Ψαλίδι και στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής»

23-09-2013, 13:01
Ψαλίδι και στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής»

Την ώρα που όλοι μιλούν για στροφή στον πρωτογενή τομέα και ενίσχυση των αγροτών, έρχεται ο προϋπολογισμός του 2014 να αποκαλύψει οτι η χρονιά που έρχεται για τους Έλληνες παραγωγούς θα είναι πολύ χειρότερη.

Συρρικνώνεται ακόμη περισσότερο το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» για το 2014. Σύμφωνα με το σχέδιο του προϋπολογισμού για το νέο έτος, το πρόγραμμα από τα 721 εκατομμύρια μειώνεται στα 509 εκατομμύρια ευρώ, αφαιρώντας από την ύπαιθρο και την αγροτική ανάπτυξη ένα ποσό της τάξεως των 212 εκατ. ευρώ. Ανάλογη μείωση είχε γίνει και το 2013 σε σύγκριση με το 2012, όταν από 905 εκατομμύρια στους παραγωγούς είχαν καταλήξει μόνο 721 εκατομμύρια ευρώ.

Το κόστος της περοικοπής των 212 εκατ. ευρώ γίνεται πολλαπλάσιο αν λάβουμε υπόψη οτι αυτή θα γίνει από την εθνική συμμετοχή στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», το οποίο μέχρι τώρα στήριζε τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες ιδιωτών, συνεταιρισμών ή και ομάδων παραγωγών.

Η εθνική συμμετοχή ήταν αυτή που κάλυπτε ένα σημαντικό ποσοστό του κόστους των επενδύσεων και συνέβαλε στην ανάπτυξη δραστηριοτήτων στον κλάδο της πρωτογενούς παραγωγής. Όλο αυτό το διάστημα μέσω του προγράμματος είχαν ενισχυθεί πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και συγκεκριμένα Ατομικές Επιχειρήσεις, Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Α.Ε., ΕΠΕ, Ο.Ε., Ε.Ε., Προσωπικές Εταιρείες του εμπορικού νόμου), Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις κάθε βαθμίδας και Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις.

Μεταξύ των δραστηριοτήτων που ενισχύονταν ήταν μονάδες επεξεργασίας και τυποποίησης για:

 • Κρέας
 • Γάλα
 • Αβγά-Πουλερικά
 • Διάφορα Ζώα (μέλι, σηροτροφία, άλλα είδη)
 • Δημητριακά
 • Ελαιούχα προϊόντα
 • Οίνο
 • Ωποροκηπευτικά
 • Άνθη
 • Ζωοτροφές
 • Σπόρους και πολλαπλασιαστικό υλικό
 • Φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά

Το ύψος των επιδοτήσεων κυμαινόταν από 40-50% για την ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ έφτανε και το 65% για τα μικρά νησιά του Αιγαίου.

Μόνο από το εύρος των δράσεων που χρηματοδοτούνταν γίνεται φανερό οτι το 2014 αντί να επενδυθούν σημαντικά ποσά στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, οι αγρότες θα μπουν σε νέες περιπέτειες.

Τα ενταγμένα προγράμματα

Ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί τι θα γίνει με τις επενδύσεις οι οποίες έχουν ενταχθεί στα προγράμματα ενισχύσεων, αν και από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αφήνεται να εννοηθεί ότι «θα υπάρξει ειδική μέριμνα».

Το πιο πιθανό είναι να αναζητηθούν τα 212 εκατ. από άλλες πηγές, κάτι που φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολο αν αναλογιστεί κανείς ότι για το 2014 οι συνολικές δαπάνες στο σύνολο των υπουργείων, σε σχέση με το 2013, θα ανέλθουν στα 6,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Εκτός του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τα υπουργεία τα οποία θα υποστούν τις μεγαλύτερες μειώσεις είναι αυτά της Παιδείας και της Εργασίας.

Σημαντική είναι η μείωση και στον τομέα των δημοσίων επενδύσεων, η οποία φτάνει τα 450 εκατομμύρια ευρώ.

Τα μόνα υπουργεία για τα οποία αναμένεται αύξηση είναι το Υγείας και το Δικαιοσύνης.

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
08.02.2022 14:35

Νέοι Γεωργοί: Εγκρίθηκε η πληρωμή 223,3 εκατ. ευρώ για την πρώτη δόση του προγράμματος
Η πληρωμή αφορά τους επιλεγέντες σε οκτώ από τις δεκατρείς Περιφέρεις της χώρας και συγκεκριμένα τις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας,...

08.02.2022 14:32

Σ. Κεδίκογλου: Στηρίζουμε τον πτηνοτροφικό κλάδο
«Υποχρέωσή μου είναι, εκ της θέσης μου, να στηρίξω την πτηνοτροφία, που είναι ο μόνος κλάδος που πετυχαίνει μια σχετική αυτάρκεια της...

08.02.2022 14:27

Στις 8/8 οι εγγραφές στα ΔΙΕΚ του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ
Οι εγγραφές αφορούν νέους σπουδαστές, κατόχους απολυτηρίου Γενικού ή Επαγγελματικού Λυκείου και ισότιμων αλλά και τους επιτυχόντες...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<