Μήλον της έριδος το οινοποιείο της ΕΑΣ Καρδίτσας

29-08-2013, 13:54
Μήλον της έριδος το οινοποιείο της ΕΑΣ Καρδίτσας

της Άννας Αραμπατζή

 

Μήλον της έριδος έχει γίνει το οινοποιείο της ΕΑΣ Καρδίτσας, ένα από τα υγιή κομμάτια της ένωσης, η οποία τελεί υπό εκκαθάριση.

 

Μετά από χρονοβόρες διαδικασίες, οι δυο εκκαθαριστές που ανέλαβαν την ΕΑΣ προκήρυξαν διαγωνισμό- εξπρές για την ενοικίαση του οινοποιείου με καταληκτική ημερομηνία αύριο στις 12:00.

 

Το ενοίκιο ορίζεται στα 15.000 ευρώ το μήνα και κατά πως φαίνεται, πρόταση θα καταθέσουν οι σταφυλοπαραγωγοί, η νέα πρωτοβάθμια ένωση που δημιουργήθηκε μετά τη διάλυση της παλιάς, και πιθανότατα ιδιώτες ή ενώσεις εκτός νομού.

 

Το ιστορικό της κρίσης

 

Στα τέλη Ιουνίου αποφασίστηκε σε Γενική Συνέλευση της ΕΑΣ Καρδίτσας η λύση της. Ορίστηκαν δυο εκκαθαριστές, οι οποίοι ανέλαβαν με καθυστέρηση δυο μηνών, τον Αύγουστο. Μάλιστα, ο ένας παραιτήθηκε λίγο πριν την ανάληψη της εκκαθάρισης και ορίστηκε άλλος στη θέση του. Εν τω μεταξύ επικρατούσε αναβρασμός, με τους δεκαπέντε εργαζομένους του οινοποιείου και την ένωση σταφυλοπαραγωγών «Διόνυσος», η οποία έδινε τα σταφύλια της στο οινοποιείο, να επισκέπτονται τους τοπικούς φορείς, αναζητώντας λύση στο αδιέξοδο.

 

Εν τέλει οι σταφυλοπαραγωγοί προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη με ασφαλιστικά μέτρα, ζητώντας τη λειτουργία του οινοποιείου, παράλληλα με τη διαδικασία της εκκαθάρισης. Σύμφωνα με τους ίδιους, η προσωρινή απόφαση του δικαστηρίου ήταν υπέρ τους. Για τους σταφυλοπαραγωγούς ο χρόνος φαίνεται να μετρά αντίστροφα. Τα σταφύλια έχουν αρχίσει να ξεραίνονται και δεν αντέχουν πάνω από μερικές μέρες. Μέχρι στιγμής, στο Διόνυσο οι παραγωγοί φτάνουν τους 105 με την ποσότητα σταφυλιών να είναι στους 1.200 τόνους. Ως τώρα, το μεγαλύτερο τονάζ της παραγωγής τους κατέληγε στο οινοποιείο. Πλέον, δεν μπορούν να καταφύγουν σε ιδιωτικά οινοποιεία των γύρω νομών, γιατί εκτός απτο ότι απορροφούν περί τους 200-300 τόνους, έχουν ήδη κάνει συμφωνίες με σταφυλοπαραγωγούς της περιοχής τους.

 

«Είμαστε έτοιμοι να λειτουργήσουμε το οινοποιείο και έχουμε δεσμευθεί να κρατήσουμε τους εργαζόμενους», δήλωσε στην Παραγωγή ο Φώτης Γκατζούνης, πρόεδρος του «Διόνυσου», και προσέθεσε πως η πλειονότητα των φορέων της περιοχής έχει ταχθεί υπέρ τους.

 

Οι άλλοι διεκδικητές

 

Ενδιαφέρον για το οινοποιείο είχε εκδηλώσει και η ΕΑΣ Τρικάλων, σε προφορικό επίπεδο. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Αχιλλέας Λιούτας στην Παραγωγή, ενδιαφέρον υπάρχει, όχι όμως επίσημα. Έχει γίνει μια πρώτη κουβέντα στο Δ.Σ. , αλλά τους προβληματίζει η διαδικασία εκκαθάρισης που είναι σε εξέλιξη.

 

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Λιούτα, για το οινοποιείο ενδιαφέρεται και ο α’ βάθμιος συνεταιρισμός που έχει συσταθεί. Φαίνεται λοιπόν πως ενδιαφέρεται και η Νέα Ένωση, η πρωτοβάθμια ένωση που ιδρύθηκε μετά τη διάλυση της ΕΑΣ. Πηγές της παλιάς διοίκησης, χαρακτηρίζουν φούσκα τον ντόρο που έχει προκληθεί, λέγοντας, μάλιστα, πως αυτοί που φωνάζουν ήταν πελάτες στο οινοποιείο και πως το καλύτερο μέρος της παραγωγής τους το έστελναν σε ιδιωτικά οινοποιεία. Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, ο νόμος ορίζει πως σε προκήρυξη μίσθωσης του οινοποιείου, δεν μπορεί κανείς εκτός περιφέρειας της ένωσης, σε πρώτη φάση να δηλώσει ενδιαφέρον.

 

Μόνο εάν είναι άγονος ο διαγωνισμός, μπορεί να εκδηλωθεί ενδιαφέρον και από άλλες περιοχές. Κάτι τέτοιο δίνει το προβάδισμα στους εγχώριους διεκδικητές στο διαγωνισμό.

 

Η Παραγωγή προσπάθησε να έρθει σε επαφή με τη διοίκηση της Νέας Ένωσης, αλλά δεν κατέστη εφικτό. Μάλιστα, επίσημοι φορείς που ερωτήθηκαν σχετικά δήλωσαν πως δεν τους έχει γνωστοποιηθεί η σύσταση του προεδρείου.

 

Ερωτηθείς ο Διόνυσος, κάνει λόγο για «οικογενειακή ένωση». Σημειώνει πως από τα 39 ιδρυτικά μέλη της Νέας Ένωσης, τα 10 ανήκουν στην προηγούμενη ένωση που τελεί υπό εκκαθάριση.

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
11.28.2018 14:44

Προκαταβολές 4 εκατ. ευρώ στους παραγωγούς από τη Δωδώνη
Η εταιρία ανακοίνωσε ότι έχει εξοφλήσει πλήρως την αξία του εισκομιζόμενου γάλακτος από τους πάνω από 5.500 παραγωγούς με τους οποίους...

11.28.2018 14:26

Στους δρόμους της Καρδίτσας αγρότες και κτηνοτρόφοι
Διαδήλωση κατά των πολιτικών της κυβέρνησης.

11.23.2018 17:14

Καλαμάτα: Στο επίκεντρο της προσοχής οι 2 παραπληγικοί πιλότοι της Handiflight!
Οι Guillaume Feral και Mike Lomberg προσγείωσαν 2 ειδικά τροποποιημένα ελαφρά μονοκινητήρια αεροσκάφη τύπου Flight Design CTLS.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<