Προς σβήσιμο οι καμινάδες της ΕΒΖ

30-09-2013, 13:41
Προς σβήσιμο οι καμινάδες της ΕΒΖ

Τα φουγάρα στα 3 εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης καπνίζουν ήδη και φέτος, ωστόσο εάν δεν προχωρήσει η πώληση της βιομηχανίας σε ιδιώτη επενδυτή εντός του Νοεμβρίου, τότε θεωρείται εξαιρετικά πιθανή η περαιτέρω συρρίκνωση της βιομηχανίας και το κλείσιμο ενός ή δύο εργοστασίων της.

Η διοίκηση της ΕΒΖ επέλεξε να λειτουργήσει και φέτος και τα τρία εργοστάσια, με ό,τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται για το κόστος παραγωγής και την βιωσιμότητα της εταιρείας, σε μια περίοδο που η παγκόσμια αγορά ζάχαρης έχει «γυρίσει» και η μεγάλη προσφορά έχει ρίξει τις τιμές έτσι που η βασική τιμή φέτος έπεσε κάτω από τα 700 ευρώ/tn όταν πέρυσι τέτοια εποχή ήταν πάνω από τα 800 ευρώ/τόνοι.

Την κατάσταση πιέζουν ακόμα περισσότερο το πισωγύρισμα της εταιρείας από πλευράς αποτελεσμάτων, καθώς η εκκρεμότητα σε ό,τι αφορά την πωλησή της, επανέφερε την ΕΒΖ σε ζημιές για τη χρήση 01/07/2012 έως 30/06/2013. Τα καθαρά αποτελέσματα της εταιρείας μετά φόρων παρουσίασαν ζημίες 9,80 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 2,32 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής χρήσης. Tα καθαρά αποτελέσματα του ομίλου μετά φόρων παρουσίασαν ζημίες 10,73 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 2,96 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής χρήσης. Αντίστοιχα ο κύκλος των εργασιών της ΕΒΖ ανήλθε σε 161,19 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 8,05% έναντι της αντίστοιχης περσινής χρήσης.

Ο κύκλος εργασιών του ομίλου (συμπεριλαμβανομένων των θυγατρικών εταιρειών στην Σερβία AD FABRIKA SECERA “SAJKASKA” και AD FABRIKA SECERA “CRVENKA”) ανήλθε σε 228,35 εκατ. ευρώ μειωμένος κατά 0,27% έναντι της περσινής χρήσης.

Σχήμα οξύμωρο, στο ζοφερό κλίμα που έχει διαμορφωθεί για τη βιομηχανία, οι πολύ καλές αποδόσεις τόσο σε ποιοτικό όσο και σε ποσοτικό επίπεδο, που επιφύλαξε η φετινή χρονιά για τους παραγωγούς που επέλεξαν φέτος την τευτλοκαλλιέργεια.

Την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκε η καμπάνια στις Σέρρες και το επόμενο 20ημερο στο Πλατύ, με μία παραγωγή που έχει μεν κανονικό τονάζ και υψηλά pol, αλλά είναι πολύ μικρή αφού δεν θα ξεπεράσει τις 40.000 τ. κι αυτό επειδή καλλιέργήθηκαν μόλις περί τα 60.000 στρέμματα. Οι γεωπόνοι της ζαχαροβιομηχανίας μιλούν για τεύτλα με υψηλό ζαχαρικό τίτλο (POL) και ικανοποιητική στρεμματική απόδοση. Κάτι που σημαίνει πως θα υπάρξουν υψηλότερα έσοδα και για τον αγρότη, αφού η τιμολογιακή πολιτική της εταιρείας είναι κλιμακωτή και συνδέεται άμεσα και με την ποιότητα της παραγωγής. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές στην ανταγωνιστική καλλιέργεια του καλαμποκιού, όπως και με το σπάσιμο συμβολαίων και τιμών στον ηλίανθο (υπερπαραγωγή στη Βουλγαρία), αναμένεται να τονώσει το καλλιεργητικό ενδιαφέρον κατά την επόμενη καμπάνια, για την οποία εντός του Νοεμβρίου, το αργότερο, θα ανακοινωθούν οι τιμές από την ΕΒΖ.

Στα θετικά επίσης, περιλαμβάνεται και μία πολύ καλή καλλιεργητική περίοδος για τις θυγατρικές της Σερβίας, όπου καλλιεργήθηκαν περί τις 170.000 στρέμματα και αναμένονται καλές αποδόσεις.

Ο διαγωνισμός

Σε αυτό το περιβάλλον, όλοι πλέον αναγνωρίζουν ότι οι επόμενες εβδομάδες είναι οι πλέον κρίσιμες για το μέλλον της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και την τευτλοκαλλιέργεια στη χώρα μας. Στο απευκταίο, αλλά πιθανό σενάριο που δεν εμφανιστεί κανένας υποψήφιος επενδυτής στις 10 Οκτωβρίου, που λήγει η νέα προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος ή που δεν αναδειχτεί νικητής από την διαδικασία των δεσμευτικών προσφορών την 1η Νοεμβρίου, τότε αυτόματα όλα τα σενάρια είναι ανοικτά. Σε αυτή την περίπτωση, το «κλειδί» της όλης διαδικασίας το κρατάει η Τράπεζα Πειραιώς, που μέσω της ΑΤΕ έχει δάνεια ύψους 122 εκατ. ευρώ. Αν επιμείνει στην πλήρη εξυπηρετησή τους, τότε το σκηνικό που διαμορφώθηκε με την γαλλική Crystal Union πολύ πιθανό να επαναληφθεί. Μπροστά στο νέο «ναυάγιο» ενός ακόμα διαγωνισμού ή διοίκηση της ΕΒΖ θα έχει μια λύση: τη συρρίκνωση της εταιρείας με το κλείσιμο του εργοστασίου στις Σέρρες ή ακόμα και αυτού στην Ορεστιάδα.

Απαξίωση

Την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης έφερε στη Βουλή με ερωτησή του ο βουλευτής και υπεύθυνος Αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Αποστόλου. Όπως αναφέρει την τελευταία 4ετία, τα ίδια κεφάλαια της μειώθηκαν από 107,2 εκατ. ευρώ σε 57 εκατ. ευρώ , οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις αυξήθηκαν από 148,8 εκατ. ευρώ σε 160,8 εκατ., ενώ το κυκλοφορούν ενεργητικό μειώθηκε από 138,6 εκατ. ευρώ σε 109,6 εκατ. ευρώ. Το κεφάλαιο κίνησης από αρνητικό 10,2 εκατ. ευρώ έγινε αρνητικό 51,2 εκατ., ενώ τα δάνεια προς τις τράπεζες αυξήθηκαν από 109,2 εκατ. ευρώ σε 130,4 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «τα παραπάνω τραγικά αποτελέσματα οφείλονται στη λειτουργία των τελευταίων Διοικήσεων της ΕΒΖ και ιδιαίτερα στη σημερινή, η οποία παρέλαβε την εταιρεία με ψηφισμένους τους νόμους για την τακτοποίηση πλεονάζοντος προσωπικού (μετατάξεις, προσυνταξιοδοτικό καθεστώς κ.λπ.), χωρίς υποχρέωση για συνεισφορά στο Ταμείο Αναδιάρθρωσης και με σημαντική προεργασία στο θέμα της ένταξης της παραγωγής ζάχαρης στο καθεστώς Ολοκληρωμένης Διαχείρισης για την υποκατάσταση της καταργούμενης τότε συνδεδεμένης ενίσχυσης. Διαπράττοντας, όμως, τεράστιο και εγκληματικό λάθος, αύξησε το δανεισμό των εργοστασίων στη Σερβία, με αποτέλεσμα να υποχρεωθεί να αγοράσει τις μετοχές των μικρομετόχων, δαπανώντας, έτσι, σε μια περίοδο ανύπαρκτης ρευστότητας ποσό 15 εκατ. ευρώ. Απολύτως συμμέτοχη είναι και η προηγούμενη Διοίκηση της ΑΤΕ και ασφαλώς ο Εκκαθαριστής της ΑΤΕ, ο οποίος διέπραξε και διαπράττει τεράστια σφάλματα».

Ο κ. Αποστόλου κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις υψηλές αμοιβές επισημαίνοντας ότι: «ο Διευθύνων Σύμβουλος λαμβάνει 9.000 ευρώ το μήνα, πέραν της αμοιβής στην Σερβία, του αυτοκινήτου και των εξόδων παράστασης, χωρίς από το 2010 μέχρι σήμερα να μειωθούν οι αμοιβές του». Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία πώλησης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει, «κατά πληροφορίες μας, προσελήφθη ως σύμβουλος πώλησης η Eurobank Equities, χωρίς διαγωνισμό και με τεράστια αμοιβή. Έχουν παρέλθει περισσότερα από 2,5 χρόνια και δεν έγινε απολύτως τίποτε. Ακρόαση στην ακρόαση, έλεγχος της εταιρείας από τους υποψήφιους επί 1 1/2 χρόνο, πολλοί υποψήφιοι, αλλά σιγά-σιγά αποχώρησαν όλοι. Τώρα δόθηκε νέα αναβολή. Όλοι έχουν καταλάβει ότι εφόσον οι μετοχές είναι στην ΑΤΕ και τα δάνεια στην Πειραιώς, η διαδικασία δεν μπορεί να προχωρήσει. Όλοι το κατάλαβαν εκτός από την Τράπεζα Πειραιώς, τον εκκαθαριστή της ΑΤΕ, την ΤτΕ που χώρισε τις μετοχές και τα δάνεια και το ΤΧΣ που είχε τη γενικότερη ευθύνη».

 


Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<