Ο «Βοσκός» που βάζει την κτηνοτροφία στη νέα εποχή

23-09-2013, 13:22
Ο «Βοσκός» που βάζει την κτηνοτροφία στη νέα εποχή

Της AΝΝΑΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖH

(arampatzi@paragogi.net)

Κατά τα γαλλικά και ιταλικά πρότυπα λειτουργεί ο Συνεταιρισμός Βοσκών Λιβαδίου Ολύμπου. Από το 2010 με 14 μέλη, ως επί το πλείστον νέοι άνθρωποι, βάζουν τη «σφραγίδα» τους στην ανάπτυξη του τόπου τους, προσφέροντας διέξοδο, αλλά και τοπικά τυροκομικά προϊόντα, βασισμένα στη βλάχικη παράδοση.

«Ο βοσκός της νέας εποχής» είναι η φράση που μπορεί να χαρακτηρίσει άνετα τον κ. Τάσο Αντωνίου. Ο 32χρονος πρόεδρος του Συνεταιρισμού Βοσκών Λιβαδίου Ολύμπου «Ο Βοσκός», ως ανήσυχο πνεύμα, όταν η ελληνική κτηνοτροφία οδηγείται σε μαρασμό, δίνει στην τοπική δραστηριότητα ζωή, μαζί με τα 14 μέλη του Συνεταιρισμού. Κτηνοτρόφος τέταρτης γενιάς, αγαπά αυτό που κάνει, γιατί αλλιώς, όπως λέει, «αν δεν αγαπάς την κτηνοτροφία είναι πολύ δύσκολη». Ο ίδιος, με 800 αιγοπρόβατα και 50 αγελάδες, ηγείται μιας «συλλογικής προσπάθειας», πολλών νέων της περιοχής.

«Στα 1.200 μέτρα υψόμετρο που είμαστε, ως το 1995 υπήρχαν τρία τυροκομεία και σταδιακά έκλεισαν όλα. Δεν υπήρχε ένα τοπικό προϊόν στο Λιβάδι, που παρήγαγε 10 εκατομμύρια κιλά γάλα, δεν είχαμε τα δικά μας τυριά», σημειώνει ο κ. Αντωνίου, εξηγώντας πως γεννήθηκε η ιδέα του Συνεταιρισμού το 2007. Η δραστηριότητα του Συνεταιρισμού ξεκίνησε το 2010 και, εν τω μεταξύ, είχαν ταξιδέψει αρκετά στο εξωτερικό, αναζητώντας τη «συνταγή» της επιτυχίας. «Πήγαμε στη Γαλλία και την Ιταλία. Είδαμε πως δουλεύουν Συνεταιρισμοί που ιδρύθηκαν πριν από 20 χρόνια και τι διαφορά έκαναν στον τόπο τους», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τα προϊόντα

Σήμερα, παράγουν συνολικά 200 τόνους τυριά. Φέτα ΠΟΠ, κατσικίσιο τυρί, γραβιέρα, μυζήθρα, κασέρι, βούτυρο, γιαούρτι, κεφαλοτύρι και βοσκοτύρι. Πρόκειται για ένα τυρί από κατσικίσιο γάλα, αλειφώδες. Στην περιοχή έχουν μεγαλώσει με αυτό και όπου το πηγαίνουν, σε εκθέσεις, αγορές και καταστήματα κάνει τη… διαφορά!

Έχουν στήσει ένα δίκτυο πωλήσεων που εκτείνεται από το Λιτόχωρο και τη Θεσσαλονίκη ως τη Λάρισα και την Αθήνα. Τα προϊόντα τους βρίσκονται στα ράφια των καταστημάτων delicatessen ένα χρόνο τώρα, στις λαϊκές αγορές, ενώ συμμετέχουν και στο κίνημα χωρίς μεσάζοντες. Επιπλέον, εδώ και μερικούς μήνες μπήκαν και σε σούπερ μάρκετ. Ο «Βοσκός» συνεργάζεται πλέον με την αλυσίδα καταστημάτων «Επιλογή», όπου πωλείται το περιβόητο βοσκοτύρι. «Αν και είναι αρχή δείχνει να πηγαίνει καλά», σημειώνει ο κ. Αντωνίου. Το διαδίκτυο έχει αποδειχθεί πολύτιμος αρωγός στη διάθεση των προϊόντων τους. Έχουν σταθερούς πελάτες, τους οποίους ενημερώνουν για κάθε τους κίνηση μέσω ίντερνετ. Έτσι, τους βρίσκουν σε μαγαζιά και αγορές.

 

Οι στόχοι

«Στόχος μας είναι να απορροφάται η δική μας παραγωγή γάλακτος, σε πρώτη φάση που είναι στους 1.000 τόνους», τονίζει ο κ. Αντωνίου και σημειώνει πως θέλουν ο Συνεταιρισμός να μεγαλώσει, να αποκτήσει και άλλα νέα μέλη. Δουλεύουν με το βλέμμα στην ελληνική αγορά, αλλά και οι εξαγωγές βρίσκονται στο μυαλό τους. Έχουν κάνει επαφές για το εξωτερικό και η διάθεση υπάρχει. Απλώς ψάχνουν ένα συνεργάτη «στα μέτρα τους», ενώ θέλουν να κάνουν κάτι με μεγάλες ποσότητες και όχι λίγα πράγματα.

 

Πώς θα διασωθεί η κτηνοτροφία

Ο «Βοσκός» αντιστέκεται σε μια εποχή κατάρρευσης για την ελληνική κτηνοτροφία, όπου τα πλήγματα είναι απανωτά. Το λουκέτο στην ΑΓΝΟ, η έλλειψη ρευστότητας, το «κούρεμα» στα βοσκοτόπια και το διογκωμένο κόστος παραγωγής, συνθέτουν ένα σκηνικό ιδιαίτερα δύσκολο.

«Πρέπει να γίνει καλύτερη διαχείριση των βοσκοτόπων», σημειώνει ο κ. Αντωνίου και προσθέτει πως ο έλληνας κτηνοτρόφος δεν αντέχει να χάσει ούτε ένα ευρώ. Ενώσεις και Ομοσπονδίες Κτηνοτρόφων είναι σε διαβουλεύσεις με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το θέμα του περιορισμού των βοσκοτόπων και σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, «θα βρούμε έναν τρόπο για να μη χαθεί τίποτα, αρκεί να δουλέψουμε σωστά». Ο ίδιος προτείνει ως λύση ένα τέλος βόσκησης.

Επιπλέον, σημειώνει πως πρέπει να μειωθεί το κόστος παραγωγής, το οποίο είναι «φουσκωμένο». «Φέτος, που οι ζωοτροφές είναι φθηνότερες, οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν χρήματα να τις αγοράσουν», τονίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του «Βοσκού».

«Πρέπει με τη νέα ΚΑΠ να δημιουργηθούν και να στηριχθούν ομάδες παραγωγών σαν τη δική μας», σημειώνει ο κ. Αντωνίου. Άλλωστε, πως γίνεται ένας συνεταιρισμός πρότυπο;  Όταν στηρίζει την τοπική οικονομία, παράγει ποιοτικά προϊόντα και ακολουθεί ορθές πρακτικές, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της οικονομίας και της ζωής.

 

Η φέτα και το γάλα

Ο κ. Αντωνίου υποστηρίζει πως θα είναι καταστροφή για την Ελλάδα και την ΕΕ το να χάσουμε την αξία του ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης). Αναφέρεται στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Καναδά και ΕΕ, η οποία στην ουσία επιτρέπει στους καναδούς να παράγουν και να πωλούν προϊόντα, όπως φέτα και γκοργκοντζόλα, που είναι ευρωπαϊκά τυριά ΠΟΠ. «Θα είναι καταστροφικό αν μπορεί ο καθένας να ονομάζει το τυρί του φέτα ή παρμεζάνα, να παλεύεις εσύ χρόνια για τα προϊόντα σου και να τα χάνεις», επισημαίνει ο κ. Αντωνίου.

Όσο για το ελληνικό σήμα στο γάλα, εκτιμά πως ότι αποδεικνύει την ελληνικότητα ενός προϊόντος είναι καλό, αλλά εκφράζει αμφιβολίες για το πώς θα διασφαλιστεί η ορθή χρήση του σήματος.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<