«Μαχαιριές» στην πλάτη των κτηνοτρόφων

16-09-2013, 13:10
«Μαχαιριές» στην πλάτη των κτηνοτρόφων

Του ΝIΚΟΥ ΦΙΛΙΠΠIΔΗ

(filippidis@paragogi.net)

Σήμα κινδύνου εκπέμπει η ελληνική κτηνοτροφία, καθώς τα χτυπήματα που δέχεται είναι πλέον συνεχή, απειλώντας με νέα συρρίκνωση το ήδη μειωμένο εισόδημα στον κλάδο.

Μετά το «ευρωπαϊκό αυτογκόλ» στο θέμα της φέτας, της οποίας η παραγωγή εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης πρακτικά απελευθερώνεται, στερώντας ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα από τους Έλληνες κτηντρόφους, ήρθε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με δύο τροπολογίες να τους δώσει το τελικό χτύπημα.

Με τροπολογίες που κατατέθηκαν στο σχέδιο νόμου για το νέο λύκειο, καταργήθηκε η δυνατότητα επιδότησης των Ελλήνων κτηνοτρόφων για την προμήθεια ζωοτροφών, ενώ εξισώνεται η εισφορά υπέρ του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ) των εισαγόμενων με τα ελληνικά γάλατα, στερώντας από τους Έλληνες παραγωγούς ένα βασικό τους ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Να θυμίσουμε ότι την κατάργηση της εισφοράς υπέρ ΕΛΟΓΑΚ στις αγοραπωλησίες γάλακτος, γαλακτοκομικών και κρεάτων ζήτησε, στις 20 Ιουνίου 2013, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την Ελλάδα, θεωρώντας την ως εσωτερική φορολόγηση που εισάγει διακρίσεις στα εισαγόμενα ανάλογα προϊόντα από άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε.
Την ίδια στιγμή, η διάταξη για την κατάργηση της επιδότησης για την προμήθεια ζωοτροφών, απειλεί με αφανισμό τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές, στις οποίες το μεταφορικό κόστος είναι ως και απαγορευτικό.

Οι παραπάνω εξελίξεις έρχονται να προστεθούν σε προβλήματα που μαστίζουν τον κλάδο τα τελευταία χρόνια και έχουν οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής του αιγοπρόβειου και του αγελαδινού γάλακτος, στη μείωση του αριθμού των εκμεταλλεύσεων. Όπως επισήμανε μιλώντας στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) Παναγιώτης Πεβερέτος, στη σοβαρή κρίση που διέρχεται ο κλάδος συνετέλεσε και η φορολόγηση των πτηνο-κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και βοσκότοπων, η κατάργηση των ΑΔΑ και της  επιδότησης επιτοκίου, το υψηλό κόστος των ζωοτροφών και γενικότερα των εφοδίων, η υπερχρέωση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων στις τράπεζες και η πώληση της «Δωδώνης» σε εταιρεία αμφιβόλου φερεγγυότητας.

 

Ο ΣΕΚ

Λύσεις στα τεράστια προβλήματα κτηνοτρόφων ζητάει ο ΣΕΚ, με ψήφισμα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη. Μεταξύ άλλων θέλει να δοθεί άμεσα λύση στο πολύ σοβαρό πρόβλημα της επιλεξιμότητας των βοσκοτόπων. Επιπλέον, ζητάει να προχωρήσει η κυβέρνηση στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να κατατεθεί η εξισωτική αποζημίωση σε όλους τους δικαιούχους της πρόσκλησης ενδιαφέροντος. Ο πρόεδρος του ΣΕΚ αναφέρθηκε εκτενώς στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) μετά το 2013 και παρουσίασε μια πρώτη προσέγγιση του ΣΕΚ για τη νέα ΚΑΠ και την κτηνοτροφία. Επισήμανε ότι η νέα ΚΑΠ θα πρέπει να είναι δικαιότερη για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και να συμβάλλει στην ενίσχυση της κτηνοτροφίας. Στόχος πρέπει να είναι η βελτίωση της σχέσης φυτικής/ζωικής παραγωγής, η οποία είναι σήμερα 75 φυτική προς 25 ζωική και η μεταφορά πόρων στον τομέα της κτηνοτροφίας, που είναι ο μεγάλος ‘‘ασθενής’’ του αγροτικού τομέα στη χώρα μας.

Παρεμβάσεις-ομιλίες έγιναν για το θέμα της πώλησης της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» τόσο από τον πρόεδρο της ΕΑΣ Ιωαννίνων Χριστόδουλο Μπαλτογιάννη όσο και από τον κ. Μιχάλη Τζίμα, μέλος δ.σ. του ΣΕΚ από τα Ιωάννινα, οι οποίοι μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν στη μεθόδευση που έγινε ώστε να πουληθεί η Δωδώνη, στους αγώνες που έκαναν και όπως ανέφεραν, θα συνεχίσουν για να επανέλθει η Δωδώνη σε συνεταιριστικά χέρια. Αναφέρθηκαν, επίσης, στην εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου σήμερα, διεκδικώντας τα χρήματα που τους οφείλονται από την εισκόμιση γάλακτος και στον αγώνα για τη διάσωση της κτηνοτροφίας στην περιοχή και για να γίνει πάλι η Δωδώνη μοχλός στήριξης των κτηνοτρόφων.

 

Στο Κιλκίς

Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν δεκάδες κτηνοτρόφοι του Νομού Κιλκίς που δεν φρόντισαν να καταβάλλουν τις οφειλές τους από ενοικίαση βοσκών. Οι κτηνοτρόφοι αυτοί κινδυνεύουν να απωλέσουν τις κοινοτικές επιδοτήσεις, καθώς η σχετική προθεσμία πληρωμής ή ρύθμισης των οφειλών έληξε στις 31 Αυγούστου. Ήδη, οι κτηνοτρόφοι διά του Συλλόγου Αιγοπροβατοτρόφων συνέταξαν έγγραφο-αίτημα προς την κυβέρνηση για παράταση του χρόνου εξόφλησης-ρύθμισης των οφειλών τους και συνεπίκουρο στο αίτημά τους έχουν και το Δήμο Κιλκίς. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γεωργοκτηνοτρόφων «Το Κιλκίς» Γιώργος Λασκάκης μετέφερε την ανησυχία των κτηνοτρόφων στον δήμαρχο του Κιλκίς Ευάγγελο Μπαλάσκα, με τον οποίο συναντήθηκε, επικεφαλής ομάδας κτηνοτρόφων για τη ρύθμιση παλαιών οφειλών στο δήμο. Η δημοτική αρχή, όπως προέκυψε και από την τελευταία συνάντηση αντιπροσωπείας κτηνοτρόφων μαζί της, την περασμένη εβδομάδα, εξάντλησε κάθε δυνατότητα διευκόλυνσης, επιλύοντας το πρόβλημα ικανής μερίδας κτηνοτρόφων προς τους οποίους και θα παράσχει βεβαίωση ρύθμισης της οφειλής, ώστε να εισπράξουν τις επιδοτήσεις. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα πολλοί που είτε οφείλουν κάτω από 1.000 ευρώ, οπότε πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ το ποσόν είτε χρωστούν από ενοικίαση ακτημονικών εκτάσεων, οφειλές για τις οποίες δεν μπορεί να γίνει ρύθμιση και πρέπει να τις καταβάλλουν εφάπαξ.

 

Η φέτα

Πλήγμα στους Έλληνες κτηνοτρόφους προκαλούν οι πρόσφατες εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη φέτα. Υπενθυμίζεται πως, κατά την πρώτη μετά τις θερινές διακοπές εβδομαδιαία συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποφασίστηκε ότι στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με τον Καναδά η Ε.Ε. δεν θα επιμείνει στην απαίτηση να μην επιτρέπεται η παραγωγή προϊόντων με γνωστές ονομασίες προέλευσης, όπως η φέτα ή η ιταλική γκοργκοντζόλα από Καναδούς παραγωγούς.

Μάλιστα, εκτιμάται ότι η εξέλιξη αυτή δημιουργεί αρνητικό προηγούμενο και για τις επικείμενες διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον για ανάλογη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

Το μέτωπο που είχαν σχηματίσει οι επίτροποι, από την Ελλάδα Μαρία Δαμανάκη, την Ιταλία Αντόνιο Ταγιάνι και τη Γαλλία Μισέλ Μπαρνιέ, μειοψήφισε απέναντι στην πλειονότητα των επιτρόπων, που υπογράμμισαν ότι τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρώπης διασφαλίζονται με μια σειρά επιμέρους συμφωνιών σε δημόσιες συμβάσεις με την Οτάβα.
Οι Καναδοί κτηνοτρόφοι θα μπορούν να παράγουν τυρί με την ονομασία «φέτα», όπως γίνεται μέχρι σήμερα, το οποίο, μετά την επίτευξη συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου, θα μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα στις ευρωπαϊκές αγορές. Η μόνη παραχώρηση που έγινε στην επίσημη διαπραγματευτική θέση της Κομισιόν, είναι ότι το προϊόν δεν θα ονομάζεται «ελληνική φέτα» και άρα θα προστατευθεί εμμέσως η ονομασία προέλευσης. Κάτι που, όμως, δεν αποτελεί ουδεμία εγγύηση για τον «πόλεμο» στα ράφια των καναδικών και αμερικανικών σούπερ μάρκετ.

 

 

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<