20.000 αγρότες ψάχνει το ΣΔΟΕ

16-12-2012, 15:36
 20.000 αγρότες ψάχνει το ΣΔΟΕ

του Νίκου Φιλιππίδη

 

Ένα απίστευτο «πάρτι» δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, μέσω της είσπραξης παράνομων επιστροφών ΦΠΑ έχει στηθεί σε όλη τη χώρα.

 

Περισσότεροι από 20.000 αγρότες και έμποροι αγροτικών προϊόντων φέρονται να εμπλέκονται σε κυκλώματα με πολλά πλοκάμια, τα οποία λειτουργούσαν κάτω από τη «μύτη» των ελεγκτικών Αρχών, επιβαρύνοντας τα δημόσια ταμεία δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ, αλλά «φούσκωναν» και τις τιμές των προϊόντων στην αγορά. Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του ΣΔΟΕ, η κομπίνα με τα εικονικά τιμολόγια είναι κλασική περίπτωση σε αγροτικές περιοχές.

 

Στήνεται συνήθως σε συνεργασία με μεγαλέμπορους αγροτικών προϊόντων, οι οποίοι με τον τρόπο αυτό «φουσκώνουν» τις δαπάνες τους, ενώ οι αγρότες με την έκδοση πλαστών τιμολογίων εισπράττουν για προϊόντα που ουδέποτε πούλησαν, επιστροφές ΦΠΑ 11%. Το κύκλωμα στο τέλος μοιράζεται τον ΦΠΑ. Η «φάμπρικα» έχει στηθεί από τα κυκλώματα με έδρα την Αθήνα, την Κατερίνη, την Κέρκυρα, τη Θεσσαλία, την Ηλεία και τη Θήβα.

 

Τα κυκλώματα συνεργάζονται με ορισμένους επιτήδειους εμπόρους από τον Ταύρο, τον Κορυδαλλό και το Μοσχάτο, που βρίσκουν αγρότες πελάτες. Σε πολλές περιπτώσεις, όπως επισημαίνουν στελέχη του ΣΔΟΕ που μίλησαν στην «Παραγωγή», οι αγρότες είτε δεν ήξεραν είτε εκβιάστηκαν από το κύκλωμα προκειμένου να εισπράξουν τα οφειλόμενα για την πώληση της παραγωγής τους. Για παράδειγμα, αγρότης ο οποίος είχε λαμβάνειν περί τα 10.000 ευρώ από έμπορο για την πώληση της παραγωγής του, δέχτηκε εικονικά τιμολόγια 100.000 ευρώ προκειμένου να εισπράξει παράνομα από το κράτος -μέσω της επιστροφής- το 11% (δηλαδή 11.000 ευρώ) του τιμολογίου.

 

Σε άλλες περιπτώσεις το κύκλωμα υπεξαίρεσε τα φορολογικά στοιχεία αγροτών, προκειμένου να εισπράξει εν αγνοία του τις τεράστιες επιστροφές. Όπως παρατηρούν τα στελέχη του ΣΔΟΕ, όλες οι παραπάνω πράξεις είναι κακουργηματικές, οπότε πολλοί συμμετέχοντες στα κυκλώματα είτε εν αγνοία τους είτε εις γνώση τους, επιλέγουν τη λύση της επιστροφής των ποσών που παράνομα έλαβαν προκειμένου να τύχουν της εύνοιας της Δικαιοσύνης, επιστρέφοντας ωστόσο σημαντικά ποσά στα δημόσια ταμεία. Η τακτική που ακολουθούν οι περιφερειακές υπηρεσίες του ΣΔΟΕ είναι εξαιρετικά και τα αποτελεσματά της εντυπωσιακά: γίνονται διασταυρώσεις των τιμολογίων - δελτίων αποστολής που καταθέτουν οι αγρότες για να πάρουν την επιστροφή, με τις εκτάσεις που καλλιεργούν αλλά και με το μεταφορικό μέσο που χρησιμοποιήθηκε. Για παράδειγμα, σε πολλές περιοχές εμφανίζονταν να μεταφέρονται προϊόντα τεράστιου βάρους με φορτηγά που δεν μπορούσαν να σηκώσουν το φορτίο αλλά και με αυτοκίνητα, οι πινακίδες κυκλοφορίας των οποίων ανήκαν σε βυτιοφόρα που, σύμφωνα με τα στοιχεία, μετέφεραν μέχρι και βοθρολύματα!

 

Το ΣΔΟΕ διασταυρώνει ακόμα τα ποσά των τιμολογίων με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, την ενιαία δήλωση καλλιέργειας - εκμετάλλευσης, τα αντίγραφα μισθωτηρίων συμβολαίων για νοικιασμένα κτήματα και άλλα φορολογικά στοιχεία (αγορές σπόρων, λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων) που να δικαιολογούν την παραγόμενη ποσότητα, αυτή που αναγράφεται στο τιμολόγιο.

 

Οι τιμές

 

Η λειτουργία των εν λόγω κυκλωμάτων έχει διαπιστωθεί στην πράξη ότι επιβαρύνει σημαντικά και τις τελικές τιμές πώλησης των αγροτικών προϊόντων. Όπως αναφέρουν άνθρωποι που γνωρίζουν τη λειτουργία των συγκεκριμένων κυκλωμάτων, η πρακτική που ακολουθούν οδηγεί σε έντεχνη αύξηση των τιμών πώλησης των προϊόντων από τον έμπορο στον καταναλωτή, με συνέπεια τις αυξημένες τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ, ενώ ανοίγει το δρόμο στις παράνομες ελληνοποιήσεις.

 

Ειδικότερα, οι εικονικά αυξημένες τιμές που περιλαμβάνουν τα συγκεκριμένα τιμολόγια, επιτρέπουν στους εμπόρους να πωλούν σε πολύ υψηλότερες τιμές τα προϊόντα στον καταναλωτή, χωρίς να κινδυνεύουν να παραπεμφθούν για αισχροκέρδεια.

 

Πελοπόννησο

 

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου τις τελευταίες ημέρες είχαμε και τις πρώτες συλλήψεις έξι εμπλεκομένων (κυρίως εμπόρων) στο κύκλωμα της παράνομης είσπραξης ΦΠΑ. Η έρευνα ξεκίνησε στις αρχές του 2011, με εντολή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Καλαμάτας, όταν η ΔΟΥ της μεσσηνιακής πρωτεύουσας εντόπισε μεγάλο αριθμό πλαστών και εικονικών τιμολογίων στα χέρια αγροτών της περιοχής.

 

Στη συνέχεια ανέλαβε δράση η Περιφερειακή Διεύθυνση Πελοποννήσου του ΣΔΟΕ, η οποία διενήργησε εκτεταμένη έρευνα, σε συνεργασία με όλες τις ΔΟΥ της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Με τους ελέγχους που έγιναν, εντοπίστηκαν εκατοντάδες αγρότες στις περιοχές της Τριφυλίας, της Κορίνθου, της Σκάλας Λακωνίας και του Άργους, οι οποίοι έκοβαν χιλιάδες εικονικά τιμολόγια.

 

Στο επίκεντρο των ερευνών βρέθηκε η ευρύτερη περιοχή των Φιλιατρών, καθώς εκεί είχαν το στρατηγείο τους οι διακινητές τιμολογίων της Μεσσηνίας. Η λίστα με τους αγρότες που πιθανότατα θα κληθούν από τη Δικαιοσύνη είναι πολύ μεγάλη. Στην πρώτη φάση των ερευνών θα κληθούν όσοι έχουν σχέση με έκδοση τιμολογίων, συνολικού ύψους άνω των 6 εκατ. ευρώ. Δεν αποκλείεται να ακολουθήσει δεύτερη φάση με επίσης μακρά λίστα, ονομάτων και τιμολογίων. Όπως προκύπτει από τα πορίσματα του ΣΔΟΕ, παραγωγοί και έμποροι της περιοχής Φιλιατρών έκαναν προπώληση των τιμολογίων στους αγρότες, λαμβάνοντας την αμοιβή τους έπειτα από την είσπραξη του ΦΠΑ από τους αγρότες.

 

«Η συμφωνία ήταν ότι το 4% θα κρατούσαν οι αγρότες και το υπόλοιπο 7% θα το έδιναν στους διακινητές των τιμολογίων», αναφέρεται στο πόρισμα του ΣΔΟΕ. Ως εγκέφαλος του κυκλώματος, φέρεται ένας 40χρονος έμπορος, από τον Εύοσμο της Θεσσαλονίκης, που έχει ήδη συλληφθεί. Σε μια άλλη περίπτωση, η έρευνα εντόπισε ακόμη και τραπεζικούς υπαλλήλους από άλλες περιοχές, οι οποίοι αν και δεν διέθεταν ούτε ένα στρέμμα γεωργικής γης, «υπέβαλαν τιμολόγια αξίας έως και 450.000 ευρώ». Επίσης, σε μια άλλη περίπτωση εντοπίστηκε αγρότης, ο οποίος υπέβαλε πλαστά τιμολόγια, εισπράττοντας 330.000 ευρώ σε μια μόνο χρονιά. Σε άλλες περιπτώσεις οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ διαπίστωσαν ότι «οι εξοφλήσεις των τιμολογίων έγιναν ‘‘τοις μετρητοίς’’, αν και αφορούν τιμολόγια αξίας ακόμη και 25.000 ευρώ».

 

Στην Κρήτη

 

Υπόθεση «μαμούθ» στην οποία συμμετείχαν 6.274 αγρότες εξιχνίασαν μόλις την προηγούμενη εβδομάδα στην Κρήτη, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΣΔΟΕ. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, οι εν λόγω αγρότες έλαβαν παράνομα επιστροφές ΦΠΑ άνω των 3.000 ευρώ, συνολικού ύψους 37.700.000 ευρώ.

 

Οι επιστροφές βασίστηκαν σε πλαστά και εικονικά τιμολόγια. Μέχρι σήμερα 254 υποθέσεις έχουν αποσταλεί για καταλογισμό στις αρμόδιες ΔΟΥ. Με την εποπτεία των Εισαγγελικών Αρχών Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου συνεχίζονται οι σχετικοί έλεγχοι.

 

Οι παραβάτες -εκτός του αδικήματος της φοροδιαφυγής- αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της απάτης κατά του δημοσίου και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

 

Δυτική Ελλάδα

 

Από το 2005 βρίσκονται στο… στόχαστρο των περιφερειακών υπηρεσιών του ΣΔΟΕ συγκεκριμένοι αγρότες και έμποροι αγροτικών προϊόντων από τους Νομούς Ηλείας, Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας.

 

Σύμφωνα με πηγές της Οικονομικής Επιθεώρησης Δυτικής Ελλάδας, εκατοντάδες αγρότες από τις περιοχές αυτές χρησιμοποιούσαν επί σειρά ετών εικονικά τιμολόγια και με τη βοήθεια εμπόρων κατάφερναν να έχουν παράνομα επιστροφές ΦΠΑ ή να λαμβάνουν επιδοτήσεις για καλλιέργειες που ουδέποτε είχαν κάνει ή παρουσίαζαν για αυτές εξωπραγματική παραγωγή.

 

Μόνο στην περιοχή του Αστακού Αιτωλοακαρνανίας το συνολικό ύψος των υποθέσεων παράνομης επιστροφής ΦΠΑ ξεπερνούσε τα 2,4 εκατ. ευρώ. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση αγρότη από την Ηλεία που εμφάνισε στοιχεία και τιμολόγια για αγροτική έκταση με καλλιέργεια σκόρδων μισού στρέμματος, η οποία του απέδωσε παραγωγή 8 τόνων!

 

Θεσσαλία


Στα ίχνη μεγάλου κυκλώματος επιστροφής ΦΠΑ με εικονικά τιμολόγια αγροτικών προϊόντων, βρίσκεται και το ΣΔΟΕ Θεσσαλίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κόλπο εμπλέκονται τουλάχιστον 30 άτομα, ενώ «έδρα» του κυκλώματος φέρεται να είναι τα Τρίκαλα.

 

Οι επιτήδειοι συνέστησαν εταιρείες-φάντασμα και μέσω αυτών εμφανίζονταν να αγοράζουν ή να πωλούν στη συνέχεια αγροτικά προϊόντα, ενώ εξέδιδαν τιμολόγια με μεγάλες ποσότητες που δήθεν απορροφούσαν, ώστε να εισπράττουν μεγάλα ποσά ΦΠΑ από επιστροφές.

 

Η έρευνα του ΣΔΟΕ είναι για τα τελευταία 3 χρόνια και η παράνομη επιστροφή ξεπερνά ήδη το 1 εκατ. ευρώ το χρόνο. Υπενθυμίζεται ότι οι ίδιες υπηρεσίες ερευνούν εδώ και ένα χρόνο τις καταθέσεις αγροτοσυνδικαλιστή από τη Θεσσαλία, αφού μετά από έρευνα φέρεται να κέρδισε 1 εκατ. ευρώ από παράνομη επιστροφή ΦΠΑ.

 

Η πρακτική που ακολουθούνταν αποτυπώνεται στα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το ΣΔΟΕ και αποκαλύπτουν ότι γινόταν πώληση προϊόντων σε εταιρείες που ανήκαν σε συγγενικά πρόσωπα -και με τη συμμετοχή ορισμένων αγροτών- με αποτέλεσμα να αυξάνουν τις τιμές και έτσι να εισπράττουν το ΦΠΑ.

 

Στερεά Ελλάδα

 

Μία από τις «έδρες» των κυκλωμάτων θεωρούν οι υπηρεσίες του ΣΔΟΕ ότι βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Θήβας. Μόνο τον Οκτώβριο, η Περιφερειακή Διεύθυνση του ΣΔΟΕ Στερεάς Ελλάδας εντόπισε δέκα αγρότες, οι οποίοι είχαν εκδώσει ή λάβει πλαστά και εικονικά τιμολόγια ύψους 11,8 εκατ. ευρώ, στη Θήβα και στα χωριά Άρμα και Νεοχωράκι.

 

Από τους δέκα αγρότες που εντόπισε το ΣΔΟΕ, πέντε είναι γυναίκες, πέντε άντρες και συνολικά μοιράζονται πρόστιμα 23,6 εκατ. ευρώ.

 

Οι σχετικές εκθέσεις ελέγχου έχουν αποσταλεί στη ΔΟΥ Θηβών για τα περαιτέρω και τα πρόστιμα -αν πληρωθούν- με συμβιβασμό στο ένα τρίτο θα οδηγήσουν σε έσοδα της τάξεως των 8 εκατ. ευρώ. Βέβαια, μέσω των τιμολογίων αυτών, οι δέκα αγρότες είχαν μοιραστεί επιστροφές ΦΠΑ ύψους 1,3 εκατ. ευρώ, ποσά τα οποία επίσης θα πρέπει να αναζητηθούν ως παρανόμως καταβληθέντα.


Περιπτώσεις

 

-Γυναίκα αγρότισσα από τη Θήβα, είχε λάβει και εκδώσει πλαστά και εικονικά τιμολόγια, συνολικού ύψους 3,4 εκατ. ευρώ.

 

-Αγρότης από τη Θάσο, ο οποίος διέθετε Φερράρι και Πόρσε, την τελευταία 10ετία είχε δηλώσει εισοδήματα 106.000 ευρώ, ενώ αποκαλύφθηκε ότι διατηρούσε 6 τραπεζικούς λογαριασμούς με 10,6 εκατ. ευρώ. Όπως προέκυψε από την έρευνα, ο αγρότης είχε και δεύτερο “επάγγελμα”, την τοκοφλυφία.

 

-Τραπεζικός υπάλληλος, ο οποίος δεν διέθετε ούτε ένα στρέμμα γης, υπέβαλε και εισέπραξε επιστροφή ΦΠΑ ύψους 450.000 ευρώ. -Αγρότης από την Κόρινθο χωρίς ούτε ένα κιλό παραγωγής, έχει πάρει επιστροφή ΦΠΑ 500.000 ευρώ.

 

-Αγρότης από την Τριφυλία είναι ήδη προφυλακισμένος, μετά τη διαπίστωση ότι πολλά πλαστά τιμολόγια είχαν κοπεί από τον ίδιο σε ονόματα συγγενών του και είχε εισπράξει παράνομα ΦΠΑ. Στο αυτοκίνητό του σε μπλόκο του ΣΔΟΕ, βρέθηκαν 10 μπλοκ πλαστών τιμολογίων με ημερομηνία θεώρησης από τον Οκτώβριο του 2011.

 

Από αυτά, τα 5 είχαν χρησιμοποιηθεί και τα τιμολόγια που είχαν κοπεί ξεπερνούσαν σε αξία το 1,5 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, εμφανίζονταν ως έμποροι αγροτικών προϊόντων σε εταιρεία με έδρα τον Ταύρο Αττικής, η οποία, ωστόσο, ποτέ δεν υπήρξε και δεν βρήκε το ΣΔΟΕ.

 

Φτωχοί στην Ελλάδα… πλούσιοι στο εξωτερικό

 

Περίοπτη θέση στη λίστα των 54.000 καταθετών του εξωτερικού κατέχουν, όσο και αν φαίνεται απίστευτο, αγρότες των οποίων -στις περισσότερες των περιπτώσεων- το εισόδημα απείχε παρασάγγας από το ποσό που βρέθηκε στους λογαριασμούς τους. Χαρακτηριστικά στη λίστα που ερευνάται περιλαμβάνεται:

 

- Αγρότης από τη Λάρισα δηλώνει 2.858,18 ευρώ, ενώ διαθέτει καταθέσεις στο εξωτερικό ύψους 490.250 ευρώ.

 

- Αγρότης από την Ήπειρο δηλώνει ετήσια εισοδήματα 496,73 ευρώ, εντούτοις έβγαλε στο εξωτερικό το ιλιγγιώδες ποσό των 12.587.184,98 ευρώ. Σύμφωνα με την Εφορία, ασκεί το επάγγελμα του «αγρότη ειδικού καθεστώτος», που πρακτικά σημαίνει ότι εισπράττει επιστροφή ΦΠΑ, ανάλογα με τα τιμολόγια πώλησης των προϊόντων του, που προσκομίζει στην Εφορία.

 

- Αγρότης από τη Βόρεια Ελλάδα δηλώνει μηδενικό εισόδημα, αλλά έχει καταθέσεις 3.009.550 ευρώ στο εξωτερικό.

 

- Αγρότης από τη Μεσσηνία και με ετήσιο εισόδημα μόλις 1.037,60 ευρώ «αποταμίευσε» 626.442,47 ευρώ.

 

- Αγρότης από την Αχαΐα δηλώνει 749,12 ευρώ ετήσιο εισόδημα, ενώ διαθέτει καταθέσεις ύψους 504.314,13 ευρώ.

 

- Αγρότης από τη Λακωνία με ετήσιο εισόδημα μόλις 14,94 ευρώ, έβγαλε στο εξωτερικό 450.000 ευρώ.

 

- Αγρότης από την Εύβοια με 3.296 ευρώ εισόδημα, διαθέτει καταθέσεις ύψους 448.497,53 ευρώ.

 

- Αγρότης από την Έδεσσα με εισόδημα 1.632,24 ευρώ και καταθέσεις 391.771,22 ευρώ.

 

- Αγρότης από την Κρήτη με ετήσιο εισόδημα 293,72 ευρώ και καταθέσεις στο εξωτερικό ύψους 258.000 ευρώ.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<