Η ισχύς εν τη ενώσει και στο γάλα!

26-08-2013, 12:19
Η ισχύς εν τη ενώσει και στο γάλα!

Το δρόμο για την ίδρυση Οργανώσεων Παραγωγών, Ενώσεων Οργανώσεων Παραγωγών και Διεπαγγελματικών Οργανώσεων στο γαλακτοκομικό τομέα, ανοίγει η θέσπιση, για πρώτη φορά στη χώρα μας, θεσμικού πλαισίου που αλλάζει τα δεδομένα στο συνεργατισμό των παραγωγών γάλακτος.

Με τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την οποία εκ μέρους του ΥΠΑΑΤ υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Μάξιμος Χαρακόπουλος, εφαρμόζονται κανονισμοί της ΕE που αφορούν στην αναγνώριση Οργανώσεων Παραγωγών, Ενώσεων Αναγνωρισμένων Οργανώσεων Παραγωγών και Διεπαγγελματικών Οργανώσεων και τις διαπραγματεύσεις συμβολαίων στον γαλακτοκομικό τομέα. Σκοπός της απόφασης είναι η δημιουργία του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου για την καλύτερη οργάνωση των παραγωγών γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Παράλληλα, συμβάλλει στην αναδιάρθρωση του τομέα στο μέλλον, στην ουσιαστική συνεργασία των παραγωγών νωπού γάλακτος με εκπροσώπους της εφοδιαστικής αλυσίδας –όπως μεταποιητές, εμπόρους και διανομείς– μέσα από τη συγκρότηση ισχυρών Διεπαγγελματικών Οργανώσεων και την εφαρμογή πρακτικών συμβολαιακής γεωργίας.

Η ΚΥΑ καθορίζει ως κριτήρια αναγνώρισης των Οργανώσεων Παραγωγών Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων τον ελάχιστο αριθμό μελών και την εμπορευόμενη ετήσια παραγωγή γάλακτος. Σημειώνεται, ότι τα κριτήρια αυτά διαφοροποιούνται ανάλογα με την Περιφέρεια δραστηριοποίησης αλλά και το είδος γάλακτος. Η διαφοροποίηση γίνεται με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα της διάρθρωσης του κλάδου ανά Περιφέρεια, δηλαδή το συνολικό αριθμό παραγωγών και τη συνολική εμπορευόμενη παραγωγή γάλακτος.

«Λύσεις σε χρόνια προβλήματα»

«Δίνουμε λύσεις σε χρόνια προβλήματα των κτηνοτρόφων» επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάξιμος Χαρακόπουλος, στο πλαίσιο ευρείας σύσκεψης για την κτηνοτροφία που πραγματοποιήθηκε στους Φιλιππαίους Γρεβενών. Ο κ. Χαρακόπουλος υπογράμμισε πως η κυβέρνηση Σαμαρά, ανταποκρινόμενη σε πάγια αιτήματα των κτηνοτρόφων, έδωσε λύσεις ουσίας σε χρόνιες παθογένειες του κλάδου και παρουσίασε τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στην κτηνοτροφία μετά τις νομοθετικές ρυθμίσεις και τις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις.

Ειδικά σε σχέση με την ΚΥΑ για τον συνεργατισμό των γαλακτοπαραγωγών, ο κ. Χαρακόπουλος δήλωσε ότι «δημιουργούμε νέα δεδομένα με τη θέσπιση, για πρώτη φορά, πλαισίου για την ίδρυση Οργανώσεων Παραγωγών, Ενώσεων Οργανώσεων Παραγωγών και Διεπαγγελματικών Οργανώσεων στο γαλακτοκομικό τομέα. Βήμα-βήμα προχωράμε με στόχο τη μείωση του ελλείμματος σε γαλακτοκομικά προϊόντα. Στηρίζουμε τους παραγωγούς και αναβαθμίζουμε το ρόλο τους στην αγορά γάλακτος. Θέλουμε την καρδάρα γεμάτη με ελληνικό γάλα». Μάλιστα προέτρεψε τους παραγωγούς να συνενώσουν τις δυνάμεις τους, ιδιαίτερα στον γαλακτοκομικό τομέα, αξιοποιώντας τις ρυθμίσεις της ΚΥΑ, ώστε με πρακτικές συμβολαιακής γεωργίας και ουσιαστική σύνδεση της πρωτογενούς και δευτερογενούς παραγωγής να επιτευχθεί η μείωση του κόστους παραγωγής, η σταθεροποίηση των τιμών παραγωγών και η εύρυθμη λειτουργία όλης της αγροδιατροφικής αλυσίδας.

Κοινή εκτίμηση στο υπουργείο Ανάπτυξης είναι ότι οι Έλληνες γαλακτοπαραγωγοί μπορούν να εξασφαλίσουν τη μείωση του κόστους παραγωγής αλλά και σταθεροποίηση των τιμών παραγωγού μόνο μέσα από τη συνένωση δυνάμεων, γι’ αυτό και το υπουργείο στηρίζει τις Ομάδες Παραγωγών, ιδιαίτερα στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, καθώς η αναδιάρθρωση του γαλακτοκομικού τομέα περνάει μέσα από τη δημιουργία συλλογικών δομών και δράσεων σε αυτόν.

Σημαντικές παρεμβάσεις

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος και στη νομιμοποίηση των αυθαίρετων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, τονίζοντας ότι αυτό γίνεται οριστικά, χωρίς κανένα πρόστιμο και απαλλάσσονται από την έκδοση περιβαλλοντικής άδειας οι νέες σταυλικές εγκαταστάσεις.

Επιπλέον, ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε στην πρόταση αναθεώρησης του τρέχοντος Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, που κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται πρόγραμμα 100 εκατ. ευρώ για την πρώτη εγκατάσταση νέων γεωργών, καθώς και 30 εκατ. ευρώ για στοχευμένα μικρά σχέδια βελτίωσης, κυρίως για την κτηνοτροφία.

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<