκτές και υποστηρίζονται από τον ΟΗΕ και από τη Σύσταση 193 του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO), αλλά και έχουν υιοθετηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μου είναι αδύνατο να υποστηρίξω διαφορετικές απόψεις κατά τη διαμόρφωση ενός σχεδίου νόμου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Ακόμη, οι «Κατευθύνσεις για τη Συνεταιριστική Νομοθεσία» του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας» έχουν ως αναμφισβήτητη αφετηρία τις προαναφερόμενες κατευθύνσεις». Στην επιστολή του ο κ. Παπαγεωργίου είχε αναφέρει χαρακτηριστικά, «άποψή μου είναι ότι, ως υπεύθυνος εκφραστής της βούλησης της Πολιτείας, έχετε κάθε δυνατότητα να στηρίζετε οποιεσδήποτε μορφές συλλογικής ενέργειας, ακόμη και τις ανώνυμες εταιρείες, όπως είναι οι Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις του νόμου 4015/2011. Όμως, η ομάδα εργασίας συγκροτήθηκε με σκοπό να σας προτείνει «σχέδιο νόμου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς», όπως αναφέρει η απόφασή σας και όχι για να ρυθμίσει διάφορες μορφές συλλογικής δράσης. Οι συνεταιρισμοί είναι συγκεκριμένη και σαφώς οριοθετημένη μορφή συλλογικής δράσης, που υπόκειται σε συγκεκριμένους και παγκόσμια αποδεκτούς κανόνες. Γι’ αυτή τη συνεταιριστική μορφή συνεργασίας προσήλθα να συμβάλω, μαζί με όλα τα άλλα, εγνωσμένης κατάρτισης και εμπειρίας, μέλη, με τις οποιεσδήποτε – πολλές ή λίγες – γνώσεις και εμπειρίες μου».

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<