Την επόμενη εβδομάδα ο φορέας εξωστρέφειας για τις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων

06-09-2013, 14:25
Την επόμενη εβδομάδα ο φορέας εξωστρέφειας για τις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων

Εντός της επόμενης εβδομάδας πρόκειται να παρουσιαστεί η δημιουργία ενός ενιαίου φορέα εξωστρέφειας για τις εξαγωγές των ελληνικών προϊόντων, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης, από το βήμα της ημερίδας που διοργανώθηκε, σήμερα το πρωί, στο πλαίσιο της 3ης Γιορτής Κτηνοτροφίας, στη Γαλάτιστα Χαλκιδικής.

 

Ο κ. Χατζηδάκης είπε ακόμη πως η έναρξη του νέου προγράμματος για την αγροτική ανάπτυξη από το νέο ΕΣΠΑ επιφυλάσσει μια "έκπληξη" για τους Περιφερειάρχες, αφού - όπως εξήγησε - πλέον αναμένεται να διαχειρίζονται το 1/3 του συνολικού προϋπολογισμού του, με στόχο να γίνονται άμεσα μικρά και άλλα εγγειοβελτιωτικά projects στον αγροτικό τομέα.

 

Παράλληλα, ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας τόνισε ότι είναι άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης η ενίσχυση επιχειρήσεων ή βιομηχανιών που συνδέονται με την πρωτογενή παραγωγή και στο πλαίσιο αυτό, όπως υπογράμμισε, ήδη με το νέο επενδυτικό νόμο εκτιμάται πως μόνον στον κλάδο της πρωτογενούς παραγωγής - χωρίς τη μεταποίηση - θα υπάρξουν για το 2013 εγκρίσεις ύψους των 50 εκατ. ευρώ περίπου (πρόκειται για μια αύξηση της τάξης του 30% σε σχέση με πέρυσι). Σχετικά με τη Νέα ΚΑΠ 2014 - 2020, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό ότι, παρά την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, η Ελλάδα διασφάλισε περίπου 20 δισ. ευρώ κοινοτικών πόρων από την ΚΑΠ και την Κοινή Αλιευτική Πολιτική. Ειδικότερα, οι συγχρηματοδοτούμενες δράσεις στον πυλώνα της αγροτικής ανάπτυξης θα προσανατολίζονται στην ανταγωνιστικότητα, τη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων, τη δράση για το κλίμα και την ισόρροπη εδαφική ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών, με παράλληλη στόχευση στην καινοτομία. Ο υπουργός σημείωσε ακόμη ότι τουλάχιστον το 25% των πόρων θα κατευθύνονται σε περιβαλλοντικά μέτρα.

 

Ειδικά για την κτηνοτροφία, τόνισε ότι θα επιδοτούνται πλέον ως σημαντικοί πόροι, εκτάσεις που δεν είναι αναγκαστικά καλλιεργήσιμες γαίες, όπως οι βοσκότοποι, επισημαίνοντας ότι έγινε δεκτή η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, ώστε ποσοστό έως 2% του συνόλου των ενισχύσεων που λαμβάνει η χώρα, να μπορεί να διατεθεί αποκλειστικά για τους νέους επαγγελματίες του κλάδου, στοιχείο που, όπως τόνισε, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Απλουστεύονται, επίσης, τα καθεστώτα ενίσχυσης για τους νέους γεωργούς, τις περιοχές με μειονεκτήματα και τις μικρές εκμεταλλεύσεις και επομένως μειώνεται το διοικητικό κόστος, αλλά και ο κίνδυνος απώλειας πόρων. Έτσι, ενισχύονται οι νέοι αγρότες, ενώ προβλέπεται η δυνατότητα να χορηγούνται προκαταβολές σε δικαιούχους προγραμμάτων ανάπτυξης - υπό προϋποθέσεις - χωρίς τραπεζική εγγύηση. Πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή, σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, που θα διευκολύνει την πραγματοποίηση επενδύσεων.

 

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά, τόνισε ότι γίνονται προσπάθειες για την ανατροπή του φαινομένου αυτού, ενώ επεσήμανε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με το οποίο και ενώνουν δυνάμεις ώστε να επιτευχθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα πιο άμεσα και στοχευμένα, προωθούν τις ελληνικές ζωοτροφές και επαναφέρουν την καλλιέργεια ψύχανθων φυτών. Παράλληλα, επεσήμανε ότι προωθούνται τα κτηνοτροφικά πάρκα και ότι η κυβέρνηση είναι υπέρ της σύστασης ομάδων παραγωγών, υγιών συνεταιρισμών και της συμβολαιακής γεωργίας. Σημείωσε, επιπλέον, ότι άμεσα προωθείται δράση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την επιμόρφωση και κατάρτιση νέων αγροτών.

 

Πάντως, ο ίδιος ζήτησε εκ νέου από τους αγρότες της χώρας, να ξεφύγουν από τη λογική των επιδοτήσεων και να εστιάσουν στην παραγωγική δουλειά τους, αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία που τους διατίθενται. Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν - μεταξύ άλλων - ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, ο οποίος τόνισε ότι "επενδύοντας στη γη, επενδύουμε στο μέλλον της Ελλάδας". Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων Δημήτρης Καμπούρης σημείωσε ότι, από το 2006 και μετά ο κλάδος, αλλά και το εισόδημα των κτηνοτρόφων, βρίσκονται σε μόνιμη κρίση, με κάθετη πτώση τιμών και κάλεσε όλους τους απασχολούμενους να ξεσηκωθούν, ώστε να πετύχουν την επιβίωση της οικογένειάς τους. Ο δήμαρχος Πολυγύρου Αστέριος Ζωγράφος ανέφερε ότι συμπλέει με την κυβέρνηση και τις προσπάθειές της για την ανάπτυξη και μεγέθυνση της αγροτικής παραγωγής και εξήρε τα προϊόντα της Χαλκιδικής.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<