Η Τρόικα βάζει χέρι στις επιδοτήσεις

09-09-2013, 10:19
Η Τρόικα βάζει χέρι στις επιδοτήσεις

Του ΝIΚΟΥ ΦΙΛΙΠΠIΔΗ

(filippidis@paragogi.net)

Πρόταση-«βόμβα» για συμψηφισμό των χρεών προς τον ΟΓΑ με τις αγροτικές επιδοτήσεις, η οποία αν περάσει θα οδηγήσει σε απώλεια του ενός τετάρτου των φετινών ενισχύσεων, έχει καταθέσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα αναμένεται να βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας των συναντήσεων της Τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, κατά την επικείμενη άφιξη των εκπροσώπων των δανειστών στη χώρα μας στα τέλη Σεπτεμβρίου. Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο ακόμα και για νομοθετική ρύθμιση που βρίσκεται υπό κατάρτιση από το υπουργείο Εργασίας.

Υπενθυμίζεται πως οι ασφαλιστικές οφειλές των 288.587 αγροτών προς τον ΟΓΑ υπερβαίνουν τα 510 εκατομμύρια ευρώ, την ώρα που θεωρείται αδύνατη η οποιαδήποτε παρέμβαση για ενέργειες αναγκαστικής είσπραξης, εξαιτίας του ότι ο ΟΓΑ δεν έχει αρμοδιότητα έκδοσης πράξεων βεβαίωσης για αναγκαστικές εισπράξεις οφειλών, σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημόσιων Εσόδων.

Εάν περάσει η πρόταση του Ταμείου, τότε οι αγρότες θα δουν να βάζει «χέρι» στις επιδοτήσεις τους, εκτός από το Δημόσιο και τον ΕΛΓΑ και ο ασφαλιστικός τους φορέας.

Μέχρι και σήμερα η όποια είσπραξη οφειλών προς τον ΟΓΑ βασίζεται στην πρωτοβουλία του οφειλέτη. Έτσι εξηγείται γιατί μόνο ένα μικρό ποσοστό οφειλών (18%) εντάχθηκε σε καθεστώς ρύθμισης το 2011. Μέχρι πρότινος η είσπραξη των τρεχουσών εισφορών προς τον ΟΓΑ γινόταν με ειδοποίηση την οποία απέστελε ο φορέας κάθε εξάμηνο στους οφειλέτες οι οποίοι είχαν περιθώριο 30 ημερών για να την αποπληρώσουν.

Στην έκθεση του ΔΝΤ αναφέρεται ρητά και η διαδικασία των συμψηφισμών που πρέπει να ακολουθηθεί. Συγκεκριμένα, προτείνει να μη χρησιμοποιήσει ο ΟΓΑ, το ΚΕΑΟ (το νέο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών), στο οποίο θα ενταχθούν προοπτικά τα μεγαλύτερα ταμεία, στην παρούσα φάση, αλλά τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ).

Σημειώνεται ότι ο ΟΓΑ λάμβανε πάνω από 4 δισ. ευρώ ετησίως το 2011 και 2012 (4,235 δισ. το ’11 και 4,660 δισ. το ’12). Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα το 2013 δεν πρέπει να αντλήσει πάνω από 3.146 δισ. ευρώ.

 

Στη Βουλή

Το θέμα έφτασε μέχρι τη Βουλή με τον βουλευτή Ηλείας της Ν.Δ. και πρώην υφυπουργό Απασχόλησης Γιώργο Κοντογιάννη, με ερώτησή του προς τον υπουργό Εργασίας να ζητάει την αναζήτηση εναλλακτικών μηχανισμών για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών των αγροτών προς τον ΟΓΑ και όχι μέσω του συμψηφισμού με τις κοινοτικές επιχορηγήσεις, οι οποίες έχουν στόχο την ενίσχυση της παραγωγής και την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Όπως αναφέρει, μάλιστα, ο κ. Κοντογιάννης, το ενδεχόμενο υλοποίησης μια τέτοιας πρότασης, κατ’ επιταγή του ΔΝΤ, θα οδηγήσει στην εξαθλίωση τους αγρότες, οι οποίοι βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση λόγω της οικονομικής κρίσης.

 

Τί ισχύει

Μέχρι σήμερα, συμψηφισμοί χρεών για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ μπορούσαν να γίνουν μόνο για όσους είχαν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και ο συμψηφισμός γίνονταν με τη σύνταξή τους. Ειδικότερα, για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ θα χορηγείται η σύνταξη αν το σύνολο των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί κατά τον χρόνο έκδοσης της απόφασης συνταξιοδότησης, δεν είναι μεγαλύτερο των 4.000 ευρώ. Το οφειλόμενο ποσό συμψηφίζεται ή παρακρατείται κάθε μήνα και μέχρι της ολοσχερούς εξόφλησής του, από το σύνολο των δικαιούμενων ποσών σύνταξης.

Για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί μετά τις 28 Απριλίου 2013 (ημερομηνία έναρξης του νόμου) το ποσό των ανεξόφλητων ασφαλιστικών εισφορών που μπορεί να συμψηφιστεί με το συνολικό ποσό της χορηγούμενης σύνταξης, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 4.000 ευρώ. Για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν πριν τις 28 Απριλίου 2013 και παραμένουν σε εκκρεμότητα λόγω οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών, για κάθε μία υπόθεση θα γίνει υπολογισμός των χορηγούμενων ποσών συντάξεων και εφόσον το ποσό των οφειλόμενων εισφορών μπορεί να συμψηφισθεί με το σύνολο των αναδρομικών συντάξεων με μήνα ένταξης τον Οκτώβριο του 2013, θα εκδίδεται απόφαση συνταξιοδότησης.

 

Η ρύθμιση των 46 δόσεων

Τη δυνατότητα ρύθμισης σε έως και 46 δόσεις, με ελάχιστη δόση τα 20 ευρώ, για οφειλές των αγροτών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2012, δίνει ο ΟΓΑ. Η ρύθμιση αφορά και οφειλέτες, οι οποίοι δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής των οφειλών τους ή υπήχθησαν, αλλά έχουν εκπέσει του δικαιώματος συνέχισης προηγούμενων ρυθμίσεων.

Η δυνατότητα ρύθμισης παρέχεται εφόσον καταβάλλονται ανελλιπώς οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές από 01-01-2013 και εφεξής. Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν οφειλές που ξεκινούν από τα 500 ευρώ, ενώ η μηνιαία δόση ορίζεται από 20 έως 200 ευρώ. Το ελάχιστο ποσό δόσης, ανάλογα με το ύψος της οφειλής, είναι:

- Για οφειλές από 500 έως 1.380 ευρώ, 20 ευρώ.

- Από 1.380 έως 3.000 ευρώ, 50 ευρώ.

- Από 3.000 έως 5.000 ευρώ, 75 ευρώ.

- Από 5.000 έως 7.000 ευρώ, 100 ευρώ.

- Και για οφειλές άνω των 10.000, 200 ευρώ.

Σύμφωνα με εγκύκλιο, η καταβολή της πρώτης δόσης θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός επτά εργασίμων ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης για ρύθμιση. Μέσα στην ίδια προθεσμία θα πρέπει να καταβληθεί και η τρέχουσα εισφορά του εξαμήνου. Τέλος, κατά τη διάρκεια της ρύθμισης και εφόσον τηρούνται οι όροι αυτής, οι οφειλέτες δικαιούνται τη χορήγηση βιβλιαρίου υγείας με διάρκεια ισχύος έξι μηνών. Η αίτηση για ρύθμιση υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω του ιστότοπου (website) του ΟΓΑ στη διεύθυνση www.oga.gr.

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<