H VIVARTIA στη «μάχη» για το ψωμί

16-09-2013, 13:15
H VIVARTIA στη «μάχη» για το ψωμί

ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ

(arampatzi@paragogi.net)

Δεν λέει να «ησυχάσει» η αγορά ψωμιού του τοστ στην Ελλάδα το τελευταίο εξάμηνο. Το κενό που άφησε το «λουκέτο» της Nutriart στην αγορά των 110 εκατ. ευρώ, απελευθέρωσε ζωτικό χώρο και εταιρείες του κλάδου των τροφίμων έχουν μπει στη «μάχη» για το 40% που της αντιστοιχούσε.

Μετά την είσοδο της Ε.Ι. Παπαδόπουλος στο χώρο πριν από μερικούς μήνες, η Vivartia είδε ότι υπάρχει «ψωμί» και αποφάσισε να κάνει την εμφάνισή της και αυτή στο χώρο. Στα τέλη Αυγούστου ξεκίνησε πανελλαδικά, σε μικρά σημεία πώλησης, η διάθεση πέντε κωδικών ψωμιού. Τα προϊόντα παράγονται από την εταιρεία Νένδος στη Θεσσαλονίκη και η Vivartia φιλοδοξεί ότι θα της δώσουν ηγετική θέση στη μικρή αγορά.

 

Το «τυράκι» της υπόθεσης είναι η χαμηλή τους τιμή. Στελέχη της εταιρείας επισημαίνουν ότι οι τιμές είναι πολύ ανταγωνιστικές, κλείνοντας έτσι το μάτι στις υπόλοιπες εταιρείες του χώρου που έχουν εδώ και καιρό μπει στη «μάχη» των προσφορών. Στην αντίπερα όχθη, «καλοκοιτάζουν» τη θέση που έχουν καταλάβει τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, τα οποία «λυμαίνονται» περίπου το 50% της αγοράς.

 

Στην παρούσα φάση στελέχη της Vivartia αποκλείουν την επέκταση σε μεγαλύτερη αγορά. Ωστόσο, στο συσκευασμένο ψωμί του τοστ, η… μπίλια δεν λέει να κάτσει κάπου, αφήνοντας περιθώρια δράσης για αρκετό καιρό ακόμα.

Ο ανταγωνισμός


Ο leader στην αγορά των μπισκότων, η «Παπαδοπούλου», μπήκε στην αγορά θέτοντας αρκετά υψηλά τον πήχη. Στόχος της είναι το 30% της αγοράς και γι’ αυτό επένδυσε 6 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιό τους στα Οινόφυτα, το οποίο μπορεί να καλύψει το 25% της αγοράς ψωμιού σε φέτες, αύξησε το προσωπικό της και λάνσαρε δύο κωδικούς σε τιμές ανταγωνιστικές.

 

Στην «Παπαδοπούλου», αν και σημειώνουν ότι είναι πολύ πρόσφατο το εγχείρημα, θεωρούν ότι πηγαίνουν αρκετά καλά. Όπως σημειώνουν στελέχη της, η αγορά «ταρακουνήθηκε» πολύ φέτος, αλλά τα μέχρι τώρα μηνύματα γι’ αυτούς είναι καλά. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν φανεί πολλά και εκτιμούν ότι πιάνουν και τους στόχους τους για το τονάζ και το μερίδιο.

 

Ακολουθεί η «Καραμολέγκος», με μερίδιο αγοράς που φτάνει το 25%, η οποία μέσα στη διετία 2010-2011 κατάφερε να διπλασιάσει την κερδοφορία της, κατά 85% και κατά 86,2%, αντίστοιχα. Πέραν αυτού, η εταιρεία επεκτείνεται και στην «παρθένα» για ψωμί του τοστ αγορά της Ρουμανίας, μέσω θυγατρικής. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Elbisco, με μερίδιο αγοράς στο 16%. Αν και βγήκε από το Χρηματιστήριο Αθηνών και εμφάνισε ζημίες, είναι από τις εταιρείες ορόσημο στην αγορά.

Το private label

 

Ωστόσο, ο μεγαλύτερος αντίπαλος όλων είναι το ψωμί ιδιωτικής ετικέτας. Λόγω της χαμηλής του τιμής, είχε μερίδιο αγοράς 50% στο λευκό, συσκευασμένο ψωμί του τοστ και 30% επί του συνόλου. Στόχος όλων των εταιρειών είναι να αποσπάσουν μερίδιο από αυτήν την κατηγορία, κάτι που μοιάζει να επιτυγχάνεται.

 

Όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, με την ανατροπή δεδομένων τον τελευταίο καιρό, τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας χάνουν τα σκήπτρα. Επειδή, λοιπόν, οι παίκτες της αγοράς αναγκάστηκαν να βγουν με προσφορές και μειωμένες τιμές, οι καταναλωτές τούς προτίμησαν. Έτσι, πήραν όλοι μερίδιο από τα private label, το ποσοστό των οποίων τους τελευταίους μήνες βαίνει μειούμενο.

«Άρτος ο επιούσιος»

Η αγορά των αρτοσκευασμάτων είναι ιδιαιτέρως ανθεκτική. Σύμφωνα με περυσινή μελέτη της ICAP Group, προ κρίσης η συνολική εγχώρια κατανάλωση βιομηχανοποιημένου ψωμιού το διάστημα 1995-2010 αυξανόταν με μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής 5%, ενώ την προηγούμενη διετία αυξήθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής 1,2%.

 

Όπως σημειώνεται, το 2010 το ψωμί για τοστ κάλυψε το 68,8% της συνολικής κατανάλωσης, το συσκευασμένο ψωμί σε μορφή φρατζόλας ή καρβελιού το 20,4%, τα rolls για χάμπουργκερς και σάντουιτς το 6,9% και το ψωμί γερμανικού τύπου το 3,9%. Παρά τη μικρή κάμψη που αναμενόταν για τον κλάδο, οι προοπτικές παρέμεναν θετικές για το ψωμί για τοστ, τα παραδοσιακά παξιμάδια και τα κριτσίνια.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<