Τα αγροτικά προϊόντα κρατούν τις εξαγωγές

11-09-2013, 15:26
Τα αγροτικά προϊόντα κρατούν τις εξαγωγές

Σημαντικές πιέσεις φαίνεται να δέχονται οι ελληνικές εξαγωγές κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013, ως αποτέλεσμα του εξαιρετικά δυσμενούς διεθνούς περιβάλλοντος και της συνέχισης της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας.

 

Με βάση την ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών επί των προσωρινών στοιχείων της Εθνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), οι ρυθμοί αύξησης περιορίζονται εμφανίζοντας αύξηση 5,2% σε σχέση με το α' 6μηνο του 2012 (στα 13.494,9 εκ. ευρώ από 12.829,5 εκ. ευρώ), ενώ εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών προκύπτει πλέον μείωση της τάξης του 2,5% (στα 8,3 δις ευρώ). Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σε απόλυτες τιμές η επίδοση των 8,3 δις ευρώ είναι χαμηλότερη και από την επίδοση του 2011 (8,47 δις ευρώ), δηλαδή η χαμηλότερη της τελευταίας 3ετίας. Σημειώνεται ότι ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων έχει προβλέψει για το σύνολο του 2013 νέα αύξηση των εξαγωγών στα επίπεδα του 3-4%. Τα πετρελαιοειδή και τα αγροτικά προϊόντα συντηρούν τους θετικούς ρυθμούς αύξησης ενώ θετικά κρίνεται το γεγονός της ανάκαμψης του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας, με νέα προϊόντα να εισέρχονται στην κατάταξη των 100 πιο εξαγώγιμων προϊόντων της χώρας.

 

Η πρόεδρος του ΠΣΕ κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη δήλωσε σχετικά:«η συνέχιση της ανόδου των ελληνικών εξαγωγών κατά το α' εξάμηνο του έτους επιβεβαιώνει τη δυναμική των εξωστρεφών κλάδων της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τις αντοχές που επιδεικνύουν σε ένα εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον παραδοσιακά εξαγώγιμα προϊόντα, όπως του αγροτοδιατροφικού τομέα, ακόμα και της κλωστοϋφαντουργίας. Η ανάλυση του ΠΣΕ επιβεβαιώνει τη δυναμική των αγορών της Λεκάνης της Μεσογείου, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, αλλά και τη σπουδαιότητα της διατήρησης της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Ασφαλώς και οι συνθήκες για το παγκόσμιο εμπόριο, σε καιρούς ύφεσης, δεν είναι ευνοϊκές. Για το λόγο αυτό, απαιτείται πρόσθετη εγρήγορση και ουσιαστική υποστήριξη των εξωστρεφών επιχειρήσεων της χώρας.

 

Ο εξαγωγικός κόσμος χαιρέτισε τις δράσεις και πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, όπως η ενεργοποίηση του Προγράμματος Εξωστρέφεια ΙΙ, η επικείμενη δημιουργία ενός νέο φορέα Εξωστρέφειας, με τη συγχώνευση ΟΠΕ και Invest In Greece, την προώθηση των συμψηφισμών ΦΠΑ, μεταξύ Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, τα πολυαναμενόμενα προγράμματα νέων χρηματοδοτήσεων και εγγυήσεων από τις Τράπεζες, αλλά και την εξαγγελία περί κοινού φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων στα επίπεδα του 15%. Το όραμα της εξωστρέφειας απαιτεί πλέον επενδύσεις σε έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό, σε γενναίες διοικητικές μεταρρυθμίσεις και νέες γραμμές χρηματοδότησης. Τα οφέλη και τα μερίσματα αυτών των επενδύσεων θα διαχυθούν άμεσα σε όλη την οικονομία και την κοινωνία.» Με βάση την ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών επί των προσωρινών στοιχείων της Εθνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), οι ελληνικές εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, καταγράφουν εκ νέου αύξηση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013, αλλά με σαφώς πιο περιορισμένους ρυθμούς.

 

Συγκεκριμένα, καταγράφεται αύξηση 5,2% σε σχέση με το α' 6μηνο του 2012 (στα 13.494,9 εκ. ευρώ από 12.829,5 εκ. ευρώ), ενώ εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών προκύπτει πλέον μείωση της τάξης του 2,5% (στα 8,3 δις ευρώ). Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σε απόλυτες τιμές η επίδοση των 8,3 δις ευρώ είναι χαμηλότερη και από την επίδοση του 2011 (8,47 δις ευρώ), δηλαδή η χαμηλότερη της τελευταίας 3ετίας. Σημειώνεται ότι ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων έχει προβλέψει για το σύνολο του 2013 νέα αύξηση των εξαγωγών στα επίπεδα του 3-4%. Οι πιέσεις στους ρυθμούς αύξησης των συνολικών ελληνικών εξαγωγών, προέρχονται κυρίως από τις Τρίτες Χώρες όπου εμφανίζεται μεν αύξηση 6,1% συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών σε επίπεδο 6μήνου αλλά σημαντική μείωση χωρίς τα πετρελαιοειδή -8,4%. Για τις χώρες της Ε.Ε. η αύξηση με τα πετρελαιοειδή είναι της τάξης του 4% και χωρίς να περιλαμβάνονται τα πετρελαιοειδή διατηρείται το θετικό πρόσημο σε επίπεδο 6μήνου (+1%).

 

Ο χάρτης των εξαγωγών Συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, τα στοιχεία δείχνουν αύξηση των εξαγωγών κατά 6,5% για τις χώρες της ευρωζώνης, κατά 11% για την ΕΕ(15) και κατά 4% για την ΕΕ(27), μιας και καταγράφεται μεγάλη μείωση των εξαγωγών προς τις Χώρες της Νέας Διεύρυνσης (-10,6%). Οι 27 χώρες της ΕΕ εξακολουθούν να έχουν μεγάλο ποσοστό στο σύνολο των ελληνικών εξαγωγών (44,2%), ενώ εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών αυτό το ποσοστό ξεπερνάει το 60% του συνόλου. Ανοδική πορεία των εξαγωγών για το πρώτο εξάμηνο του 2013, παρατηρείται προς δύο από τις τρεις γεωγραφικές περιοχές που απορροφούν αξιοσημείωτο μερίδιο των ελληνικών εξαγωγών, όπως οι υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ (Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία και κυρίως Τουρκία, 26,4%) και η Μ.Ανατολή & Β.Αφρική (16,5%), αλλά και προς τις Λοιπές Χώρες (12,6%), ενώ προς την έτερη «μεγάλη αγορά» -πλην Ε.Ε.- για τα ελληνικά προïόντα, τα Βαλκάνια, οι εξαγωγές είναι μειωμένες κατά -8,1%. Προς τις γεωγραφικές περιοχές με χαμηλότερο όγκο εξαγωγών, παρατηρείται μείωση των ελληνικών αποστολών και συγκεκριμένα προς τη Β.Αμερική κατά -5%, τις 'Αλλες Αναπτυγμένες Χώρες (Ιαπωνία, Αυστραλία, Ν.Ζηλανδία) κατά -0,4%, την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ) κατά-15,1%, τις Χώρες Αφρικής (εκτός Β. Αφρικής) κατά-53,2%, τη ΝΑ Ασία κατά -28,3%, την Ινδία κατά -21,2% και την Κίνα κατά -2,7%.

 

Μοναδική εξαίρεση από τις γεωγραφικές περιοχές με χαμηλό όγκο εξαγωγών αποτελεί η αυξητική τάση των εξαγωγών προς τη Λατινική Αμερική κατά 103,4%. Νέες εισόδους στη λίστα των 100 χωρών για τα ελληνικά προϊόντα αποτελούν στο α' εξάμηνο του 2013, το Τόγκο (54η θέση), τα Νησιά Φώκλαντ (68), η Σενεγάλη (85), η Αγία Ελένη (87), η Αγκόλα (88), το Ουζμπεκιστάν (95) και η Γουινέα (97).

 

Τα πιο εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα

 

Ως προς τη σύνθεση των εξαγωγών κατά μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, η συνολική αύξηση, προέρχεται αποκλειστικά από τις αυξήσεις των εξαγωγών των καυσίμων (όπου περιλαμβάνονται τα πετρελαιοειδή) κατά 19,3% και των αγροτικών προϊόντων κατά 10,3%. Αντίθετα, μείωση των εξαγωγών παρατηρείται και στις τρεις άλλες μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, στις Πρώτες Ύλες κατά -19,2%, στα Βιομηχανικά Προϊόντα κατά -5,6% και στη χαμηλή σε όγκο εξαγωγών κατηγορία Είδη & συναλλαγές μη ταξινομημένα κατά κατηγορίες (στις οποίες περιλαμβάνονται και τα εμπιστευτικά προϊόντα) κατά -13%. Σε ότι αφορά τις νέες παρουσίες-εισόδους στα 100 κορυφαία εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας, ξεχωρίζουν τα αεροπλάνα (44), διάφοροι τύποι ελαιολάδου (πλην του παρθένου ελαιολάδου), τα τεχνουργήματα από χυτοσίδηρο (48), τα αγγούρια (77), τα φορέματα (79), τα ζυμάρια ζαχαροπλαστικής (89), τα ζαχαρώδη προϊόντα (90), τα μείγματα φρούτων (94), τα μανταρίνια (96), τα βιζόν (97), οι καρποί φρούτων (98) και τα εμποτισμένα υφάσματα (99).

 

Τα 20 πιο εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα (Α' Εξάμηνο 2013) , κατά σειρά, είναι: Ορυκτέλαια πετρελαίου, φάρμακα για τη λιανική πώληση, παρθένο λάδι, πλάκες - ταινίες και φύλλα από αργίλιο >0,2mm, ψάρια νωπά ή διατηρημένα με απλή ψύξη, σωλήνες, λαχανικά παρασκευασμένα, τυριά, βερίκοκα, κεράσια και ροδάκινα, κράματα αργιλίου, φύλλα και ταινίες, λεπτά, από αργίλιο, πορτοκάλια νωπά ή αποξεραμένα, τσιγάρα που περιέχουν καπνό, καπνά χωρίς αφαίρεση των μίσχων, πολυπροπυλένιο, ηλεκτρική ενέργεια, τσιμέντα Portland, τηλεφωνικές συσκευές συνδρομητών, βαμβάκι και φορέματα-πουκάμισα, μπλούζες-πουκάμισα.

Θέματα της ίδιας ενότητας
08.02.2022 14:35

Νέοι Γεωργοί: Εγκρίθηκε η πληρωμή 223,3 εκατ. ευρώ για την πρώτη δόση του προγράμματος
Η πληρωμή αφορά τους επιλεγέντες σε οκτώ από τις δεκατρείς Περιφέρεις της χώρας και συγκεκριμένα τις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας,...

08.02.2022 14:32

Σ. Κεδίκογλου: Στηρίζουμε τον πτηνοτροφικό κλάδο
«Υποχρέωσή μου είναι, εκ της θέσης μου, να στηρίξω την πτηνοτροφία, που είναι ο μόνος κλάδος που πετυχαίνει μια σχετική αυτάρκεια της...

08.02.2022 14:27

Στις 8/8 οι εγγραφές στα ΔΙΕΚ του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ
Οι εγγραφές αφορούν νέους σπουδαστές, κατόχους απολυτηρίου Γενικού ή Επαγγελματικού Λυκείου και ισότιμων αλλά και τους επιτυχόντες...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<