Ερίζουν για το οινοποιείο της ΕΑΣ Καρδίτσας

09-09-2013, 10:26
Ερίζουν για το οινοποιείο της ΕΑΣ Καρδίτσας

ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ

(arampatzi@paragogi.net)

Μόνο με το γεφύρι της Άρτας μπορεί να παρομοιαστεί η τύχη του οινοποιείου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Καρδίτσας. Οι διαφωνίες και οι αντεγκλήσεις όσον αφορά τη διαδικασία μίσθωσης είναι πολλές, τη στιγμή που τα σταφύλια των παραγωγών ξεραίνονται.

Μήλον της έριδος έχει γίνει το οινοποιείο της ΕΑΣ Καρδίτσας, ένα από τα «υγιή» κομμάτια της Ένωσης, η οποία τελεί υπό εκκαθάριση. Σταφυλοπαραγωγοί που βλέπουν τη σοδειά τους να ξεραίνεται, διεκδικούν το οινοποιείο για να σώσουν ό,τι μπορούν από τα φετινά σταφύλια. Στον αντίποδα, ενδιαφέρον για το οινοποιείο εκφράζει και η νέα Πρωτοβάθμια Ένωση, που δημιουργήθηκε μετά τη διάλυση της παλιάς, με την ονομασία «Νέα Ένωση». Οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τη μίσθωση του οινοποιείου ήταν ταραχώδεις και η κατάσταση δεν δείχνει να ηρεμεί τις τελευταίες δεκαπέντε μέρες.

 

Το ιστορικό της κρίσης

Στα τέλη Ιουνίου αποφασίστηκε σε Γενική Συνέλευση της ΕΑΣ Καρδίτσας η λύση της. Ορίστηκαν δύο εκκαθαριστές, οι οποίοι ανέλαβαν με καθυστέρηση δύο μηνών, τον Αύγουστο. Μάλιστα, ο ένας παραιτήθηκε με την ανάληψη της εκκαθάρισης και ορίστηκε άλλος στη θέση του. Εν τω μεταξύ επικρατούσε αναβρασμός, με τους δεκαπέντε εργαζομένους του οινοποιείου και την Ένωση Σταφυλοπαραγωγών «Διόνυσος», η οποία έδινε τα σταφύλια της στο οινοποιείο, να επισκέπτονται τους τοπικούς φορείς, αναζητώντας λύση στο πρόβλημά τους. Εν τέλει, οι σταφυλοπαραγωγοί προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη με ασφαλιστικά μέτρα, ζητώντας τη λειτουργία του οινοποιείου, παράλληλα με τη διαδικασία της εκκαθάρισης. Σύμφωνα με τους ίδιους, η προσωρινή απόφαση του δικαστηρίου ήταν υπέρ τους.

Ωστόσο, ο εκκαθαριστής, προχώρησε σε διαγωνισμό για τη μίσθωση του οινοποιείου. Το αποτέλεσμα ήταν υπέρ του «Διονύσου». Η «Νέα Ένωση» όμως απείλησε με μηνύσεις, καθώς, σύμφωνα με τους ίδιους, αποκλείστηκαν με τεχνάσματα από τη διαδικασία εκμίσθωσης του οινοποιείου. Μάλιστα, ο κ. Βασίλης Γιαννάκος, πρόεδρος της παλιάς Ένωσης και μέλος της νέας πρωτοβάθμιας που συστάθηκε, σημειώνει στην «Παραγωγή» ότι αδιαφόρησαν ουσιαστικά για την προσφορά τους (266.080 ευρώ) και προέκριναν την προσφορά του «Διόνυσου» (120.001 ευρώ), η οποία ήταν μικρότερη.

Ακολούθησε και πάλι η παραίτηση του ενός εκκαθαριστή και ο «Διόνυσος» κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα για να οριστούν νέοι εκκαθαριστές, που αυτή τη φορά ήταν τρεις. «Δεν έχουμε πρόβλημα με τον διαγωνισμό ως διαδικασία, απλά πρέπει να συμμετέχουν ομοειδείς συνεταιρισμοί, που να ασχολούνται με σταφύλι, κρασί και τσίπουρο», δηλώνει στην «Παραγωγή» ο κ. Φώτης Γκατζούνης, πρόεδρος του «Διόνυσου», εννοώντας ότι μόνο αυτοί έχουν αμπελουργικό μητρώο και αρκετούς παραγωγούς.

Αναμένεται ακόμα ένας διαγωνισμός για τη μίσθωση του οινοποιείου, ο οποίος φαίνεται να προγραμματίζεται μέσα στο Σαββατοκύριακο, τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που γραφόταν το κείμενο.

 

Απώλειες έως και 40%

Για τους σταφυλοπαραγωγούς ο χρόνος μετρά αντίστροφα. Τα σταφύλια έχουν αρχίσει να ξεραίνονται. Οι παραγωγοί του «Διονύσου» φτάνουν τους 105 και η ποσότητα των σταφυλιών είναι στους 1.200 τόνους. Μέχρι τώρα, το μεγαλύτερο τονάζ της παραγωγής τους κατέληγε στο οινοποιείο. Δεν μπορούσαν να καταφύγουν σε ιδιωτικά οινοποιεία των γύρω Νομών, γιατί εκτός από το ότι απορροφούν περί τους 200-300 τόνους, έχουν ήδη κάνει συμφωνίες με σταφυλοπαραγωγούς της περιοχής τους.

«Ήδη οι πρώιμες ποικιλίες, όπως το μοσχάτο τελείωσαν», τονίζει ο κ. Γκατζούνης. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι απώλειες σε σταφύλι έφτασαν το 40%. Πλέον σώζονται μόνο ποικιλίες όπως ροδίτης και μαύρο μεσενικόλα. «Έβαλαν την Ένωση σε εκκαθάριση σε εποχή τρύγου», επισημαίνει ο κ. Γκατζούνης, προσθέτοντας πως είναι έτοιμοι να λειτουργήσουν το οινοποιείο, κρατώντας τους εργαζομένους.

 

Οι άλλοι ενδιαφερόμενοι

Αρχικά, ενδιαφέρον για το οινοποιείο είχε εκδηλώσει και η ΕΑΣ Τρικάλων. Όπως δήλωσε ο πρόεδρός της Αχιλλέας Λιούτας στην «Παραγωγή», ενδιαφέρον υπάρχει, όχι όμως επίσημα. Είχε γίνει μια πρώτη κουβέντα στο Δ.Σ., αλλά τους προβλημάτιζε η διαδικασία εκκαθάρισης που είναι σε εξέλιξη, καθώς δεν γνωρίζουν πότε θα ολοκληρωθεί.

Θέματα της ίδιας ενότητας
09.17.2020 16:49

Σοφία και Μαριάννα Ερωτοκρίτου: «Δεν θα σταματήσουμε να προβάλουμε την Ελλάδα μας, ως έναν κορυφαίο προορισμό»
Μιλήσαμε με την Σοφία και την Μαριάννα Ερωτοκρίτου, προσπαθώντας να δούμε την πορεία τους στην Κίνα, την αγάπη τους για την Ελλάδα και...

09.10.2020 14:59

Τράπεζα Ηπείρου: Επίσημος χορηγός του Ioannina Lake Run
Η Τράπεζα Ηπείρου αποφάσισε να αναβαθμίσει τη συμμετοχή της και από υποστηρικτής τα προηγούμενα τρία χρόνια γίνεται πλέον χορηγός του...

09.10.2020 14:57

Κατάληψη των γραφείων της ΕΒΖ από παραγωγούς
Σε κατάληψη του εργοστασίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ στις Σέρρες προχώρησαν, σήμερα, τευτλοπαραγωγοί από τη Βόρεια Ελλάδα,...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<