Ιχθυοκαλλιέργειες: Ώρα μηδέν!

16-09-2013, 13:18
Ιχθυοκαλλιέργειες: Ώρα μηδέν!

Της Βούλας Μαλαίνου

Οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας, θέτουν υπό έντονο προβληματισμό την εγχώρια αγορά. Η προσφυγή της Δίας στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, αν και αναμενόμενη, «παγώνει» τα όποια σχέδια για την επικείμενη συγχώνευσή της με τη Σελόντα.

Παράλληλα, αποδυναμώνει τον πλέον εξαγωγικό κλάδο της χώρας, ενώ προκαλεί «πονοκέφαλο» και σε άλλες μικρότερες επιχειρήσεις ίδιου είδους, οι οποίες ήλπιζαν πως με αφορμή τον «γάμο» αυτό, οι τράπεζες θα ανοίξουν τις «κάνουλες» χρηματοδότησης.

Λίγο πριν την έναρξη του 2013, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας αναφερόμενος στους κλάδους που χρήζουν ιδιαίτερης «εύνοιας», καθώς φέρνουν ρευστό στην αγορά, τόνισε πως οι ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες εντάσσονται στους οχτώ αναδυόμενες «αστέρες» της οικονομίας της χώρας μας.

Όταν η συνένωση της οικογένειας Στεφανή και Μανέλλη ανακοινώθηκε, η αγορά θέλησε να κρατήσει μικρό… καλάθι. Αντίθετα, οι μικροεπιχειρηματίες του κλάδου πίστεψαν πως το κορυφαίο σχήμα που θα προκύψει, θα δώσει «πάτημα» για αποκατάσταση της ρευστότητας.

Για τους γνωρίζοντες, ο δανεισμός του υπό συγχώνευση σχήματος ήταν τόσο μεγάλος, οι τράπεζες τόσο αδύναμες να τον χρηματοδοτήσουν και οι μέτοχοι παντελώς απρόθυμοι να βάλουν το χέρι στην τσέπη, που η εξέλιξη της περασμένης εβδομάδας για την Δίας δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία.

Μόλις στο προηγούμενο φύλλο της η «Παραγωγή», παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα εξαμήνου των κορυφαίων εισηγμένων του κλάδου, τόνισε πως η κατάσταση στην εγχώρια αγορά ιχθυοκαλλιέργειας είναι τραγική και πως η λύση απαιτείται να έρθει άμεσα από τις ελληνικές τράπεζες.

Λύση, για την οποία αγωνιούν οι 505 εργαζόμενοι της Δίας, οι οποίοι, όπως πληροφορούμαστε, παραμένουν εδώ και κάποιους μήνες απλήρωτοι.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, ο κλάδος εκπέμπει SOS. Oι τιμές των ψαριών έχουν υποχωρήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, η ρευστότητα είναι «εγκλωβισμένη», οι τράπεζες δεν δίνουν ούτε σεντ, ενώ τα επιτόκια ολοένα και αυξάνονται.

Το παρασκήνιο

Πληροφορίες λένε πως η διοίκηση της εισηγμένης Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες είχε προμηνύσει στις τράπεζες, με τις οποίες βρισκόταν υπό συνεργασία, πως η προσφυγή στο άρθρο 99 ήταν εντός των σχεδίων της. Ζήτησε, λοιπόν, από τις πιστώτριες τράπεζες επιμήκυνση δανείων, «ψαλίδισμα» επιτοκίων και πρόσθετη χρηματοδότηση. Γεγονός που σημαίνει πως στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί οσονούπω, θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται και οι παραπάνω ενέργειες.

Η αγορά από τον περασμένο Μάιο είχε κυκλοφορήσει πως το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου η Δίας δεν είχε λεφτά να… ταΐσει τα ψάρια της, πρόβλημα που επανεμφανίστηκε και τον προηγούμενο μήνα, τον Αύγουστο. Η έλλειψη ρευστότητας στη Δίας προκάλεσε αλυσιδωτά προβλήματα στην εγχώρια αγορά ιχθυοκαλλιέργειας, λένε παράγοντες του κλάδου.

Η διοίκηση της επιχείρησης, σύμφωνα με το παρασκήνιο, πρέπει να κλείσει και άλλες «τρύπες». Μία από αυτές είναι η αποπληρωμή των υπαλλήλων της και ακόμη μία είναι η τακτοποίηση των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων της. Για την ιστορία, υπενθυμίζεται ότι η δήλωση της διοίκησης κατά το press conference για την παρουσίαση των οικονομικών μεγεθών το 2012, προσωρινά περιόρισε τις όποιες ανησυχίες. Η ηγεσία της Δίας είπε πως εντός 12 μηνών οι υποχρεώσεις της θα έχουν αποπληρωθεί.

Σημειώνεται ότι με βάση τις οικονομικές καταστάσεις του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους, το σχήμα Δίας-Σελόντα, το οποίο καλύπτει το 35%-40% της εγχώριας αγοράς, σημειώνει αρνητικά ίδια κεφάλαια ύψους 67,3 εκατ. ευρώ, ζημίες 60,7 εκατ. ευρώ, αρνητικές λειτουργικές ταμειακές ροές 4 εκατ. ευρώ και καθαρό δανεισμό 274 εκατ. ευρώ.

Αξίζει δε να επισημανθεί ότι ο καθαρός δανεισμός των τριών εισηγμένων του κλάδου (Δίας-Σελόντα-Νηρέας) αγγίζει το υψηλό ποσό των 490 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με τον Νηρέα, η εικόνα είναι σαφώς καλύτερη, παρουσιάζοντας θετικά ίδια κεφάλαια και θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές. Ωστόσο, ο δανεισμός ύψους 220 εκατ. ευρώ «καίει» υπό συνθήκες έλλειψης ρευστότητας.

Τι ρόλο έπαιξε το Lineaus Capital

Τα σχέδια του Γεωργιανού επιχειρηματία Kahka Bendukidze, πρώην υπουργού Εξωτερικών της Γεωργίας και στη συνέχεια υπουργό Επικρατείας της χώρας του, απέτυχαν παταγωδώς! Και μάλιστα, ενώ ο ίδιος έχει «ρίξει» και στις τρεις εταιρείες Δίας-Σελόντα-Νηρέας 60 εκατ. ευρώ!

Από τότε που ο Kahka απόκτησε ποσοστό συμμετοχής και στις τρεις κορυφαίες επιχειρήσεις του κλάδου, η αγορά μιλούσε για τριπλό «γάμο». Τα σχετικά σενάρια χρονολογούνταν από το 2010 και τελικά διαψεύστηκαν φέτος, με την ανακοίνωση συγχώνευσης των δύο εκ των τριών εισηγμένων.

Το χαρακτηριστικό δε σ’ αυτή την τριετία είναι πως, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, έχουν μιλήσει όλοι με όλους, χωρίς, ωστόσο, οι έστω ανακοινώσιμες συνεργασίες να έχουν πραγματοποιηθεί.

Το Linnaeus Fund απέκτησε μειοψηφική συμμετοχή στις εισηγμένες, που σημαίνει πως ο ρόλος του δεν ήταν σαφώς μεγάλος, αφού δεν μπορούσε καν να έχει έλεγχο. Πράγμα, το οποίο φάνηκε από το γεγονός πως τελικά δεν ήταν ο Γεωργιανός ιδιοκτήτης αυτός που πίεζε ασφυκτικά για τη συγχώνευση των Δίας-Σελόντα, αλλά οι τράπεζες!

Ο Kahka φαίνεται να είναι εγκλωβισμένος, καθώς έχει τοποθετήσει κάμποσες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα, χωρίς μέχρι σήμερα έχουν ευοδωθεί οι στόχοι του. Ωστόσο, οι από ’δω και πέρα ενέργειες του Γεωργιανού επιχειρηματία αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον…

Το άρθρο 99

Για τη Δίας, η προσφυγή στον πτωχευτικό κώδικα, είναι λύση-μονόδρομος, δεδομένου ότι θα έχει τον απαραίτητο χρόνο να βρει τη «χρυσή τομή» με τους πιστωτές της και να εξετάσει το σχέδιο αναδιάρθρωσής της.

Το ζήτημα είναι, όμως, πως ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις του χώρου βρίσκονται στο κατώφλι του άρθρου 99. Τα βάρη γι’ αυτές διογκώνονται, εάν συνυπολογιστούν τόσο η μείωση των πιστωτικών ορίων από τους ξένους προμηθευτές όσο και οι καθυστερήσεις στην επιστροφή του ΦΠΑ.

Σελόντα: Και δεύτερη μάτια στη συγχώνευση!

Μία μέρα αφότου η Δίας γνωστοποίησε ότι κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, η Σελόντα ανακοίνωσε πως θα επανεξετάσει τη συγχώνευσή της με την εισηγμένη.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Σελόντα στην ανακοίνωσή της, η διοίκησή της βρίσκεται στο στάδιο αξιολόγησης των επιπτώσεων που θα μπορούσε να έχει η αποδοχή ή η απόρριψη της αίτησης της Δίας στη διαδικασία της συγχώνευσης.

Όπως τονίζεται, σε κάθε περίπτωση, το από 04.04.2013 μνημόνιο συμφωνίας (memorandum of understanding) μεταξύ των δύο εταιρειών, προβλέπει τη δυνατότητα καταγγελίας του και σε περίπτωση συνδρομής γεγονότος αφερεγγυότητας (insolvency event), συμπεριλαμβανομένης της υπαγωγής ή της υποβολής αίτησης για την υπαγωγή στη διαδικασία των άρθρων 99 επ. του Ν. 3588/2007, υπό ορισμένους χρονικούς περιορισμούς.

Σύμφωνα με τη Σελόντα, η διοίκηση της εταιρείας παρακολουθεί στενά αυτήν την εξέλιξη με τη συνδρομή των νομικών συμβούλων της αλλά και τις θέσεις των πιστωτριών τραπεζών και θα εισηγηθεί σχετικώς προς το Διοικητικό Συμβούλιο εν ευθέτω χρόνο, ενώ θα ενημερώσει προσηκόντως το επενδυτικό κοινό μόλις ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση.

Στο μεταξύ, στην υπογραφή σύμβασης παράτασης αποπληρωμής όλων των ληξιπρόθεσμων δανειακών υποχρεώσεών της με τις τράπεζες προχώρησε η διοίκηση της εταιρείας Ιχθυοτροφεία Σελόντα, με αποτέλεσμα να μην έχει πλέον ληξιπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με τη Σελόντα, η εταιρεία και οι τράπεζες συμφώνησαν τους όρους με τους οποίους θα ξεκινήσει η διαδικασία της αναδιοργάνωσης και έχει ήδη υπογραφεί, μεταξύ των δύο πλευρών, συμφωνία αμοιβαίας κατανόησης, όπου περιγράφεται η διαδικασία της αναδιοργάνωσης, η οποία περιλαμβάνει τη χορήγηση περιόδου ανοχής για το σύνολο των υφιστάμενων χρηματοδοτήσεων.

Θέματα της ίδιας ενότητας
06.24.2022 15:40

Σχετική μείωση του ελληνικού αμπελώνα το 2021
Μπορεί οι νέες φυτεύσεις να φτάνουν τα 6.300 στρέμματα ετησίως, ωστόσο ο ελληνικός αμπελώνας παρουσιάζει μια σχετική μείωση. Η έκταση του...

06.24.2022 15:32

Εγκρίθηκε το έργο ΣΔΙΤ για το φράγμα Ενιπέα
Το έργο αναμένεται να έχει πολλαπλά οφέλη για την περιοχή, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα, καθώς εξασφαλίζει για τους αγρότες αρδευτικό...

06.10.2022 15:18

«Νέα Γεωργία Νέα Γενιά»: Στους 7.000 οι ωφελούμενοι των προγραμμάτων
Το 58,8% των ανέργων και το 33,3% των υποαπασχολούμενων ωφελούμενων βρήκε δουλειά. Σύμφωνα με την έκθεση της Deloitte, που έδωσε στη δημοσιότητα ο...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<