Ψάρια: Λύση εδώ και τώρα από τράπεζες και μετόχους!

10-09-2013, 12:58
Ψάρια: Λύση εδώ και τώρα από τράπεζες και μετόχους!

Της ΒΟΥΛΑΣ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

(malainou@paragogi.net)

 

Τα αρνητικά ίδια κεφάλαια του υπό συγχώνευση σχήματος Δίας-Σελόντα επισκιάζει τα όποια «χαμόγελα» και «χειροκροτήματα» συνόδευσαν προ ολίγων μηνών την ανακοίνωση περί της μεταξύ τους συνένωσης.

Η οποία, μπορεί από τη μία να αποτελούσε μονόδρομο, δεδομένης της τραγικής εικόνας που παρουσιάζει ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας, από την άλλη ωστόσο, «κλονίζει» τις όποιες ελπίδες περί ανάθεσης πρωτοβουλιών από τις πιστώτριες τράπεζες. Κι αυτό, διότι ο καθαρός δανεισμός των τριών κορυφαίων εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο Αθηνών -οι οποίες μόλις ολοκληρωθεί η συγχώνευση θα μείνουν δύο-«αγγίζει» το υψηλό ποσό των 490 εκατ. ευρώ.

Παράγοντες της αγοράς, που γνωρίζουν από κοντά τα προβλήματα των ισχυρών «παικτών» του κλάδου, δεν αισιοδοξούν πια πως με τον «γάμο» Δίας-Σελόντα θα αποφευχθεί η προσφυγή στον τραπεζικό δανεισμό. Τουναντίον, πλέον θεωρείται δεδομένη.

Ωστόσο, οι τράπεζες αδυνατούν να χρηματοδοτήσουν με νέα δάνεια τις επιχειρήσεις, ενώ το υψηλό χρηματοοικονομικό κόστος αυξάνει τα επιτόκια, ανεβάζοντας κατακόρυφα το κόστος εξυπηρέτησης του δανεισμού. Παράλληλα, ο κλάδος δεν μπορεί να καταβάλλει τόκους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο, ενώ είναι απίθανο να υπάρξουν θετικές ταμειακές ροές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ μέσα στα επόμενα χρόνια, προκειμένου να αποπληρωθεί ο δανεισμός.

Τα λόγια της αγοράς έρχονται να επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους, τα οποία κρούουν τον «κώδωνα» του κινδύνου για την πορεία των εταιρειών στο χώρο της ιχθυοκαλλιέργειας, τη στιγμή που οι τιμές των ψαριών έχουν υποχωρήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Το σχήμα Δίας-Σελόντα, το οποίο καλύπτει το 35%-40% της εγχώριας αγοράς, σημειώνει αρνητικά ίδια κεφάλαια ύψους 67,3 εκατ. ευρώ, ζημίες 60,7 εκατ. ευρώ, αρνητικές λειτουργικές ταμειακές ροές 4 εκατ. ευρώ και καθαρό δανεισμό 274 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με τον Νηρέα, η εικόνα είναι σαφώς καλύτερη, παρουσιάζοντας θετικά ίδια κεφάλαια και θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές. Ωστόσο, ο δανεισμός ύψους 220 εκατ. ευρώ «καίει» υπό συνθήκες έλλειψης ρευστότητας.

 

Πρέπει να μπει το χέρι στην τσέπη…

Οι οικονομικές καταστάσεις εξαμήνου δηλώνουν πως η αντίδραση των τραπεζών τη δεδομένη χρονική στιγμή, εκτός του ότι απαιτείται, θα πρέπει να είναι άμεση, καθώς ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας απαγορεύεται να χάσει την πρωτοκαθεδρία στις εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας. Σημειώνεται εδώ πως οι ιχθυοκαλλιέργειες είναι ένας από τους πλέον εξαγωγικούς κλάδους της χώρας, αφού εξάγεται πάνω από το 70% της παραγωγής του.

Η ευθύνη, ωστόσο, δεν εναποτίθεται αποκλειστικά στις τράπεζες… Το… μπαλάκι ρίχνεται τώρα και στους μετόχους, οι οποίοι οφείλουν να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, κίνηση, που μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί.

Στο μεταξύ, τα βάρη για τις επιχειρήσεις του κλάδου διογκώνονται, εάν συνυπολογιστούν τόσο η μείωση των πιστωτικών ορίων από τους ξένους προμηθευτές όσο και οι καθυστερήσεις στην επιστροφή του ΦΠΑ. Αποτέλεσμα είναι ένα σημαντικό ποσοστό των 65 εταιρειών, που απαρτίζουν την εγχώρια αγορά ιχθυοκαλλιέργειας, να προσφεύγει στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, αναζητώντας προστασία από τους πιστωτές του.

 

«Όνειρο απατηλό» η αναδιάρθρωση δανείων

Τα… κουκιά δεν βγαίνουν για τους δυνατούς του κλάδου. Οι τράπεζες όχι μόνο δεν μπορούν να προβούν σε εκ νέου χρηματοδότηση, αλλά αδυνατούν να προχωρήσουν και σε αναδιάρθρωση των δανείων που ήδη υπάρχουν. Η κατάσταση τείνει σε αδιέξοδο για το υπό συγχώνευση σχήμα Δίας-Σελόντα, καθώς για να προσφύγει σε νέο τραπεζικό δανεισμό, θα πρέπει η κάθε εισηγμένη ξεχωριστά να έχει ρυθμίσει τα «κόκκινα» δάνειά της. Πράγμα, αδύνατον, αν σκεφτεί κανείς πως η Σελόντα δεν μπόρεσε να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των μακροπρόθεσμων δανειακών της υποχρεώσεων, δεν προέβη στην εξόφληση δόσεων μακροπρόθεσμων δανείων ποσού 21,9 εκατ. ευρώ, με συνέπεια αυτές να καταστούν ληξιπρόθεσμες.

Παράλληλα, η εταιρεία δεν συμμορφώθηκε καν με τους οριζόμενους από τις υφιστάμενες δανειακές συμβάσεις χρηματοοικονομικούς δείκτες, χωρίς παράλληλα να εξασφαλίσει παρέκκλιση (waiver) από τα αντισυμβαλλόμενα πιστωτικά ιδρύματα.

Επισημαίνεται, όμως, πως η εισηγμένη υπέγραψε με τις πιστώτριες τράπεζες Συμφωνία Αμοιβαίας Κατανόησης για τη σύναψη Μνημονίου Συναντίληψης (MoU) με τους όρους που θα συμφωνηθούν, τη χορήγηση περιόδου ανοχής (stand still) αναφορικά με τις ληξιπρόθεσμες και απαιτητές καταβολές κεφαλαίου και τόκων των υφιστάμενων χρηματοδοτήσεων καθώς και πρόσθετη χρηματοδότηση ποσού 10 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η διοίκηση του ομίλου Σελόντα αναλαμβάνει δεσμεύσεις έναντι των πιστωτριών τραπεζών, όπως την πρόσληψη και τον ορισμό ανεξάρτητης ελεγκτικής εταιρείας αποδοχής από αυτές, με σκοπό τη διενέργεια Due Diligence επί των αποτελεσμάτων των οικονομικών της καταστάσεων, καθώς και Independent Business Review (IBR) του επιχειρηματικού σχεδίου της, την τήρηση συγκεκριμένου ταμειακού προγράμματος, που θα συμφωνηθεί μεταξύ της ίδιας και των πιστωτριών τραπεζών και την εκχώρηση εγγυήσεων με κινητή και ακίνητη εταιρική περιουσία.

Θέματα της ίδιας ενότητας
11.26.2021 15:40

ΟΠΕΚΕΠΕ: Έως το πρώτο 10ήμερο του Δεκεμβρίου οι ενστάσεις για την εξισωτική αποζημίωση
Έως τις 10 Δεκεμβρίου θα γίνονται δεκτές οι προσφυγές για την εξισωτική αποζημίωση, σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε ο Οργανισμός...

11.26.2021 15:36

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις
Με νομοτεχνικές βελτιώσεις στις οποίες προχώρησε η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ολοκληρώθηκε στην...

11.26.2021 15:30

Ικανοποίηση ΣΕΚ για προστασία της Φέτας ΠΟΠ από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ
Την ικανοποίηση του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας για την απόφαση του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ να προχωρήσει στην ανάκληση και αφαίρεση της...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<