Με ρυθμό χελώνας οι επιστροφές ΦΠΑ

02-09-2013, 10:52
Με ρυθμό χελώνας οι επιστροφές ΦΠΑ

Του ΝIΚΟΥ ΦΙΛΙΠΠIΔΗ

(filippidis@paragogi.net)


«Θύματα» των περικοπών του μνημονίου και συγκεκριμένα του κλεισίματος πολλών επαρχιακών Δ.Ο.Υ. έπεσαν οι αγρότες στο θέμα των επιστροφών ΦΠΑ.

Τί κι αν έχει έρθει το Φθινόπωρο; Οι υποσχέσεις για γρήγορη εκκαθάριση των αιτήσεων έχουν αποδειχθεί «γράμμα κενό», λόγω των τεράστιων ελλείψεων προσωπικού, αλλά κυρίως λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας που έχει πέσει στα… χέρια των λίγων Δ.Ο.Υ. που έχουν απομείνει στην ελληνική επαρχία.

Το θέμα αποκτά διαστάσεις, καθώς εάν συνεχιστεί ο σημερινός ρυθμός εκκαθάρισης των αιτήσεων, τότε πολλοί αγρότες θα πρέπει να περιμένουν μέχρι και τα Χριστούγεννα για να λάβουν τα χρήματα που δικαιούνται!

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «Παραγωγή», από τους περίπου 280.000-300.000 αγρότες που εκτιμώνται ως δικαιούχοι των επιστροφών ΦΠΑ, μόλις 133.000 έχουν πληρωθεί μέχρι τον Αύγουστο, από τους οποίους 120.000 είναι αγρότες που έχουν πληρωθεί μέσω των Συνεταιρισμών και οι υπόλοιποι είναι μεμονωμένοι αγρότες.

Τα ποσά που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα μετά βίας φτάνουν τα 110 εκατ. ευρώ, όταν το κονδύλι ενδέχεται να ξεπεράσει και τα 250 εκατ. ευρώ.

Το θέμα συζητήθηκε μεσοβδόμαδα σε σύσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμου Χαρακόπουλου με τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη και το Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη.
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να παρεμβαίνει στις Δ.Ο.Υ., όπου σημειώνονται καθυστερήσεις, προκειμένου οι αγρότες να λάβουν το συντομότερο δυνατό τα χρήματα που δικαιούνται από την επιστροφή ΦΠΑ.

 

Στη Μεσαρά Κρήτης

Αποσπάσεις υπαλλήλων από τη Β’ στην Α’ Δ.Ο.Υ., ώστε να απασχοληθούν αποκλειστικά με τις εργασίες της επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες, επιστράτευσαν οι αρχές στη Μεσαρά του Νομού Ηρακλείου Κρήτης, μετά τις απειλές για αποκλεισμό των Εφοριών αν οι παραγωγοί δεν εισπράξουν άμεσα τα χρήματα που δικαιούνται.

Οι αγρότες βρίσκονται σε επιφυλακή και προειδοποιούν ότι θα προχωρήσουν στις κινητοποιήσεις τους αν δεν δεσμευθούν μέχρι το τέλος του Αυγούστου τα ποσά της επιστροφής στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Ως γνωστό, πολλοί από τους ιδιοκτήτες θερμοκηπίων της Μεσαράς βρίσκονται σε κατάσταση απελπισίας, καθώς δεν μπορούν να αγοράσουν φυτώρια, ώστε να τα καλλιεργήσουν για να παράγουν τον χειμώνα εκτός εποχής κηπευτικά, από το εμπόριο των οποίων επιβιώνουν. Περίμεναν τα χρήματα της επιστροφής ΦΠΑ το Μάιο για να αγοράσουν τα φυτώρια, όμως είναι ήδη τέλος Αυγούστου και δεν τα έχουν εισπράξει.

 

Στην Ηλεία

Την άμεση επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες, έστω βάσει πλαφόν σε πρώτη φάση, ώστε να «ανακουφιστούν» λίγο από τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ζητούν και οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Ηλείας, οι οποίοι πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στη Δ.Ο.Υ. Πύργου.

Όπως λένε, ο ορισμός πλαφόν –βάσει παραγωγής– που όρισε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει ως αποτέλεσμα πολλοί αγρότες να μην μπορούν να πάρουν την επιστροφή ΦΠΑ αν υπερβαίνουν το πλαφόν.

Οι αιτήσεις τους θα πρέπει να περάσουν από νέο έλεγχο και στη συνέχεια να προχωρήσει η διαδικασία πληρωμής τους, κάτι που βέβαια συνεπάγεται ακόμα μεγαλύτερη καθυστέρηση στην επιστροφή του ΦΠΑ.

 

«Καμπάνες» για παρατυπίες στα ΠΟΠ

Πρόστιμα συνολικού ύψους 32.500 ευρώ επέβαλε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε 15 εταιρείες για παρατυπίες στην παραγωγή και διακίνηση προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), που διαπιστώθηκαν στη διάρκεια ελέγχου.

«Η ποιότητα παίζει καθοριστικό ρόλο στο ζήτημα της προώθησης των προϊόντων μας και αποτελεί προτεραιότητά μας. Όμως, η ποιότητα θέλει υποστήριξη και σεβασμό, θέλει πιστοποίηση και διασφάλιση από τις παρατυπίες, τόσο στην παραγωγή όσο και στη διακίνηση και εμπορία», δήλωσε ο υπουργός Αθανάσιος Τσαυτάρης, σημειώνοντας πως «δεν μπορούν κάποιοι στ’ όνομα της ποιότητας να εκμεταλλεύονται τους καταναλωτές. Οφείλουμε να προστατεύσουμε τους καταναλωτές από παρόμοιες προσπάθειες παραπλάνησής τους».

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<