Ο αγροτουρισμός σε πρώτο πλάνο

26-08-2013, 12:26
Ο αγροτουρισμός σε πρώτο πλάνο

Έπειτα από δεκαετίες τα συναρμόδια υπουργεία αποφάσισαν τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής, η οποία θα ασχοληθεί με τις προδιαγραφές και τους όρους, για να χαρακτηριστεί μια επιχείρηση αγροτουριστική.

Η επιτροπή έχει αναλάβει την υποχρέωση να μελετήσει τις διατάξεις εκείνες, βάσει των οποίων θα λειτουργεί πλέον ένα αγρόκτημα και παράλληλα θα εξετάσει τρόπους για να συνδεθούν τα αγροκτήματα μεταξύ τους, αλλά και με τις συναφείς τοπικές επιχειρήσεις. Το δίκτυο των αγροκτημάτων μπορεί να αποτελέσει την αρχή για μια οργανωμένη ανάπτυξη του αγροτουρισμού στη χώρα μας, ο οποίος τα τρία τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε μια από τις πιο σημαντικές πηγές εσόδων για πολλές περιοχές της χώρας.

Ήδη, πολλοί επιχειρηματίες ή και ομάδες ιδιωτών έχουν επενδύσει μέσω του Leader σε παραδοσιακά καταλύματα, φάρμες και αγροκτήματα, εστιατόρια οικογενειακού τύπου με τοπική κουζίνα, εργαστήρια κατασκευής ειδών λαϊκής τέχνης, καθώς και μικρές μονάδες παρασκευής και επεξεργασίες τοπικών προϊόντων.

Τα προγράμματα αυτά, που είναι σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές, προβλέπουν επιδότηση, η οποία κυμαίνεται από 40-60%, ενώ το ανώτερο κόστος της επένδυσης που μπορεί να ενισχυθεί φτάνει έως και τις 500.000 ευρώ.

Μεταξύ των προγραμμάτων, που παραμένουν ανοικτά είναι αυτά της Θεσσαλονίκης, το οποίο κλείνει για τους υποψήφιους επενδυτές στις 9 Σεπτεμβρίου, Αιτωλοακαρνανίας το οποίο κλείνει στις 13 Σεπτεμβρίου, Σερρών που κλείνει στις 16 Σεπτεμβρίου, Φωκίδας με κλείσιμο στις 30 Σεπτεμβρίου και Καβάλας που κλείνει στις 7 Οκτωβρίου.

Τα επενδυτικά σχέδια, τα οποία καλύπτονται από το Leader, αφορούν την ίδρυση και την επέκταση ή και τον εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων. Για τα παραπάνω δικαιολογούνται και καλύπτονται οι δαπάνες που έχουν σχέση με τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, κατασκευή ή και βελτίωση ακινήτων, αγορά καινούργιου μηχανολογικού εξοπλισμού, προβολή και προώθηση της επιχείρησης, συστήματα διασφάλισης της ποιότητας των προϊόντων, αγορά μέσων μεταφοράς προϊόντων και πρώτων υλών.


Οι δράσεις

Αναλυτικά, από τα προγράμματα καλύπτονται οι παρακάτω δράσεις:

- Αύξηση αξίας των αγροτικών προϊόντων, με κόστος επένδυσης έως 500.000 ευρώ.

- Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί επισκέψιμων αγροκτημάτων έως και 40 κλινών, εφόσον υπάρχουν υποδομές διανυκτέρευσης, ύψους 300.000-600.000 ευρώ.

- Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί βιοτεχνικών μονάδων, ύψους 300.000 ευρώ.

- Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών ύψους 300.000 ευρώ.

- Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί επιχειρήσεων παραγωγής ειδών διατροφής μετά την πρώτη μεταποίηση, ύψους 300.000 ευρώ.

- Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί μικρής δυναμικότητας υποδομών διανυκτέρευσης για 40 κλίνες, έως 600.000 ευρώ.

- Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί χώρων εστίασης και αναψυχής, έως 300.000 ευρώ.

- Ίδρυση και εκσυγχρονισμός γραφείων οργάνωσης, πληροφόρησης και προώθησης αγροτικού τουρισμού, έως και 300.000 ευρώ.

- Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του τουρισμού της υπαίθρου, δηλαδή εναλλακτικές μορφές τουρισμού, χώροι αθλοπαιδιών και χώροι γευσιγνωσίας, έως 300.000 ευρώ.

 

Αλιευτικός τουρισμός

Σε αυτές τις επενδύσεις θα μπορούσε να ενταχθεί και ο αλιευτικός τουρισμός, για τον οποίο ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την οργάνωσή του σε νησιά και παράκτιες περιοχές. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, αλιευτικά σκάφη θα μπορούν να μεταφέρουν τουρίστες κάτω από συγκεκριμένες προδιαγραφές, οι οποίοι θα μπορούν να παρακολουθούν και να συμμετέχουν στο ψάρεμα.


Αυξημένο ενδιαφέρον

Το ενδιαφέρον για επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα είναι αυξημένο και ήδη, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, οι αιτήσεις για ένταξη στα διάφορα προγράμματα έχουν αυξηθεί κατά 40% το 2013 σε σχέση με το 2012.

Εκτός των παραπάνω επενδύσεων, σημαντικές είναι οι ενισχύσεις, οι οποίες προβλέπονται για την ίδρυση ελαιοτριβείου με το ύψος της επένδυσης να φτάνει και το 50%.

Το ελάχιστο ύψος, προκειμένου να επιδοτηθεί κάποιος, είναι:

- για τις μεγάλες επιχειρήσεις 1.000.000 ευρώ

- για τις μεσαίες 500.000 ευρώ

- για τις μικρές 300.000 ευρώ και

- για τις πολύ μικρές 200.000 ευρώ.


Τρεις ζώνες

Ήδη, η χώρα έχει χωριστεί σε τρείς ζώνες:

Στην Α ζώνη ανήκουν οι νομοί Αττικής και Βοιωτίας. Εδώ, οι επιδοτήσεις για μεγάλες, μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις είναι αντίστοιχα της τάξεως του 15%, του 20% και του 25%.

Στη Β ζώνη είναι οι νομοί Φθιώτιδας, Φωκίδας, Εύβοιας, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κοζάνης, Λάρισας, Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνης, Κορίνθου, Αργολίδας και Αρκαδίας. Οι επιδοτήσεις, αντίστοιχα, εδώ είναι 30%, 35% και 40%.

Στη Γ ζώνη ανήκουν όλοι οι υπόλοιποι νομοί, για τους οποίους οι επιδοτήσεις είναι 40%, 45% και 50%.

 

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<