Αφανίζει την κτηνοτροφία το "κούρεμα" των βοσκοτόπων

10-09-2013, 12:56
Αφανίζει την κτηνοτροφία το

Του ΝIΚΟΥ ΦΙΛΙΠΠIΔΗ
(filippidis@paragogi.net)

Με αφανισμό απειλείται η εγχώρια κτηνοτροφία εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για δραστική περικοπή έως και 40% των διαθέσιμων στρεμμάτων για βόσκηση στην ελληνική επικράτεια.

Το πρόβλημα που δημιουργείται από την εν λόγω εξέλιξη είναι μεγάλο, καθώς αναμένεται να δημιουργήσει εμπόδια στη φετινή ενεργοποίηση των δικαιωμάτων των κτηνοτρόφων, ενώ ορατός είναι ο κίνδυνος οι φετινές απώλειες των επιδοτήσεων να έχουν επιπτώσεις και για τα επόμενα χρόνια, αν τα δεδομένα του 2013 ληφθούν ως βάση για την κατανομή των επιδοτήσεων της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), δηλαδή για την περίοδο 2015-2020.

Πέραν των απωλειών σε δικαιώματα που θεωρούνταν διασφαλισμένα, οι κτηνοτρόφοι αναμένεται να καταγράψουν σημαντικές απώλειες και από την εξισωτική αποζημίωση, αλλά και με άλλα καθεστώτα ενισχύσεων που ισχύουν ξεχωριστά στις κατά τόπους κτηνοτροφικές περιοχές.

Σημειώνεται ότι η εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τους βοσκοτόπους, που πραγματοποίησε εντός του έτους ο ΟΠΕΚΕΠΕ και είχε ως σκοπό το «φιλτράρισμα» των προβληματικών εκτάσεων των βοσκοτόπων, ανέδειξε δύο κρίσιμες διαστάσεις ενός σύνθετου προβλήματος: αφενός την αλλαγή χρήσης εκτάσεων από βοσκότοπο σε δάσος για πολλές χαρτογραφικές ενότητες και αφετέρου τη σοβαρή μείωση του ποσοστού επιλεξιμότητας των ενοτήτων που παρέμειναν βοσκότοποι του λάχιστον κατά 34%.

Το πρόβλημα ήταν ήδη μεγάλο και έγινε μεγαλύτερο με τη νέα απαίτηση της Κομισιόν, η οποία ζητάει να κοπούν κι άλλα στρέμματα από τις αμφισβητούμενες αγροτοδασικές περιοχές. Το θέμα αναμένεται να λάβει διαστάσεις το επόμενο διάστημα, με την ελληνική πλευρά να σχεδιάζει να το θέσει ως θέμα πρωταρχικής σημασίας στα επόμενα Συμβούλια Υπουργών, τόσο λόγω των προστίμων που επίκεινται όσο και των χρημάτων που θα χαθούν για την κτηνοτροφία.

Νέα ΚΑΠ

Το θέμα των βοσκοτόπων αναμένεται να προκαλέσει… πονοκέφαλο στους Έλληνες κτηνοτρόφους και με τη νέα ΚΑΠ, καθώς προβλέπεται ότι τα ειδικά δικαιώματα των κτηνοτρόφων, θα πρέπει μετά το 2015 να μετατραπούν σε στρέμματα κι αυτό δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Το να «πατήσουν» π.χ. τα εκατοντάδες χιλιάδες αιγοπρόβατα σε επιλέξιμη γη για ενίσχυση θα σημαίνει αυτόματα ότι πρέπει να δηλωθεί στο ΟΣΔΕ όποια ραχούλα και βουνοπλαγιά έχει απομείνει ανεκμετάλλευτη.

Κι επειδή τα διαθέσιμα στρέμματα θα είναι περιορισμένα, λόγω των περιορισμών των προς βόσκηση εκτάσεων, αναμένεται να προκύψουνμια σειρά από προβλήματα: Οι κτηνοτρόφοι δεν θα βρίσκουν εκτάσεις να μετατρέψουν τα ειδικά δικαιώματα, στους δήμους θα οργιάσουν τα πελατειακά μισθωτήρια και ορισμένα νησιά θα βρεθούν να δηλώνουν βοσκοτόπους μέχρι και στις... παραλίες.

Κρήτη

Για χαριστική… βολή για την κτηνοτροφία στην Κρήτη κάνουν λόγο οι παραγωγοί του νησιού, εφόσον ισχύσει η οριζόντια περικοπή των βοσκότοπων κατά 37,5%. Το συγκεκριμένο θέμα έφεραν μάλιστα στη Βουλή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης, Μαρία Διακάκη, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Ιωάννης Μιχελογιαννάκης και Γιώργος Σταθάκης, με σχετική ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιο Τσαυτάρη.

Στην ερώτησή τους με θέμα τα «επείγοντα προβλήματα της κτηνοτροφίας στην Κρήτη», οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν τις δυσκολίες που βιώνουν οι κτηνοτρόφοι του νησιού, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται τα εξής:

- Δυσβάστακτο κόστος παραγωγής λόγω, κυρίως, της ανεξέλεγκτης αύξησης της τιμής των ζωοτροφών και των αγροτικών εφοδίων.

- Η πτωτική πορεία της τιμής των κτηνοτροφικών προϊόντων (κρέας - γάλα).

- Οι καθυστερήσεις στην καταβολή και κυρίως οι περικοπές στην εξισωτική αποζημίωση εξαιτίας της απόστασης των 50 km μεταξύ των βοσκοτόπων και της έδρας της εκμετάλλευσης.

- Η οριζόντια μείωση κατά 37,5% του ποσοστού της επιλεξιμότητας και της επιδότησης των δηλωθεισών εκτάσεων για βοσκότοπο.

- Η καθυστέρηση στην προώθηση των προγραμμάτων βιολογικής γεωργίας - κτηνοτροφίας και των σχεδίων βελτίωσης.

- Η έλλειψη κτηνιάτρων στις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατος ο εργαστηριακός έλεγχος των ζώων για ανθρωποζωονόσους (μελιταίος πυρετός κ.ά.), που θα είναι προϋπόθεση για τη διάθεση γάλακτος στα τυροκομεία από τους ερχόμενους μήνες κ.λπ.

Όπως επισημαίνουν, «όλα τα παραπάνω προβλήματα και ειδικότερα η εξαίρεση από την εξισωτική αποζημίωση λόγω του ορίου των 50 km μεγάλου αριθμού κτηνοτρόφων (κυρίως της περιοχής του ορεινού Μυλοποτάμου Ρεθύμνου), καθώς και το «κούρεμα» των διαθέσιμων βοσκοτόπων λόγω του τρόπου μέτρησης των εκτάσεων από τους δορυφόρους, δημιουργούν συνθήκες μη βιωσιμότητας για την κτηνοτροφία στην Κρήτη».

Στη Λέσβο

Επίκληση της νησιωτικότητας φαίνεται ότι είναι το τελευταίο καταφύγιο για να διασωθούν οι επιδοτήσεις που λαμβάνουν οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Λέσβου.

«Η Λεσβιακή κτηνοτροφία που ήταν στηριγμένη στην ελεύθερη βόσκηση και εκ των πραγμάτων βιολογική εκτροφή, εξανεμίζεται και το κόστος εκτροφής πολλαπλασιάζεται. Προφανώς, οι συνέπειες θα είναι άμεσες και θα είναι καταστροφικές για το σύνολο της τοπικής οικονομίας», τονίζει η ΕΑΣ Λέσβου, δίνοντας μια νέα διάσταση στο θέμα. Αφού πέρα από την απώλεια των επιδοτήσεων, εκτιμά πως θα υπάρξει και συρρίκνωση της κτηνοτροφικής δραστηριότητας στη Λέσβο.

Σύμφωνα με τις αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης του 2012, τα επιλέξιμα προς επιδότηση βοσκοτόπια της Λέσβου είναι 630.000 στρέμματα. Μετά την αλλαγή των κριτηρίων που έγινε για το 2013, τα επιλέξιμα βοσκοτόπια ανήλθαν στα 388.000 στρέμματα. Δηλαδή, εκτός επιδοτήσεων θα μείνει το 38,41% των βοσκοτόπων του νησιού ή 242.000 στρέμματα περίπου. Πρόκειται για δραματική μείωση σε ποσοστό που, κατά μέσο όρο, φτάνει το 40%.
 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<