Σύσκεψη για την κτηνοτροφία στο ΥΠΑΑΤ- Υποσχέσεις για φέτα, δικαιώματα και βοσκοτόπια

01-10-2013, 13:36
Σύσκεψη για την κτηνοτροφία στο ΥΠΑΑΤ- Υποσχέσεις για φέτα, δικαιώματα και βοσκοτόπια

Ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρία του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου με κτηνοτρόφους πραγματοποιήθηκε στο Λιβάδι Ελασσόνας.

 

Στη σύσκεψη, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, από πλευράς ΥπΑΑΤ, μετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων κ. Δημήτρης Μελάς, ο Ειδικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών κ. Δημήτρης Ιατρίδης και ο Γενικός Διευθυντής του ΟΠΕΚΕ κ. Κυριάκος Μπαμπασίδης.

 

Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης η Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Λάρισας κ. Μαρία Μαμάρα, ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γιώργος Πασχόπουλος και εκπρόσωποι οργανώσεων κτηνοτρόφων: ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας κ. Νίκος Παλάσκας, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων κ. Δημήτρης Καμπούρης και ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συνεταιρισμού «Βοσκός» κ. Τάσος Αντωνίου. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν τους κτηνοτρόφους, τόσο σε επίπεδο εθνικής πολιτικής όσο και σε επίπεδο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

 

Ο Αναπληρωτής Υπουργός ενημέρωσε τους παραγωγούς για τις μεταρρυθμιστικές τομές που υλοποίησε το ΥπΑΑΤ σε συνεργασία με συναρμόδια υπουργεία, προκειμένου να τεθεί τέρμα στην ταλαιπωρία των κτηνοτρόφων. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, την οριστική τακτοποίηση αυθαίρετων σταυλικών εγκαταστάσεων χωρίς πρόστιμο και τη θέσπιση πλαισίου για την ίδρυση Οργανώσεων Παραγωγών στο γαλακτοκομικό τομέα.

 

Ο κ. Μελάς τόνισε πως η κτηνοτροφία θα είναι ευνοημένη στη νέα ΚΑΠ και ότι, ανεξαρτήτως των ιστορικών δικαιωμάτων, που είχαν κατανεμηθεί σε περιόδους αναφοράς μέχρι και είκοσι χρόνια πριν, τα νέα δικαιώματα θα κατευθυνθούν σε αυτούς που πραγματικά παράγουν.

 

Πρόσθεσε ότι η κατανομή των δικαιωμάτων θα είναι δίκαιη, ισόρροπη και διαφανής. Επιπροσθέτως, καθησύχασε τους κτηνοτρόφους, πως δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο εισόδου λευκού τυριού από αγελαδινό γάλα, από τον Καναδά ή άλλη τρίτη χώρα, με την ονομασία «φέτα» στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς αυτή προφυλάσσει τα ποιοτικά της προϊόντα με Ονομασία Προέλευσης.

 

Ξεκαθάρισε πως στην ΕΕ, μόνο η Ελλάδα έχει δικαίωμα να παράγει και να εμπορεύεται τυρί φέτα και ότι καταβάλλονται προσπάθειες να επιτευχθεί με νομικά επιχειρήματα, η ευρεία διείσδυση του προϊόντος στην αγορά του Καναδά, που δεν ήταν δυνατή εμπορικά.

 

Ο κ. Μπαμπασίδης ενημέρωσε τους κτηνοτρόφους ότι, όσον αφορά τα βοσκοτόπια, ο ΟΠΕΚΕΠΕ προετοιμάζεται εντατικά, ενόψει του Κοινοτικού ελέγχου, προκειμένου να διασφαλιστεί πως δεν θα υπάρξει απώλεια σε κανένα από τα δικαιώματα που έχει η χώρα.

 

Επιπλέον, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της βιολογικής κτηνοτροφίας, όπου στις επόμενες εβδομάδες, ολοκληρώνεται η διαδικασία ανάδειξης των τελικών κατατάξεων. Τέλος, όσον αφορά στην εξισωτική αποζημίωση, ολοκληρώνεται ο έλεγχος των ενστάσεων και στις επόμενες μέρες θα αρχίσει η πληρωμή των δικαιούχων.

Θέματα της ίδιας ενότητας
11.25.2020 15:21

Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις στήριξης, σε ελιές Καλαμών, καρπούζι, ανοιξιάτικη πατάτα και θερμοκηπιακά κηπευτικά
Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, η πλατφόρμα θα δέχεται αιτήσεις έως και την Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου.

11.25.2020 14:37

Δικαιούχοι της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4 οι αγρότες
Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής δηλώσεων έχει οριστεί η Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020.

11.25.2020 12:43

Βρούτσης: Σε 5 δόσεις τα χρεωστικά υπόλοιπα ελεύθ. επαγγελματιών- αυτοαπασχολούμενων- αγροτών
Ειδικότερα, η καταβολή των πέντε μηνιαίων δόσεων θα ξεκινήσει από τον Μάρτιο του 2021 και αφορά 800.349 ασφαλισμένους, για τους οποίους...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<