Ημερολόγιο καλλιεργητή 14/9-20/9

16-09-2013, 13:22
Ημερολόγιο καλλιεργητή 14/9-20/9

Γράφει η ΑΓΓ. ΚΟΥΤΡΟΥ-ΑΥΓΟΥΛΑ

Γεωπόνος


Συνεχίζεται η αυξημένη επαγρύπνηση για την προστασία των βαμβακοφυτειών από τυχόν προσβολές πράσινου και ρόδινου σκουληκιού, ενώ ο αλευρώδης φαίνεται να μην αποτελεί ουσιαστικό πρόβλημα. Επεκτείνεται το Σεπτέμβριο σε όλη τη χώρα η συγκομιδή του αραβοσίτου, ο δε καρπός οδηγείται στα ξηραντήρια. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για την προστασία των μηλεώνων από την καρπόκαψα, τη μύγα της Μεσογείου και τον τετράνυχο. Συνιστάται η προσοχή στη συχνή χρήση πυρεθρινών.

 

ΑΡΑΒΟΣΙΤΟΣ

Ξεκίνησε και συνεχίζεται η συγκομιδή του αραβοσίτου στις περιοχές της Νότιας Ελλάδας και θα επεκταθεί εντός του Σεπτεμβρίου σταδιακά σε όλη τη χώρα. Επισημαίνεται ότι η ωρίμανση του καρπού θα συνεχισθεί μάλλον φυσιολογικά, επειδή οι θερμοκρασίες είναι οι κανονικές για την εποχή και όχι ιδιαίτερα υψηλές, γεγονός που θα συντόμευε τόσο τη διαδικασία όσο και το χρόνο «γεμίσματος» του σπόρου. Επιδιώκεται μετά τη συγκομιδή ο καρπός να οδηγείται στα ειδικά ξηραντήρια του αραβοσίτου, για τον περιορισμό της υγρασίας του σπόρου περί το 13-14% για την ασφαλή αποθήκευσή του, μέχρις ότου το προϊόν πωληθεί.

 

ΒΑΜΒΑΚΙ

Η ανάπτυξη των φυτών του βαμβακιού «προχωρά» κανονικά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα σε όλη την Ελλάδα.

Οι βαμβακοφυτείες βρίσκονται στο στάδιο της πλήρους καρποφορίας και ανοίγματος των καψών τους σε ποσοστά περί το 20-30%, με λογική υστέρηση στις βαμβακοφυτείες της Βόρειας Ελλάδας.

Η εικόνα των φυτειών είναι σχετικά καλή, με εξαίρεση κάποιες περιπτώσεις στις οποίες σημειώνεται μυκητολογική προσβολή από αλτερνάρια, με αποτέλεσμα τα φυτά να παρουσιάζουν ένα έντονο κοκκίνισμα κατά κηλίδες.

Συνεχίζονται οι συλλήψεις ακμαίων (πεταλούδες) του πράσινου σκουληκιού στις φερομονικές παγίδες, χωρίς όμως να έχουν παρατηρηθεί προνύμφες στις περιοχές της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Ελλάδας. Στο ρόδινο σκουλήκι οι συλλήψεις ακμαίων στις παγίδες είναι περιορισμένες και δεν έχουν εντοπισθεί προσβολές σε άνθη και κάψες που πρέπει να επιθεωρούνται κατά καιρούς.

Στις περισσότερες φυτείες της χώρας έχει εμφανισθεί αλευρώδης, χωρίς όμως να δημιουργεί ιδιαίτερους λόγους ανησυχίας και επέμβασης με φυτοπροστατευτικά προϊόντα.

Συνιστάται στους παραγωγούς να συνεχίσουν να ελέγχουν τακτικά τις φυτείες τους, ανεξάρτητα αν ο κίνδυνος από το πράσινο σκουλήκι αρχίζει να ελαχιστοποιείται, αφού τα φυτά είναι σε στάδιο ωρίμανσης και ανοίγματος των καψών τους. Επεμβάσεις με φυτοπροστατευτικά προϊόντα εγκεκριμένα και κατάλληλα, αποφασίζονται μόνο όταν οι πληθυσμοί των εντόμων φτάσουν στα όρια επέμβασης, όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας.

Επισημαίνεται ότι οι συλλήψεις ακμαίων στις φερομονικές παγίδες δεν αποτελούν κριτήρια για την επέμβαση με φυτοπροστατευτικά προϊόντα, αλλά μέσο πρόγνωσης και βοηθούν στον προσδιορισμό των περιόδων δραστηριότητας των εντόμων. Δεν συνιστώνται, επίσης, επεμβάσεις στις βαμβακοφυτείες χωρίς έλεγχο της πυκνότητας των επιβλαβών εντόμων, γιατί οι άστοχοι και οι άκαιροι ψεκασμοί αποβαίνουν σε βάρος της εξέλιξης της καλλιέργειας, της παραγωγικότητας και της οικονομικότητάς της, καθώς και του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας.

Ιδιαίτερα για το πράσινο και το ρόδινο σκουλήκι οι επεμβάσεις με χημικά μέσα, όταν χρειάζονται, πρέπει να γίνονται μετά τη δύση του ηλίου, γιατί τότε αυξάνεται η δραστηριότητα των προνυμφών και η αποτελεσματικότητα πολλών εντομοκτόνων, ενώ είναι περισσότερο αποτελεσματικές όταν γίνονται στο πρώτο ή στο δεύτερο στάδιο της προνύμφης.

 

ΜΗΛΙΑ

Στις ορεινές περιοχές απαιτείται αυξημένη επαγρύπνηση για την ανάγκη πιθανής αντιμετώπισης προσβολών από την καρπόκαψα. Στην κατηγορία των κατάλληλων, εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων, καλό είναι να προτιμώνται τα υπάρχοντα βιολογικά σκευάσματα.

Περίοδος, όπου υπάρχει μεγάλος κίνδυνος προσβολών της μηλιάς από τη μύγα της Μεσογείου, γι’ αυτό συνιστάται τα μήλα να είναι προστατευμένα ως τη συγκομιδή τους και επιπροσθέτως, επισημαίνεται ότι ιδιαίτερα ευαίσθητες είναι οι ποικιλίες Γκόλντεν και Τζόναγκολντ, που πρέπει να καλύπτονται με τα κατάλληλα, εγκεκριμένα εντομοκτόνα (κυρίως πυρεθρίνες).

Σε πολλούς οπωρώνες μηλιάς συνυπάρχουν, αυτή την εποχή, όλα τα βιολογικά στάδια του τετράνυχου και εκδηλώνονται οι αντίστοιχες προσβολές. Χρειάζεται η αντιμετώπισή του όταν διαπιστωθούν 2-3 τετράνυχοι ανά φύλλο, με την υπενθύμιση, όμως, ότι η συχνή χρήση των πυρεθρινών εντείνει τις προσβολές, επειδή επιφέρει αύξηση στη γονιμότητα του τετράνυχου.

Επαναλαμβάνουμε, για πολλοστή φορά, ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην υπολειμματική διάρκεια του σκευάσματος που θα χρησιμοποιηθεί, ενώ πρέπει να διαβάζονται και να εφαρμόζονται πιστά οι οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
12.14.2016 14:14

Ημερίδα φυτοπρόστασίας στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσα
Την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων,...

10.12.2016 15:03

Ημερίδα για τη βιώσιμη γεωργία με θέμα «Κτηνοτροφικά φυτά: καλλιέργεια με πολλαπλά οφέλη»
Ανοιχτή πρόσκληση σε παραγωγούς απευθύνουν η Greenpeace, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Παράρτημα Αιγαίου και ο δήμος Λέσβου για να συμμετέχουν...

07.31.2015 13:46

Το ημερολόγιο του καλλιεργητή...
Περίοδος εκδήλωσης της ξήρανσης της ράχης του αμπελιού, σοβαρής φυσιολογικής ασθένειας που συμπίπτει με την ωρίμανση των σταφυλιών και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<