Ώρα να πάρουμε την πορτοκαλέα στα σοβαρά!

12-08-2013, 11:09
Ώρα να πάρουμε την πορτοκαλέα στα σοβαρά!

Η αρχική «παγωμάρα» που προκάλεσε η είδηση της εξαγοράς της ΒΙΟΧΥΜ από την Τράπεζα Χανίων δίνει, αργά αλλά σταθερά, τη θέση της στην πίστη στο εγχείρημα του εκσυγχρονισμού της επιχείρησης.

 

Της ΦΑΝΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗ

 

Τα τεράστια χρέη της εταιρείας προς εμπόρους και προμηθευτές τακτοποιούνται, οι εγκαταστάσεις και ο μηχανολογικός εξοπλισμός εκσυγχρονίζονται και οι παραγωγοί επαναδιεκδικούν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη λειτουργία της.

 

«Η ΒΙΟΧΥΜ θα γίνει μια σύγχρονη και κερδοφόρα επιχείρηση, σε καινούριες εγκαταστάσεις και με σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό. Θα επεκταθεί και σε νέα προϊόντα, εκτός από τη χυμοποίηση των εσπεριδοειδών, με κυριότερο τη χυμοποίηση ντομάτας και όλων των παραγώγων αυτής. Θα στηρίξουμε τα ντόπια εσπεριδοειδή, ώστε να αναστραφεί η εικόνα της εγκατάλειψης. Η ΒΙΟΧΥΜ θα παραμείνει στα Χανιά και δεν θα χάσει το συνεταιριστικό της χαρακτήρα», τόνισε ο νέος πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας και της Τράπεζας Χανίων Μιχάλης Μαρακάκης, που επέλεξε την ιστορική «Γιορτή Πορτοκαλιού», που φέτος αναβίωσε μετά από 30 και πλέον χρόνια, για να δώσει το στίγμα της νέας διοίκησης.

 

Το χρονικό της εξαγοράς

 

Η δημιουργία της Βιομηχανίας Χυμών στα Χανιά, το 1956, από ντόπιους παραγωγούς, με στόχο την εκχύμωση των εσπεριδοειδών που έμεναν αδιάθετα, ήταν αναμφισβήτητα μια πρωτοβουλία πρωτοποριακή για την εποχή εκείνη.

 

Για μισό και πλέον αιώνα, ένα μπουκάλι ΒΙΟΧΥΜ υπήρχε πάντα στην κουζίνα του κάθε νοικοκυριού. Καθημερινό τελετουργικό για την οικογένεια και τυπικό κέρασμα για τον επισκέπτη. Δύο-τρία δάχτυλα συμπυκνωμένος χυμός (κατά βούληση) συμπλήρωμα με νερό και πάγο.

 

Η ΒΙΟΧΥΜ όμως δεν κατάφερε να ξεφύγει από τη συνολική πορεία του συνεταιριστικού κινήματος στην Ελλάδα: Απαξίωση, φθορά και συσσωρευόμενα χρέη σε παραγωγούς - προμηθευτές και εμπόρους.

 

Χρόνο με το χρόνο η κατάσταση γινόταν όλο και πιο απογοητευτική. Την τελευταία τετραετία μειώθηκαν κατά 50% τα προς χυμοποίηση εσπεριδοειδή –παρά τη μεγάλη αύξηση της ζήτησης για χυμούς– εξαιτίας της αποσύνδεσης της επιδότησης από τα προϊόντα. Οι τιμές παραγωγού στα πορτοκάλια υποδιπλασιάστηκαν και διαμορφώθηκαν από τα 16 στα 4 με 5 λεπτά το κιλό. Έτσι, την περασμένη περίοδο, η ΒΙΟΧΥΜ παρέλαβε μόλις 4.024 τόνους πορτοκάλια, 135 τόνους μανταρίνια (με 8 λεπτά/κιλό), 224 τόνους γκρέιπ φρουτ (με 5 λεπτά/κιλό) και 1,2 τόνους λεμόνια με (12 λεπτά/κιλό), σε σχέση με 9.000 περίπου τόνους εσπεριδοειδή ετησίως πριν από το 2009. Την ίδια ώρα, τόνοι εσπεριδοειδών σάπιζαν στα χωράφια.

 

Σε αυτές τις συνθήκες, όλες οι λύσεις που προτείνονταν για τη «σωτηρία» της εταιρείας έμοιαζαν ουτοπικές και η οριστική χρεωκοπία ήταν προ των πυλών.

 

Παρά ταύτα όμως, η ΒΙΟΧΥΜ ποτέ δεν έχασε την αξιοπιστία και την ποιότητα των προϊόντων της και κυρίως την αξία του εμπορικού της σήματος.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αγροτική Τράπεζα (βασικός μέτοχος της επιχείρησης πριν την εξαγορά της, αφού εκεί είχε τα περισσότερα χρέη) εκτιμούσε –σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες– την αξία του brand name σε 5 εκατ. ευρώ περίπου. Γι’ αυτό και το ενδιαφέρον για την εξαγορά της ήταν έντονο.

 

Η νέα εποχή

 

Τελικά, η εξαγορά του ποσοστού της Τράπεζας Πειραιώς στη ΒΙΟΧΥΜ από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων μέσω της 100% θυγατρικής της εταιρείας «Κρητικές Συμμετοχές Α.Ε.Ε.Σ», έγινε τον περασμένο Απρίλιο. Αργότερα, η τράπεζα συμμετείχε στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά 1,6 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να κατέχει σήμερα το 77% επί της εταιρείας που ήταν θυγατρική των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών του Νομού Χανίων.

 

Τώρα, η παραδοσιακή χανιώτικη εταιρεία, έχοντας εξασφαλίσει την κεφαλαιακή της επάρκεια, φιλοδοξεί να μπει στις αγορές με όρους μέλλοντος:

 

«Στα χέρια της Τράπεζας Χανίων, η ΒΙΟΧΥΜ θα γίνει μια σύγχρονη και κερδοφόρα επιχείρηση, σε νέες εγκαταστάσεις με ανανεωμένο μηχανολογικό εξοπλισμό» εξηγεί ο κ. Μιχάλης Μαρακάκης.

 

«Θα δώσουμε τη δυνατότητα σε όλους τους παραγωγούς να συμμετάσχουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με καλές προϋποθέσεις. Για το σκοπό αυτό, θα τους χορηγήσουμε χαμηλότοκα δάνεια πενταετία. Οι παραγωγοί και οι έμποροι ξεκίνησαν να πληρώνονται μετρητοίς. Θα εξοφληθούν οι παλιές οφειλές στους παραγωγούς για την παραγωγή του 2009, καθώς και οι αποζημιώσεις των εργαζομένων που έχουν αποχωρήσει από την υπηρεσία τους», επισημαίνει και καθησυχάζει όσους θεωρούν ότι θα γίνουν απολύσεις: «Οι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν θα χάσουν τη δουλειά τους, αλλά αντίθετα, με τη νέα ΒΙΟΧΥΜ θα δημιουργήσουμε καινούριες θέσεις εργασίας».

 

«Έτσι, θα ξαναζωντανέψει η γεωργική παραγωγή εσπεριδοειδών στο Νομό, θα αυξηθεί η παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας φρέσκων χυμών, θα προωθηθούν τα προϊόντα σε νέες αγορές και θα επεκταθεί η γκάμα των προϊόντων», καταλήγει ο κ. Μαρακάκης.

 

Η δυσπιστία των παραγωγών

 

Επιθυμία των παραγωγών ήταν η ΒΙΟΧΥΜ να παραμείνει στα χέρια τους, ένας συνεταιρισμός σύγχρονος και ανανεωμένος. Αυτό προϋπέθετε αρχικά να ενημερωθούν εκείνοι για τα πραγματικά χρέη της και να ξεκινήσουν την αναζήτηση των αναγκαίων κεφαλαίων, κυρίως από παραγωγούς, για να προχωρήσει η διαδικασία εξυγίανσης και εκσυγχρονισμού της. Όμως, τίποτε από αυτά δεν συνέβη και η αναπόφευκτη εξέλιξη της εξαγοράς της εταιρείας, τους πίκρανε.

Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα το κλίμα έχει αρχίσει να αναστρέφεται και η νέα διοίκηση δείχνει να κερδίζει, αργά αλλά σταθερά, την εμπιστοσύνη τους.

«Παρά την αρχική πίκρα, μπορεί υπό προϋποθέσεις η κίνηση αυτή να είναι στη σωστή κατεύθυνση και προς όφελος των παραγωγών και της χανιώτικης κοινωνίας», τονίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γεωπόνων Χανίων Λευτέρης Ντουντουνάκης.

 

Απ. Βουλγαράκης: «Το πορτοκάλι στο προσκήνιο»

 

«Πρέπει να επαναφέρουμε στο προσκήνιο ένα προϊόν το οποίο για δεκαετίες, μαζί με το ελαιόλαδο, αποτελούσε την κύρια πηγή εσόδων του Νομού Χανίων, αλλά δυστυχώς με την πάροδο των χρόνων, το πορτοκάλι υποβαθμίστηκε σημαντικά», τόνισε από τη «Γιορτή Πορτοκαλιού», ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης.«Η περιοχή μας έχει τεράστιες ποσότητες και θα πρέπει συντονισμένα να δράσουμε, ώστε το δυναμικό αυτό προϊόν να ξεκινήσει και πάλι, να βρει τη θέση που του αξίζει στην εγχώρια και διεθνή αγορά», επεσήμανε.

 

Τέλος, να σημειωθεί ότι στην παρούσα φάση οι παραγωγοί του Νομού Χανίων στέλνουν τα προϊόντα τους προς χυμοποίηση σε εταιρείες της Πελοποννήσου και της Ανατολικής Ευρώπης.

 

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
12.18.2020 12:47

Η ευφυής γεωργία αύξησε την παραγωγή στα βιολογικά φασόλια των Πρεσπών
Την εισαγωγή πρακτικών στη γεωργία ακριβείας, ήτοι ευφυούς γεωργίας σε βιολογικές καλλιέργειες, έχουν αναλάβει η Εταιρία Προστασίας...

11.15.2019 14:49

Δέσμευση Μητσοτάκη για επιστροφή του προπληρωμένου ΕΦΚ στο κρασί
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί ήταν ένας άδικος φόρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

10.04.2019 14:28

Ελιές και ελαιόλαδο της Ελλάδας εξαιρούνται από τους αμερικανικούς δασμούς
Η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εκφράζει την ικανοποίηση της για την εξέλιξη.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<