Ελπίζουν για το ελληνικό σκόρδο

11-09-2013, 13:49
Ελπίζουν για το ελληνικό σκόρδο

Της AΝΝΑΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖH

(arampatzi@paragogi.net)


Μπορεί η παραγωγή να αντιμετώπισε προβλήματα και οι τιμές να κινούνται πτωτικά για το ελληνικό σκόρδο, αλλά η ελπίδα για τόνωση των εξαγωγών είναι ζωντανή. Επιπλέον, ο στόχος για διακίνηση του προϊόντος στην εγχώρια αγορά όλο το χρόνο μοιάζει να είναι πιο απτός για τη Βύσσα.

Δύσκολη είναι η φετινή χρονιά και τους σκορδοπαραγωγούς. Οι καιρικές συνθήκες δεν βοήθησαν, ενώ την ίδια στιγμή οι τιμές παραγωγού, για μια ακόμη φορά, παίρνουν την κατιούσα. Στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραγωγής, Επεξεργασίας και Εμπορίας Σκόρδου (ΑΣΠΕΕ) στη Βύσσα του Νομού Έβρου τελείωσαν με τη συγκομιδή και την ξήρανση και τώρα βρίσκονται στο στάδιο της εμπορίας. «Η παραγωγή δεν ήταν τόσο καλή, γιατί οι βροχές πάνω στη συγκομιδή προκάλεσαν αρκετές ζημιές. Ωστόσο, δεν μειώθηκε πολύ γιατί ο συνεταιρισμός είχε βάλει περισσότερα στρέμματα», τονίζει στην «Παραγωγή» ο πρόεδρος του ΑΣΠΕΕ, Αναστάσιος Γιακμογλίδης. Φέτος, η παραγωγή έφτασε τα 35 εκατομμύρια κεφάλια σκόρδα, από τα 30 εκατ. πέρυσι. Οι αποδόσεις ήταν αρκετά καλές στα 200 επιπλέον στρέμματα που καλλιεργήθηκαν.

Οι τιμές κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα από πέρυσι. Σύμφωνα με τον κ. Γιακμογλίδη, πρόκειται για εμπορικό τέχνασμα που έχει φτάσει τις τιμές παραγωγού στα 10 λεπτά το κιλό, ενώ το 2012 ήταν στα 14-15 λεπτά. «Λίγο οι μειωμένη παραγωγή, λίγο η μεγάλη πτώση των τιμών, το σκόρδο καταρρέει», επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, ο οποίος, ωστόσο, παραμένει αισιόδοξος. Περιμένει ότι οι τιμές θα αυξηθούν από το Σεπτέμβριο και μετά για να φτάσουν ίσως και στα περσινά επίπεδα.

 

Η αγορά

Το 70% της ελληνικής παραγωγής σκόρδου προέρχεται από τη Βύσσα. Υπάρχει ενδιαφέρον από νέους παραγωγούς και ο συνεταιρισμός αυξάνει διαρκώς τα στρέμματά του. Στον ΑΣΠΕΕ ξεκίνησαν με 200 το 2009 και σήμερα είναι με 1.000 στρέμματα από 35 μέλη.

Επιπλέον, η ελληνική αγορά μένει χωρίς σκόρδο μεταξύ της περιόδου συγκομιδής και της νέας σποράς, αλλά η λύση είναι κοντά. Φιλοδοξούν, όμως, πως θα καλύψουν τη ζήτηση όλο το χρόνο με ψυκτικούς θαλάμους για τη συντήρηση των σκόρδων στους οποίους επένδυσαν, με στόχο τη μείωση των εισαγωγών. Εκτιμούν, δε, πως ακόμα και την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου θα «κυκλοφορεί» ελληνικό σκόρδο στην περιοχή.

Ο συνεταιρισμός έχει συνεργασίες με μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ, τη Lidl, αλλά και με μικρότερα στην περιοχή. Απορροφώνται σημαντικές ποσότητες, ενώ γίνονται εξαμηνιαία συμβόλαια που ανανεώνονται.

 

Οι εξαγωγές

Οι ποσότητες που στέλνουν στην Κύπρο είναι μικρές, αλλά διαπιστώνεται έντονο ενδιαφέρον από το εξωτερικό για το ελληνικό σκόρδο. «Υπάρχει αυξημένη ζήτηση απ’ έξω, ο κόσμος ψάχνεται για ελληνικά προϊόντα», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Γιαγκμογλίδης, για να προσθέσει πως ο Συνεταιρισμός είναι σε συζητήσεις με νέες αγορές. «Αν και είναι πολύ νωρίς ακόμα, κάνουμε τις πρώτες συζητήσεις με τη Σλοβακία, ενώ υπάρχει κινητικότητα και από πλευράς Γερμανίας», προσθέτει. Συμμετέχουν σε πολλές εκθέσεις τροφίμων στο εξωτερικό, για να γίνουν γνωστά τα σκόρδα Βύσσας. Μάλιστα, τον Οκτώβριο θα βρεθούν στην Κολονία της Γερμανίας, για μια ακόμα έκθεση.

 

 


Αλλάζει το σκηνικό με το κινέζικο σκόρδο

Βελτιώνεται η εικόνα στην αγορά σκόρδου της Ε.Ε., καθώς φαίνεται πως το κινέζικο σκόρδο χάνει τα σκήπτρα και περιορίζονται οι αθρόες εισαγωγές. Σύμφωνα με τον Antonio Tuccillo, manager της Agrimpex Farming, εταιρείας διανομής σκόρδου στην Ιταλία, η κρίση επηρέασε την κατανάλωση και οι καταναλωτές προτιμούν πλέον τις μικρές συσκευασίες. «Ιστορικά, υπήρχε πρόβλημα ανταγωνισμού με τα κινέζικα σκόρδα που είναι καλής ποιότητας και φθηνά. Ευτυχώς, η κατάσταση μοιάζει να βελτιώνεται τα τελευταία δύο με τρία χρόνια. Η παραγωγή στην Κίνα μειώθηκε, ενώ υπήρξαν φαινόμενα εσωτερικής κερδοσκοπίας, που απέτρεψαν τις εξαγωγές και κράτησαν τις τιμές ψηλά», τόνισε ο Tuccillo.

Οι εισαγωγές κινέζικου σκόρδου έχουν προκαλέσει πολλά προβλήματα στο ελληνικό. Λόγω της χαμηλής τιμής των εισαγόμενων κινέζικων σκόρδων, τα εγχώρια έμεναν στις αποθήκες. Τα κινέζικα κόστιζαν 1 ευρώ το κιλό και τα ελληνικά 2,20 ευρώ, οι έμποροι τα προτιμούσαν και οι Έλληνες παραγωγοί έφτασαν σε απόγνωση. Επιπλέον, το λαθρεμπόριο σκόρδου στην Ε.Ε. είχε λάβει διαστάσεις. Ο πόλεμος του… σκόρδου μεταξύ Ευρώπης και Κίνας ξεκίνησε από τα μέσα της δεκαετίας του ’90, όταν η Κομισιόν αποφάσισε την επιβολή του ειδικού φόρου για την προστασία των ευρωπαίων σκορδοκαλλιεργητών. Υπολογίζεται ότι η Ευρώπη εισάγει πάνω από 58.000 τόνους σκόρδου ετησίως, εκ των οποίων οι 33.000 τόνοι προέρχονται από την Κίνα, με τον φόρο να ξεπερνά τα 1.200 ευρώ ανά τόνο. Το εξαιρετικά χαμηλό κόστος της κινεζικής παραγωγής, η μεγάλη ζήτηση στην Ευρώπη και ο φόρος εισαγωγής, «αποφέρουν» στους λαθρέμπορους εκατομμύρια ευρώ εδώ και πάνω από 15 χρόνια.

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
08.12.2022 14:18

Πτωτικές τάσεις στις τιμές χονδρικής βασικών αγροτικών προϊόντων
Πτωτικές τάσεις επικρατούν στις τιμές χονδρικής σε ορισμένα βασικά αγροτικά προϊόντα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Αγοράς...

08.09.2022 14:45

Στη Ροδόπη, ο πρώτος επί ελληνικού εδάφους συνεταιρισμός παραγωγών στέβιας
Αλλαγή σελίδας, με στόχο την παραμονή τους στην ύπαιθρο και τον πρωτογενή τομέα, επιχειρούν, με «όχημα» τον πρώτο επί ελληνικού εδάφους...

08.09.2022 14:38

Ψεκασμοί κατά των κουνουπιών στις αγροτικές περιοχές ρυζοκαλλιεργειών του κάμπου Θεσσαλονίκης και Ημαθίας
Ψεκασμοί υπέρμικρου όγκου για την καταπολέμηση κουνουπιών στις αγροτικές περιοχές ρυζοκαλλιεργειών του κάμπου Θεσσαλονίκης και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<