Τα νέα σενάρια για το φόρο ακινήτων

30-09-2013, 13:49
Τα νέα σενάρια για το φόρο ακινήτων

Σε ασκήσεις επί χάρτου επιδίδονται καθημερινά τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να παρουσιάσουν ένα τελικό σχέδιο για τη φορολόγηση των ακινήτων και των αγροτεμαχίων, που από τη μία θα καλύπτει τις εισπρακτικές απαιτήσεις της Τρόικας και από την άλλη θα κατευνάσει τις αντιδράσεις που εξέφρασαν βουλευτές και τω δύο κομμάτων της κυβέρνησης.

Το εγχείρημα ωστόσο δε φαίνεται τόσο εύκολο, δεδομένου ότι η Τρόικα φαίνεται να παραμένει αμετακίνητη στις αρχικές απαιτήσεις της για τα έσοδα από τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, το 2014.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά η Τρόικα είχε ζητήσει τη βεβαίωση φόρων ύψους 4,2 δισ. ευρώ, ώστε να καταλήξουν στα ταμεία 2,9 δισ. ευρώ. Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών, προσπαθεί να πείσει τους πιστωτές μας ότι και με τη βεβαίωση 3,5 δισ. ευρώ θα μπορέσει να εισπράξει τα 2,9 δισ. ευρώ.

Στο κλίμα αυτό και με τις συσκέψεις μεταξύ της Τρόικας και του υπουργείου Οικονομικών να συνεχίζονται, ενώ την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η τελική παρουσίαση του νομοσχεδίου, το οποίο εφόσον πάρει την έγκριση από την Τρόικα θα προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρμόδια επιτροπή προχώρησε σε αλλαγές επί του αρχικού σχεδίου, επιχειρώντας να ελαφρύνει το φορολογικό βάρος κυρίως των ιδιοκτητών οικοπέδων χαμηλής αξίας. Αντιθέτως, για τους ιδιοκτήτες οικοπέδων σε περιοχές με μοναδιαία αξία άνω των 5.000 ευρώ το τετραγωνικό, ο συντελεστής φορολόγησης σχεδιάζεται να φτάσει ακόμα και στα 20 ευρώ ανά τ.μ.!

Αγροτεμάχια

Σε ό,τι αφορά τα αγροτεμάχια οι παρεμβάσεις είναι οριακές.

Ο Συντελεστής Πρόσοψης (1,2 σύμφωνα με το προηγούμενο σχέδιο) διαμορφώνεται ως εξής:

-Στο 1,2 για αγροτεμάχια που βλέπουν σε εθνική οδό,

-Στο 1,1 για πού βρίσκονται δίπλα σε επαρχιακή οδό και

-Στο 1 για αυτό που βρίσκονται δίπλα σε αγροτική οδό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Συντελεστής Πρόσοψης θα εφαρμόζεται μόνο εάν το αγροτεμάχιο έχει πρόσοψη και όχι απλώς πρόσβαση σε οδό.

Σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση των βοσκοτόπων, μετά τις αντιδράσεις και τις ενστάσεις αγροτικών φορέων αλλά και βουλευτών, φαίνεται να επανεξετάζεται το ζήτημα. Πληροφορίες, θέλουν να συζητούνται αλλαγές στον συντελεστή έκπτωσης φόρου για τα βοσκοτόπια, που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο στο 50% από 30%. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, τονίζουν ότι συζητείται το θέμα, εκτιμούν, ωστόσο, ότι οι αναπροσαρμογή στον εν λόγω συντελεστή, μπορεί να φτάσει στο 40%.

Οικόπεδα

Ο υπολογισμός φόρου στα οικόπεδα θα γίνεται με 25 αντί 20 κλιμάκια, ανάλογα με τη μοναδιαία αξία του οικοπέδου. Για παράδειγμα οικόπεδο εντός σχεδίου πόλεως ή οικισμού με μοναδιαία αξίας 100 ευρώ/τ.μ. έχει συντελεστή 0,75 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Ο φόρος προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό των τ.μ. επί τον συντελεστή φόρου. Σημειώνεται ότι οι ιδιοκτήτες οικοπέδων δεν πληρώνουν σήμερα Ειδικό Τέλος Ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και θα πληρώσουν για πρώτη φορά τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΝΦΑ). Ο φόρος που επιβάλλεται επί των οικοπέδων υπολογίζεται βάσει της επιφανείας του και των χαρακτηριστικών του. Εφόσον υπάρχει κτίσμα εντός του οικοπέδου, η επιφάνεια που φορολογείται υπολογίζεται ως εξής:

- Στα οικόπεδα που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλης ή οικισμού, η επιφάνεια είναι αυτή που προκύπτει ως υπόλοιπο από τη μη χρήση του συντελεστή δόμησης και

- Για οικόπεδα, τα οποία βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, είναι αυτή που προκύπτει από την αφαίρεση της επιφάνειας του κτίσματος από τη συνολική επιφάνεια του γηπέδου. Παραδείγματα οικοπέδων χωρίς κτίσμα:

•Ιδιοκτήτης οικοπέδου 400 τ.μ. με μοναδιαία αξία 100 ευρώ το τετραγωνικό. Ο φόρος το 2014 θα ανέλθει στα (400 x 0,75) 300 ευρώ, από 280 ευρώ που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο.

•Ιδιοκτήτης οικοπέδου 2.000 τ.μ. με μοναδιαία αξία 1.500 ευρώ το τετραγωνικό. Ο φόρος το 2014 θα ανέλθει στα (2.000 x 5,5) 11.000 ευρώ από 5.200 ευρώ που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο.

•Ιδιοκτήτης οικοπέδου 700 τ.μ. με μοναδιαία αξία 600 ευρώ το τετραγωνικό. Ο φόρος το 2014 θα ανέλθει στα (700 x 3) 2.100 ευρώ από 1.120 ευρώ, που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο.

Κατοικίες

Για τις κατοικίες ο φόρος προκύπτει από τα τ.μ. του ακινήτου, του βασικού συντελεστή (ΒΦ), του συντελεστή παλαιότητας (ΣΠΚ), του συντελεστή ορόφου (ΣΟ), του συντελεστή απομείωσης (ΣΑΕ) στις περιπτώσεις όπου αυτός ισχύει, του συντελεστή βοηθητικών χώρων (ΣΒΧ) –όταν υπάρχουν– και του συντελεστή ημιτελούς κτίσματος (ΣΒΧ), όπου αυτός ισχύει, ως εξής:

Φόρος = Επιφάνεια κτίσματος (τ.μ.) x ΒΦ x ΣΠΚ x ΣΟ x ΣΑΕ (στις περιπτώσεις που αυτός ισχύει) x ΣΒΧ (στις περιπτώσεις βοηθητικών χώρων) x ΣΒΧ (όπου αυτός ισχύει). Οι συντελεστές ανέρχονται σε 20 και ξεκινούν από 2,3 ευρώ το τ.μ. για ακίνητα με τιμή ζώνης έως 500 ευρώ το τ.μ. και φθάνουν τα 14 ευρώ το τ.μ. για ακίνητα με τιμή ζώνης άνω των 5.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Για τον προσδιορισμό του φόρου έχει προστεθεί εκτός από την τιμή ζώνης και του συντελεστή παλαιότητας και συντελεστής ορόφου, ενώ θεσπίζονται και συντελεστές απομείωσης, καθώς και βοηθητικών χώρων. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, το μέγεθος της επιφάνειας μπορεί να απομειωθεί (με βάση τους αντίστοιχους συντελεστές) εφόσον πρόκειται για κτίσματα ειδικών χρήσεων (θα εκδοθεί υπουργική απόφαση). Σε περίπτωση που το ακίνητο καταλαμβάνει περισσότερους από έναν ορόφους, ως συντελεστής ορόφου λογίζεται εκείνος του υψηλότερου ορόφου. Για τις μονοκατοικίες ο συντελεστής ορόφου ανέρχεται στο 1,02 και για τους βοηθητικούς χώρους σε 0,1.

Για τα ημιτελή κτίσματα, εφαρμόζεται συντελεστής ημιτελών κτισμάτων (ΣΗΚ) ίσος με 0,5, για περίοδο μέχρι πέντε έτη από την έκδοση της οικοδομικής αδείας.

ΒΟΧ


Διορθώσεις και υποβολή δηλώσεων Ε9 έως τον Φεβρουάριο 2014

Διορθώσεις στα στοιχεία ακινήτων του Ε9 μπορούν να κάνουν οι φορολογούμενοι ως και τέσσερις μήνες μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεών τους, σύμφωνα με τη νομοθεσία, χωρίς ποινές και πρόστιμα. Αυτό σημαίνει ότι έχουν τη δυνατότητα να κάνουν διορθώσεις και να υποβάλλουν στοιχεία και πέραν της προθεσμίας υποβολής των στοιχείων ακινήτων τους για το 2012, που λήγει στις 27 Σεπτεμβρίου. Αυτό διευκρινίζεται από αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών προς τους φορολογούμενους, ενόψει της λήξης της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης Ε9 για τα εντός σχεδίου ακίνητά τους, τις επόμενες ημέρες, γεγονός που έχει δημιουργήσει προβλήματα καθυστερήσεων στη διαδικασία υποβολής, λόγω του πλήθους των δηλώσεων που υποβάλλονται ηλεκτρονικά.

Μετά τις 20 Σεπτεμβρίου η υποβολή Ε9 για αγροτεμάχια, λόγω υπερφόρτωσης

Την ίδια ώρα ο ο γ.γ. Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, ζητά να μην υποβάλουν οι φορολογούμενοι δηλώσεις Ε9 για αγροτεμάχια μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να υποβάλλονται έως τότε μόνον οι δηλώσεις Ε9 για ακίνητα με κτίσματα, καθώς υπάρχουν προβλήματα υπερφόρτωσης του ηλεκτρονικού συστήματος TAXΙSnet. Με το μήνυμά του ο κ. Θεοχάρης καλεί τους φορολογούμενους να υποβάλουν τα στοιχεία του Ε9 για τα αγροτεμάχια μετά τις 20 Σεπτεμβρίου και μέχρι τις 14 Οκτωβρίου, οπότε λήγει η σχετική προθεσμία για τα αγροτεμάχια.

ΣΕΚ: Πάρτε πίσω τα μέτρα

Να ανακαλέσει άμεσα κάθε μέτρο για φορολόγηση των βοσκότοπων των αγροτεμάχιων και των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων (μαντριά, βουστάσια χοιροστάσια, πτηνοθάλαμοι), ζητάμε επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών το προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ). Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Π. Πεβερέτος «η άδικη και παράλογη φορολογική επιδρομή στην παραγωγική βάση της κτηνοτροφίας, τα μοναδικά εργαλεία παραγωγής των αγροτών και των κτηνοτρόφων δηλαδή τους βοσκότοπους, τα αγροτεμάχια και τους στάβλους, θα αποτελέσει και την «ταφόπλακα» για την κτηνοτροφία της χώρας. Η φορολογία των αγροτεμαχίων των βοσκοτόπων και των στάβλων, θα αποτελέσει δίχως αμφιβολία, τη χαριστική βολή για την εξόντωση της κτηνοτροφίας και οι επιπτώσεις θα είναι τραγικές, όχι μόνο για εμάς τους κτηνοτρόφους, αλλά για την ίδια τη χώρα».
Στο πλαίσιο αυτό ζητά την ανάκληση των συγκεκριμένων μέτρων, προειδοποιώντας ότι «Σε διαφορετική περίπτωση θα βρείτε απέναντί σας σύσσωμο τον κτηνοτροφικό κόσμο σε ένα δίκαιο αγώνα για την επιβίωσή μας και για τη σωτηρία της κτηνοτροφίας της χώρας».

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<