ΣΕΚΑΠ: Η διοίκηση βιάζεται για εθελούσια, οι εργαζόμενοι ζητούν παράταση

09-08-2013, 12:23
ΣΕΚΑΠ: Η διοίκηση βιάζεται για εθελούσια, οι εργαζόμενοι ζητούν παράταση

Της Βούλας Μαλαίνου

Το τοπίο γύρω από την πορεία της κορυφαίας καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ φαντάζει ολοένα και πιο θολό. Εκεί που πάει να γίνει ένα βήμα μπρος προς αποκατάσταση της ρευστότητας, εκεί οι τακτικές που ακολουθεί ο νέος ηγέτης Ιβάν Σαββίδης, «γκρεμίζουν» τις ελπίδες των εργαζομένων και των προμηθευτών, οι οποίοι αναμένουν να αποπληρωθούν. Η επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα ενισχύσει την καπνοβιομηχανία με νέα κεφάλαια, σηματοδοτώντας μία νέα εποχή. Ωστόσο, η αιφνίδια αλλαγή στάση της διοίκησης απογοητεύει. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ξάνθη, στα άμεσα σχέδια της εταιρείας είναι οι μειώσεις των μισθών, οι απολύσεις και η εθελούσια έξοδος.

Όπως είχε γράψει ξανά το “paragogi”, στην περίπτωση της ΣΕΚΑΠ το νόμισμα έχει πράγματι δύο όψεις. Από τη μία, οι εργαζόμενοι στην καπνοβιομηχανία, παρά το γεγονός πως πληρώνονται με καθυστέρηση δύο μηνών, πιστεύουν πως οι προοπτικές της επιχείρησης θα αλλάξουν επί τα βελτίω χάρη στην ηγετική φυσιογνωμία του Ιβάν Σαββίδη.

Ως γνωστόν, ο Ιβάν διαθέτει πολυετή εμπειρία στο συγκεκριμένο κλάδο, όντας μάλιστα και ο ιδιοκτήτης της κορυφαίας Donskoy Tabak, η οποία σε μέγεθος ξεπερνά κατά δέκα φορές τη ΣΕΚΑΠ. Που σημαίνει πως αν μη τι άλλο η παρουσία του Σαββίδη στο τιμόνι της εταιρείας ενέχει ισχυρά πλεονεκτήματα για την ίδια.

Από την άλλη, οι ξαφνικές "ορέξεις" της διοίκησης βάζουν "θηλειά" στους απλήρωτους εργαζόμενους, ενώ πολλαπλασιάζουν τις "κακές γλώσσες" που τονίζουν πως η τακτική Σαββίδη είναι "μία στο καρφί και μία στο πέταλο".

Η αλήθεια είναι πως όσα γράφονται καθημερινά για την επιχειρηματική φιγούρα του Ιβάν Σαββίδη, δεν είναι και τα καλύτερα. Τα αρνητικά σχόλια προκύπτουν από το γεγονός πως ο ίδιος ενώ έχει καταπιαστεί με πολλά τον τελευταίο καιρό στη χώρα μας, εξαγοράζοντας την ΠΑΕ ΠΑΟΚ, τη μίσθωση του «Μακεδονία Παλλάς» και το 50,36% της ΣΕΚΑΠ, ωστόσο, αφήνει τα «πλάνα» του στη μέση.

Η αλήθεια, επίσης, είναι πως από τον ίδιο έχει τηρηθεί σιγή ιχθύος, ενώ οι εργαζόμενοι στη ΣΕΚΑΠ δεν είχαν μέχρι πρότινος εξαπολύσει «κατηγορώ» εναντίον του, αν και το γεγονός πως ακόμα δεν τον γνωρίζουν από κοντά… «ξινίζει».

Τα νεότερα από την Ξάνθη λένε πως η ΣΕΚΑΠ έδωσε τελεσίγραφο στους εργαζομένους της, ζητώντας εντός λίγων ημερών και συγκεκριμένα ως την ερχόμενη Δευτέρα να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου. Αυτό, την ώρα που οι εργαζόμενοι περίμεναν εντός του μήνα, πέρα του «πράσινου φως» για την ΑΜΚ, να ανακοινωθούν και τα business plans του Ιβάν για την επιχείρηση, τα οποία, όπως άλλωστε έχει διαμηνύσει και ο ίδιος, υποτίθεται πως θα προβλέπουν τη διατήρηση των 270 θέσεων εργασίας. Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι στη ΣΕΚΑΠ πληρώνονται με έναντι, ενώ οι καθυστερήσεις στις πληρωμές τους παρατηρούνται εδώ και δύο χρόνια.

Σύμφωνα με το xanthipress.gr, όπως σημείωσε σε δηλώσεις του ο Κώστας Γαβριηλίδης, Πρόεδρος του Σωματείου Εργατοτεχνυτών «Αντί να ακούσουμε ένα επιχειρηματικό πλάνο για την εταιρεία μας ζήτησαν να δεχτούμε τις απολύσεις και τις μειώσεις μισθών. Εμείς πιστεύουμε στο μέλλον της εταιρείας, αλλά όπως μας τα λένε δεν έχουμε μέλλον εμείς.»

Τα Σωματεία πραγματοποίησαν  Γενική Συνέλευση και ζητούν την παράταση της προθεσμίας για να εκδηλώσουν πρόθεση εθελουσίας εξόδου, όσοι ενδιαφέρονται, μέχρι το τέλος του μήνα.

«Μας μας είχαν πει για διασφάλιση των θέσεων εργασίας και αυτό που βλέπουμε από την αρχή είναι πίεση για εθελούσια έξοδο. Εμείς δείξαμε υπομονή για δύο χρόνια, δεν πιέσαμε για τα δεδουλευμένα μας, προκειμένου να βοηθήσουμε την εταιρία και δεν βλέπουμε ούτε χρονοδιάγραμμα για να μας εξοφλήσουν. Όμως η εντολή για εθελούσια έγινε σε χρόνο μηδέν», σημείωνει ο Κ. Γαβριηλίδης.

Το επόμενο διάστημα κρίνεται ιδιαίτερα "καυτό" για την καπνοβιομηχανία, πόσο μάλλον τη στιγμή που οι εργαζόμενοι της επιχείρησης νιώθουν εξαπατημένοι, καθώς ενώ μέχρι πρότινος τους διαβεβαίωναν πως δεν θα υπάρξουν περικοπές και απολύσεις, τώρα τους τραβούν το χαλί κάτω από τα πόδια.

Θέματα της ίδιας ενότητας
09.22.2017 14:17

Α. Λοβέρδος στο «xrimaonline.gr»: Με ΣΥΡΙΖΑ ξεχάστε επενδύσεις και χρέος
Για μία νέα Κεντροαριστερά, που θα επανακαταλάβει τον ιστορικό της ρόλο στην πολιτική σκηνή της χώρας, κάνει λόγο στο xrimaonline.gr ο...

09.22.2017 14:09

Από 13.000 έως 14.000 οι επιλαχόντες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα νέων αγροτών
Με αξιοποίηση υπερδεσμευμένων κοινοτικών προγραμμάτων το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ευελπιστεί να εντάξει στο πρόγραμμα...

09.22.2017 13:27

Β. Κόκκαλης: «Ριζοσπαστική λύση στα κόκκινα αγροτικά δάνεια»
«Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία και με τα συναρμόδια Υπουργεία εξετάζει μια πραγματική, βιώσιμη λύση για...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<