Incofruit: Θετική επίπτωση στις τιμές φρούτων και λαχανικών αναμένεται με τους νέους κανόνες

28-08-2013, 15:46
 Incofruit: Θετική επίπτωση στις τιμές φρούτων και λαχανικών αναμένεται με τους νέους κανόνες

Άμεση θετική επίπτωση στις τιμές αλλά και στην ποιότητα των προσφερομένων προϊόντων θα έχει η εφαρμογή των "Κανόνων Διακίνησης / Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.)" στην εμπορία-διακίνηση-διάθεση των νωπών οπωροκηπευτικών στην εγχώρια αγορά. Αυτό εκτιμά ο κ Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS.

 

Σε δήλωσή του για το θέμα σχολίασε: "Μέχρι σήμερα παρατηρείτο το φαινόμενο στην εγχώρια αγορά να υφίστανται έμποροι πολλών ταχυτήτων ήτοι αυτών που τυποποιούν υποχρεωτικά τα προϊόντα τους βάσει των κοινοτικών εμπορικών προδιαγραφών σε τυποποιητήρια συσκευαστήρια και σ αυτούς που διακινούν, παρά τη ρητή απαγόρευση, προϊόντα ατυποποίητα εντός και εκτός Ελλάδος, μη διαθέτοντες εγκαταστάσεις τυποποίησης χωρίς κανείς να φροντίζει για την υγιεινή και ασφάλεια των καταναλωτών και με προϊόντα που δεν διέθεταν σήμανση για την συγκρισιμότητα των μεγεθών, της ποιότητας και της ιχνηλασιμότητας τους κατά παράβαση των κοινοτικών κανονισμών".

 

Η εφαρμογή της υποχρεωτικής τυποποίησης και των Κοινοτικών – Εθνικών εμπορικών προτύπων με την εφαρμογή από 1/9/2013 της ΔΙΕΠΠΥ εκτιμάται από το σύνδεσμο ότι θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις του κλάδου να δράσουν ανταγωνιστικά και σ αυτήν την αγορά με διαφάνεια και προς όφελος του Έλληνα καταναλωτή τόσο από απόψεως ποιότητος αλλά και τιμής .

 

Ως διαλογή και τυποποίηση νωπών οπωροκηπευτικών προϊόντων θεωρείται η διαδικασία προετοιμασίας των προϊόντων της πρωτογενούς παραγωγής για την τοποθέτηση στην αγορά, με βάση ορισμένα εθνικά, κοινοτικά και διεθνή εμπορικά πρότυπα εμπορίας και ποιότητας, η οποία:

 

- Συμβάλει στην οργάνωση τόσον της παραγωγής όσο και της εμπορίας των οπωροκηπευτικών και αξιοποιεί την εγχώρια παραγωγή Είναι προς το συμφέρον των παραγωγών αφού στην προσπάθειά τους να παράγουν κατάλληλα για τυποποίηση προϊόντα, βελτιώνουν την ποιότητά τους και έτσι ικανοποιούνται οι καταναλωτές, αυξάνεται η ζήτηση και βελτιώνονται οι τιμές.

 

- Διασφαλίζει στους εμπόρους οπωροκηπευτικών ,την νομιμότητα των συναλλαγών τους αφού υπάρχει κώδικας συνεννόησης μεταξύ των εμπόρων με όλες τις δικλείδες χωρίς την ανάγκη της επί τόπου παρουσίας των συναλλασσομένων.

 

- Προστατεύει τους καταναλωτές δεδομένου ότι απομακρύνει από τις αγορές προϊόντα μη ικανοποιητικής ποιότητας αφού τα προσφερόμενα τυποποιημένα προϊόντα ελέγχονται ως προς την κατάλληλη ποιότητα και κυρίως ως προς την υγιεινή τους κατάσταση (υπολείμματα φυτοφαρμάκων και άλλων επικίνδυνων ουσιών, όπως βαρέα μέταλλα-νιτρικά άλατα-μυκοτοξίνες κλπ.)

 

Η τυποποίηση και η συσκευασία πραγµατοποιείται πάντοτε σε ειδικές εγκαταστάσεις τα συσκευαστήρια. Εκεί γίνεται η διαλογή κατά ποικιλία και κατά ποιοτική κατηγορία που είναι κατά σειρά από την ανώτερη προς την κατώτερη: κατηγορία EXTRA, κατηγορία Ι και κατηγορία ΙΙ. Η υποχρεωτική τυποποίηση δεν σηµαίνει και κατά ανάγκη υποχρεωτική ή συγκεκριμένη συσκευασία των προϊόντων. Επιτρέπεται σε σηµεία λιανικής πώλησης, λαϊκές αγορές, supermarket κ.α. η έκθεση του προϊόντος σε πάγκους "χύµα", µε την προϋπόθεση όµως την σαφή διάκριση σε ποιοτικές κατηγορίες και την κατάλληλη σήµανση.

Θέματα της ίδιας ενότητας
07.28.2020 17:57

Πως επιδρά η επιβάρυνση του σακχαρώδη διαβήτη και της παχυσαρκίας στον κορονοϊό
Στη μελέτη αυτή συμμετείχαν παρέχοντας ανώνυμα στοιχεία από τους ιατρικούς φακέλους 90 ασθενών τους οι Εντατικές Μονάδες των...

07.28.2020 17:39

Δραματικές εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της Κύπρου - Διαλύεται το ΔΗΚΟ
Δραματικές εξελίξεις στο συνολικό πολιτικό σκηνικό της Κύπρου προέκυψαν σήμερα, οι οποίες φαίνεται πως θα καθορίσουν σε τα επόμενα...

07.23.2020 12:06

Ψηφιακά 4.000 συντάξεις χηρείας και τ. ΟΓΑ τον μήνα
Στο σύστημα «ΑΤΛΑΣ» θα περάσει το 80%-85% όλων των συντάξεων έως το τέλος του 2021.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<