ΔΕΚΟ και φόροι στην κάρτα του αγρότη

23-09-2013, 13:27
ΔΕΚΟ και φόροι στην κάρτα του αγρότη

Το μεγάλο πλεονέκτημα της πληρωμής των λογαριασμών ΔΕΚΟ, ακόμα και των φόρων, μέσω χρεωστικής κάρτας τύπου «κάρτας του αγρότη», εξετάζει η Τράπεζα Πειραιώς.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Παραγωγής», αρμόδιες υπηρεσίες αναζητούν τρόπους προκειμένου να διευρυνθούν οι υπηρεσίες πληρωμών της κάρτας του αγρότη, η οποία έχει λειτουργήσει περιορισμένα, αλλά με επιτυχία τους τελευταίους μήνες. Όπως υπογραμμίζουν υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας, τις τελευταίες εβδομάδες στη Διεύθυνση Καρτών της Πειραιώς εργάζονται… υπερωρίες, προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημα χιλιάδων αγροτών, που επιθυμούν να αξιοποιήσουν τον τρόπο πληρωμών που προσφέρει η συγκεκριμένη κάρτα για να καλύψουν και τις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο. Τα σενάρια, τα οποία επεξεργάζονται τα στελέχη της τράπεζας, είναι να βρεθεί η φόρμουλα ώστε η κάρτα, που παρέχει με έναν ιδιαίτερο και καινοτόμο τρόπο ρευστότητα στον Έλληνα αγρότη, να μπορεί να ικανοποιεί τις πληρωμές ΔΕΚΟ και φόρων. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, να δημιουργηθεί ένα νέο προϊόν (μια νέα κάρτα) για την πληρωμή των ανωτέρω υποχρεώσεων, μόνο για αγρότες (η τράπεζα διαθέτει αντίστοιχο προϊόν για τις λοιπές κατηγορίες πολιτών). Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η φιλοσοφία της νέας κάρτας θα είναι αντίστοιχη με αυτή της «κάρτας του αγρότη», συνδεδεμένη με την έκταση και το είδος της παραγωγής. Το εγχείρημα, όπως υπογραμμίζουν, χρειάζεται το «πράσινο φως» από τα καθ’ ύλην αρμόδια υπουργεία (Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης) και δεν αναμένεται πριν από το νέο έτος.

Η επιτυχία της κάρτας του αγρότη

Όπως σημειώνουν στελέχη της Πειραιώς, η τράπεζα βρίσκεται σε συνεχή αναζήτηση νέων τραπεζικών προϊόντων για τη διευκόλυνση των αγροτών. Σημειώνουν, μάλιστα, τη ρευστότητα που προσφέρει για την αγορά λιπασμάτων, φυτοφάρμακων, καύσιμων αλλά και για εργατικά η «κάρτα του αγρότη» που ήδη παρέχει η Τράπεζα Πειραιώς στους παραγωγούς βιομηχανικού ροδάκινου της Ημαθίας και της Πέλλας, με τους οποίους εγκαινιάστηκε το νέο προϊόν. Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, στόχος είναι η «κάρτα του αγρότη» να συμβληθεί με όλα τα προϊόντα για τα οποία οι παραγωγοί και οι επιχειρήσεις δεσμεύονται με συμβόλαια στην αρχή της καλλιεργητικής χρονιάς.

Το πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας

Μέσω της συμβολαιακής γεωργίας ο παραγωγός έχει διαθέσιμη όλη την απαιτούμενη ρευστότητα τη στιγμή που τη χρειάζεται, αλλά και εγγυημένη πληρωμή της παραγωγής που έχει συμφωνήσει να παραδώσει στον συνεταιρισμό σε συγκεκριμένη ημερομηνία κάθε χρόνο.

Πώς λειτουργεί

Η τράπεζα, ο συνεταιρισμός και ο παραγωγός είναι οι πρωταγωνιστές. Καθοριστικός είναι και ο ρόλος μιας σειράς συνεργαζόμενων εταιρειών (εμπορίας καυσίμων, φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων), οι οποίες θα πληρώνονται από τον παραγωγό μέσω της κάρτας. Ο αγρότης υπογράφει με τον συνεταιρισμό ή τη μεταποιητική μονάδα ένα ιδιωτικό συμφωνητικό, με το οποίο ο συνεταιρισμός δεσμεύεται ότι θα αγοράσει το προϊόν του αγρότη σε προκαθορισμένη τιμή.

Στη συνέχεια, ο αγρότης θα πρέπει να προσκομίσει το συμβόλαιο αυτό στην τράπεζα (μαζί με αντίγραφο του εκκαθαριστικού του από την εφορία και ασφαλιστική ενημερότητα). Με τα δικαιολογητικά αυτά η τράπεζα προχωρά στη εκταμίευση του δανείου, το ύψος του οποίου είναι ανάλογο με την έκταση που καλλιεργεί και διαμορφώνεται περίπου στα 400 ευρώ το στρέμμα. Δηλαδή, ένας παραγωγός με 10 στρέμματα θα λάβει 4.000 ευρώ και με 100 στρέμματα 40.000 ευρώ.

Το επιτόκιο του δανείου διαμορφώνεται στο επίπεδο του 8%. Όμως, επειδή η διάρκεια δανειοδότησης είναι μικρή και διαρκεί όσο η καλλιεργήσιμη περίοδος, το τελικό επιτόκιο διαμορφώνεται στα επίπεδο του 4%.

Εκταμίευση – αποπληρωμή
Ο παραγωγός δεν παίρνει ρευστό στα χέρια του, αλλά η τράπεζα εκδίδει μία κάρτα χρεωστική, στην οποία πιστώνεται το ποσό του δανείου. Ο τόκος επιβαρύνει το ποσό που εκταμιεύεται κάθε φορά και όχι το σύνολο του δανείου.

Μόλις μαζευτεί η σοδειά, ο αγρότης θα την παραδώσει στον συνεταιρισμό και θα εισπράξει την τιμή που έχει συμφωνήσει, βάσει του συμβολαίου που έχει υπογράψει.

Ο συνεταιρισμός θα προχωρήσει στην άμεση εξόφληση του παραγωγού, παρακρατώντας το ποσό του δανείου που χρησιμοποιήθηκε από τον αγρότη.

Αν, για παράδειγμα, το δάνειο είναι ύψους 15.000 ευρώ και η παραγωγή του αξίζει 30.000 ευρώ, θα λάβει τα 15.000 ευρώ και τα υπόλοιπα θα αποδοθούν από τον συνεταιρισμό στην τράπεζα.

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
11.13.2019 11:45

ΥπΑΑΤ: Επιπλέον 3 εκατ. στη βιολογική γεωργία
Εγκρίθηκε και υπεγράφη από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη η απόφαση για έγκριση πίστωσης 3 εκατομμυρίων ευρώ,...

11.11.2019 13:13

ΕΤΕπ: 200 εκατ. στους αγρότες για εκσυγχρονισμό της παραγωγής τους
Πακέτο χρηματοδότησης με κατεύθυνση τον αγροτικό τομέα, το οποίο θα ξεκινά από τα 170 εκατ. ευρώ με προοπτική να ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ,...

11.11.2019 13:10

«Ανοίγει» η κινεζική αγορά για ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα
Δεκαέξι συμφωνίες που προσελκύουν κεφάλαια από την Κίνα, δρομολογούν έναν νέο κύκλο έργων αναβάθμισης του λιμανιού του Πειραιά από την...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<