Έλεγχοι για τις εισαγωγές τσίπουρου-τσικουδιάς

20-08-2013, 11:26
Έλεγχοι για τις εισαγωγές τσίπουρου-τσικουδιάς

Στο θέμα της παράνομης εισαγωγής τουλάχιστον 30.000 τόνων τσικουδιάς και τσίπουρου, από τις γειτονικές χώρες, Αλβανία, Βουλγαρία κλπ. και στη «μετονομασία» τους ως ελληνικά, αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Μαυραγάνης μετά από παρέμβαση του Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη.

 

Εκτός του ελέγχου στην παραγωγή ως και κατά την εισαγωγή αιθυλικής αλκοόλης και αλκοολούχων ποτών, από τις υπηρεσίες του Γενικού Χημείου του Κράτους διενεργούνται συστηματικοί και στοχευμένοι έλεγχοι, πλην όμως εξ ‘ αντικειμένου δειγματοληπτικοί των αλκοολούχων ποτών στην αγορά, είτε αυτοτελώς, είτε σε συνεργασία και με τις λοιπές Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών. Όπως αναφέρει ο Υφυπουργός Οικονομικών:

 

«τα λαμβανόμενα δείγματα αλκοολούχων προϊόντων, άνω των 1500 ετησίως, εξετάζονται στις υπηρεσίες του ΓΧΚ που καθιστούν δυνατή την ανίχνευση, ακόμη και σε ίχνη, ουσιών ξένων προς την φύση των προϊόντων. Ειδικότερα, όσον αφορά το προϊόν «τσίπουρο/τσικουδιά» το οποίο και μόνο, εφ’ όσον βεβαίως παράγεται στο πλαίσιο του καθεστώτος των διημέρων μικρών αποσταγματοποιών, μπορεί να διατίθεται χύμα, ελεύθερα σε όλη τη χώρα –λόγω ακριβώς της ιδιαιτερότητας του όλου καθεστώτος- έχουν δοθεί από τις υπηρεσίες του Υπουργείου σαφείς οδηγίες και εντολές για τη διενέργεια εντατικών και στοχευμένων ελέγχων.»

 

Επισημαίνει μάλιστα ότι: «μέχρι σήμερα δεν έχουν διαπιστωθεί σοβαρές περιπτώσεις νοθείας με κίνδυνο για την δημόσια υγεία, ενώ βέβαια έχουν αναφερθεί πολλές περιπτώσεις μη κανονικότητας των προϊόντων, επιμολύνσεων (με πλαστικοποιητές, σε κάποιες δε περιπτώσεις και με χαλκό) όποτε λαμβάνονται τα προβλεπόμενα μέτρα για την προστασία του καταναλωτή.» Ειδικότερα όσον αφορά την παρουσία μεθανόλης –ουσίας ιδιαίτερα τοξικής και επικινδύνου- «η περιεκτικότητα των δειγμάτων κυμαίνεται σε επίπεδα αρκετά χαμηλότερα των προβλεπομένων», υπογραμμίζει ο κ. Γ. Μαυραγάνης στο έγγραφό του. Σχετικά με την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και της παράνομης διακίνησης οινοπνευματωδών ποτών, εκπονούνται τριμηνιαίοι προγραμματισμοί τελωνειακών ελέγχων οι οποίες υλοποιούνται από τις Τελωνειακές Αρχές, ειδικά και μετά την ένταξη της Βουλγαρίας στην Ε.Ε. και την κατάργηση των Τελωνείων Εξοχής, Ορμενίου και Προμαχώνα, όπου πλέον λειτουργούν κλιμάκια ελέγχων στους οδικούς άξονες Εξοχής- Δράμας, Ορμενίου – Ορεστιάδας και Προμαχώνα – Σερρών. Μάλιστα στην έγγραφη απάντηση του Υφυπουργού αναφέρεται ότι, ιδιαίτερο ρόλο, έχει και το Σ.Δ.Ο.Ε. το οποίο προκειμένου να περιορισθούν φαινόμενα εισαγωγής και διάθεσης προϊόντων στην αγορά, ως εγχώρια, διενεργεί προληπτικούς και προσωρινούς ελέγχους σε κάθε μορφή επιχειρηματικής δραστηριότητας.

 

Στην απάντηση του κ. Γ. Μαυραγάνη προς τον Λ. Αυγενάκη παρουσιάζονται τα στοιχεία από ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί το από το 2012 μέχρι σήμερα. Αναλυτικά, στα πλαίσια εφαρμογής του Εθνικού Επιχειρησιακού Προγράμματος καταπολέμησης της φοροδιαφυγής 2012-2014 κατά την περίοδο από 01/01-31/12/2012, διενεργήθηκαν 199 έλεγχοι, βρέθηκαν 49 παραβάτες και βεβαιώθηκαν 15 απλές τελωνειακές παραβάσεις, 149 φορολογικές παραβάσεις και 19 λαθρεμπορίες. Επίσης κατασχέθηκαν 5 άμβυκες απόσταξης. Αντίστοιχα, το πρώτο εξάμηνο του 2013 διενεργήθηκαν 138 έλεγχοι, βρέθηκαν 30 παραβάτες, βεβαιώθηκαν 74 παραβάσεις και κατασχέθηκαν 10 άμβυκες απόσταξης αλκοολούχων ποτών.

Θέματα της ίδιας ενότητας
11.14.2018 16:20

Οι αλλαγές που φέρνει η ΚΥΑ για τα «Μέτρα ελέγχουν της αγοράς γάλακτος»
Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε από σήμερα στην ιστοσελίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το σχέδιο της Κοινής...

11.14.2018 12:19

Διαφάνεια στη μοιρασιά των καλλιεργούμενων χωραφιών γύρω από την Κάρλα ζητεί ο ΑΣ Βόλου
Αποδέκτης παραπόνων εκ μέρους νέων αγροτών του δήμου Ρήγα Φεραίου γίνεται τον τελευταίο καιρό ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου,...

11.14.2018 12:11

Άνοδος 2,2% του δείκτη τιμών εκροών στη γεωργία το Σεπτέμβριο
Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εκροών στη Γεωργία – Κτηνοτροφία (χωρίς επιδοτήσεις) του μηνός Σεπτεμβρίου 2018, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<