Ο δάκος τρώει και την αξιοπιστία

30-09-2013, 13:53
Ο δάκος τρώει και την αξιοπιστία

Της ΒΟΥΛΑΣ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

(malainou@paragogi.net)

 

Τα προβλήματα που εντοπίζονται στο φετινό πρόγραμμα δακοκτονίας έχουν φέρει σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση χιλιάδες παραγωγούς σε ελαιοκομικές περιφερειακές ενότητες της χώρας.

Στη Λακωνία, το πρόβλημα έγκειται στην ανισοκατανομή των κονδυλίων, που χρησιμοποιούνται για τους ψεκασμούς. Οι ελαιοπαραγωγοί θεωρούν πως αδικούνται ως προς το ποσό των κονδυλίων που λαμβάνουν σε σύγκριση με την Κρήτη και μάλιστα σε μία εποχή τόσο κρίσιμη οικονομικά, όσο αυτή που διανύουμε.

Μιλώντας στην «Παραγωγή», ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λακωνίας κ. Νικόλαος Προκοβάκης κάνει λόγο για «ανοσιουργήματα», τα οποία «αμαυρώνουν» την αγροτική πολιτική και για «μεροληπτικές» χρηματοδοτήσεις.

Αναφερόμενος στην κατά πολύ μειωμένη παραγωγή λόγω της έλλειψης εφοδίων για την αντιμετώπιση του δάκου, ο κ. Προκοβάκης τονίζει πως πρέπει επιτέλους να επέλθει τέλος στην διαχρονική αυτή αδικία που παρατηρείται με τα κονδύλια, έτσι ώστε του χρόνου να μην υπάρξουν τα ίδια προβλήματα. «Η φετινή χρονιά πήγε στράφι», επισημαίνει ο ίδιος.

Επικαλούμενος τα επίσημα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο επικεφαλής της ΕΑΣ Λακωνίας αναφέρει πως το σύνολο των ελαιοδέντρων της επικράτειας ανέρχεται σε 130.450.000. Στην Περιφέρεια της Πελοποννήσου (Νομοί Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Κορινθίας και Αρκαδίας) ο αριθμός των ελαιοδέντρων «αγγίζει» τα 34.630.000 (26,5% επί του συνόλου) και στην Κρήτη τα 34.160.000 (26,2% επί του συνόλου).

Ο ίδιος, λοιπόν, διερωτάται πώς είναι δυνατόν στην Κρήτη να διατίθεται το ποσό των 12.394.000 ευρώ (δηλαδή το 50,2% των προβλεπομένων κονδυλίων, αφού στο σύνολο της επικράτειας διατίθενται 24.697.000 ευρώ) και στην υπέρτερη κατά 500.000 περίπου ελαιόδεντρα Περιφέρεια της Πελοποννήσου το διατιθέμενο ποσό να ανέρχεται σε 3.158.000 ευρώ, δηλαδή στο 12,8 των Πανελληνίως κατανεμομένων κονδυλίων.

Όπως επισημαίνει ο κ. Προκοβάκης, η «ψαλίδα» ανέρχεται στα 9.236.000, γεγονός που αποτελεί πρόκληση σε βάρος της κοινής λογικής, ενώ ισχυρίζεται πως καμία επιστημονική άποψη δεν μπορεί να υποστηρίζει τη διαφορά αυτή.

Την ίδια ώρα δε ελαιοπαραγωγοί και από άλλες περιφέρειες μιλούν για σημαντικές καθυστερήσεις στην έναρξη της εφαρμογής του προγράμματος, παράπονο που αφενός έχει φτάσει στα… αυτιά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και αφετέρου έχει προκαλέσει εντάσεις στη Βουλή με «καυστικές» επερωτήσεις βουλευτών.

Όπως τονίζει ο κ. Προκοβάκης οι καιρικές συνθήκες, θερμοκρασίες πάνω από 20 βαθμούς Κελσίου και κάτω από 30 βαθμούς Κελσίου, ενισχυμένη υγρασία, ευνοούν την εμφάνιση του δάκου, που σημαίνει πως η έγκυρη προστασία των ελαιοδέντρων είναι απαραίτητη.

 

Συσκέψεις χωρίς αποτέλεσμα

Το επίμαχο ζήτημα στη Λακωνία αποτέλεσε αντικείμενο συσκέψεων στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Συγκεκριμένα, στις 3 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμου Χαρακόπουλο -υπό την παρουσία του-, στην οποία συμμετείχαν ο διευθυντής Φυτοπροστασίας με τα στελέχη του και ο κ. Προκοβάκης με τους συνεργάτες τους. Σημειώνεται πως στις 2 Αυγούστου έλαβε χώρα ακόμα μία σύσκεψη.

Οι συναντήσεις απέβησαν άκαρπες… Ο κ. Χαρακόπουλος δεν φάνηκε να είχε συνειδητοποιήσει τις διαστάσεις που έχει λάβει το θέμα. «Ευθύνη φέρει ο διευθυντής Φυτοπροστασίας», υπογραμμίζει ο επικεφαλής της ΕΑΣ Λακωνίας.

 

Η επιστολή

Ο κ. Προκοβάκης απέστειλε την περασμένη εβδομάδα επιστολή στη διεύθυνση Φυτοπροστασίας του υπουργείου, την οποία κοινοποίησε στον πρωθυπουργό, στον υπουργό και στον περιφερειάρχη.

Στην επιστολή του, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λακωνίας ζητά από τον διευθυντή Φυτοπροστασίας εξηγήσεις για το πώς είναι δυνατόν η Λακωνία, που καλύπτει το 9,3% του συνόλου των ελαιόδεντρων της χώρας, να λαμβάνει κονδύλι ύψους 900.000 ευρώ και το Ηράκλειο, που καλύπτει το 11,8%, να παίρνει κονδύλι 4.850.000 ευρώ. Ενώ επισημαίνει, παράλληλα, πως στο Λασίθι και στα Χανιά το αντίστοιχο κονδύλι φτάνει στα 3 εκατ. ευρώ, στο Ρέθυμνο το 1,5 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που οι εν λόγω νομοί έχουν υποπολλαπλάσιο αριθμό ελαιόδεντρων από τη Λακωνία.

Όπως αναφέρει στην «Παραγωγή», κατά τη διάρκεια της σύσκεψης της 3ης Σεπτεμβρίου, ο γεωπόνος και υπεύθυνος δακοκτονίας κ. Ιωάννου προσπάθησε να «διασκεδάσει» για λίγο τη συζήτηση, υποστηρίζοντας ότι στην Κρήτη ο δάκος εμφανίζει ετησίως 4,7 γενιές κατά μέσο όρο. Άποψη, την οποία γεωπόνοι και συνεργάτες του κ. Προκοβάκη απέκρουσαν, επικαλούμενοι τη βιολογία του εντόμου, σύμφωνα με την οποία η Νότια Πελοπόννησος και η Κρήτη δεν έχουν παρουσιάσει ποτέ διαφορές 2,5 γενιών παρά το ανώτερο μιας γενιάς.

 

Από την «τσέπη» των παραγωγών ο τρίτος ψεκασμός

Την ώρα που στην Κρήτη τα χρήματα επαρκούν για ακόμη επτά ψεκασμούς, στη Λακωνία τον τρίτο ψεκασμό θα τον χρηματοδοτήσουν οι ίδιοι οι παραγωγοί, δηλώνει στην «Παραγωγή» ο κ. Προκοβάκης. Και αυτό διότι το ποσό των 900.000 ευρώ που διατέθηκε για τη Λακωνία φέτος έφτασε για δύο ψεκασμούς, οι οποίοι έχουν ήδη πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο και στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Λακωνίας, συμφέροντα κρύβονται πίσω από την άποψη πως ο δάκος στην Κρήτη απαιτεί μεγαλύτερη προστασία, καθώς επιστημονικά κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποδειχθεί. Στον αντίποδα, αυτό που επιπλέον ισχύει, όπως τονίζει ο ίδιος, είναι ότι στη Λακωνία παράγονται τουλάχιστον 15.000 τόνοι βρώσιμες ελιές ποικιλίας Καλαμών, που σημαίνει πως η καταστροφή είναι δεδομένη, αφού ο καρπός καθίσταται μη εμπορεύσιμος. Στην Κρήτη, ωστόσο, οι καλλιεργούμενες βρώσιμες ελιές είναι ελάχιστες.

Ο επικεφαλής της ΕΑΣ Λακωνίας υποστηρίζει πως τα κονδύλια για την καταπολέμηση της δακοκτονίας δεν ωφελεί να εγκρίνονται τον Ιανουάριο. «Είναι άγνωστο το τι καιρό θα έχει από τα τέλη Ιουνίου μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, συνεπώς είναι αδύνατον να προσδιοριστεί το μέγεθος της δακοπροσβολής», επισημαίνει.

Η αίσθηση του κ. Προκοβάκη και από τις δύο συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι πως δεν έχουν γίνει ακόμη αντιληπτές, οι συνέπειες που προκαλούνται από την ελλιπή προστασία ενάντια στον δάκο, παρόλο που είναι τραγικές για τους ελαιοπαραγωγούς του Νομού και όχι μόνο. Ο ίδιος ζητά να του δοθούν εγγράφως όλα εκείνα τα αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία οδηγούν στην τεράστια διαφορά που σημειώνεται με τα ποσά που διατίθενται σε Λακωνία και Κρήτη για τον δάκο.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<