Τέλος η βόσκηση σε καμένες χορτολιβαδικές εκτάσεις στα Χανιά

21-08-2013, 13:28
Τέλος η βόσκηση σε καμένες χορτολιβαδικές εκτάσεις στα Χανιά

Φρένο στη βόσκηση αιγοπροβάτων σε χορτολιβαδικές εκτάσεις που πήραν φωτιά, βάζει η Διεύθυνση Δασών Χανίων.

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας, οι καμένες εκτάσεις κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέες και σε αυτές θα απαγορεύεται η βόσκηση με αποτέλεσμα να αποκλείονται οι κτηνοτρόφοι και από τη σχετική οικονομική ενίσχυση.

 

Στην ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Δασών Χανίων αναφέρει:

 

«Η Διεύθυνση Δασών Χανίων ενημερώνει ότι μετά την εκδήλωση δασικής πυρκαγιάς, για την προστασία της καμένης δασικής έκτασης, κατ' επιταγήν του άρθρου 117 παρ. 3 του Συντάγματος αυτή κηρύσσεται υποχρεωτικώς αναδασωτέα, αποκλειομένης της διαθέσεώς της για έτερον προορισμόν». Έτσι, με απόφαση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης που εκδίδεται εντός τριών μηνών από την καταστολή της πυρκαγιάς, η καμένη δασική έκταση κηρύσσεται υποχρεωτικώς αναδασωτέα, με συνέπεια να απαγορευτεί η βόσκηση σε αυτή την έκταση.

 

Εξάλλου, οι αποφάσεις κήρυξης των εκτάσεων ως αναδασωτέων με τους σχετικούς χάρτες που τις συνοδεύουν, θα αποστέλλονται στον ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να εξαιρεθούν οι εκτάσεις αυτές από την οικονομική ενίσχυση που δίδεται στους κτηνοτρόφους που τις χρησιμοποιούσαν για βόσκηση πριν την πυρκαγιά. Και στα Χανιά το φαινόμενο των δασικών πυρκαγιών τα τελευταία χρόνια είχε πάρει μεγάλες εκτάσεις.

 

Οι περισσότερες από αυτές είχαν αποδοθεί σε κτηνοτρόφους στους οποίους «χρεώθηκαν» πυρκαγιές στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν εκτάσεις προκειμένου να βόσκουν τα ζώα τους.

Θέματα της ίδιας ενότητας
11.28.2018 14:44

Προκαταβολές 4 εκατ. ευρώ στους παραγωγούς από τη Δωδώνη
Η εταιρία ανακοίνωσε ότι έχει εξοφλήσει πλήρως την αξία του εισκομιζόμενου γάλακτος από τους πάνω από 5.500 παραγωγούς με τους οποίους...

11.28.2018 14:26

Στους δρόμους της Καρδίτσας αγρότες και κτηνοτρόφοι
Διαδήλωση κατά των πολιτικών της κυβέρνησης.

11.23.2018 17:14

Καλαμάτα: Στο επίκεντρο της προσοχής οι 2 παραπληγικοί πιλότοι της Handiflight!
Οι Guillaume Feral και Mike Lomberg προσγείωσαν 2 ειδικά τροποποιημένα ελαφρά μονοκινητήρια αεροσκάφη τύπου Flight Design CTLS.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<