Ημερολόγιο Καλλιεργητή 3/8-9/8

06-08-2013, 14:01
Ημερολόγιο Καλλιεργητή 3/8-9/8

Γράφει η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΥΤΡΟΥ-ΑΥΓΟΥΛΑ

Σε ετοιμότητα πρέπει να βρίσκονται οι βαμβακοπαραγωγοί για τη διαπίστωση των ορίων προσβολής των φυτών από τους εντομολογικούς εχθρούς τους και ειδικότερα από το πράσινο και το ρόδινο σκουλήκι, τον τετράνυχο, τις αφίδες και τον αλευρώδη. Στα ζαχαρότευτλα αρχίζει η «καμπάνια» που θα διαρκέσει μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου. Στην ελιά συνεχίζονται οι δολωματικοί ψεκασμοί για την αντιμετώπιση του δάκου, ενώ αναγκαίες είναι οι αρδεύσεις ιδιαίτερα για τις βρώσιμες ελιές. Στο αμπέλι απαιτείται ιδιαίτερη φροντίδα για την αντιμετώπιση της όξινης σήψης, που προκαλεί το σάπισμα των σταφυλιών.

 

ΒΑΜΒΑΚΙ

Συνεχίζεται η επιθεώρηση των βαμβακοφυτειών κάθε 3-4 ημέρες για τη διαπίστωση της παρουσίας, της πυκνότητας και της προσβολής των φυτών από τους εντομολογικούς τους εχθρούς, έτσι ώστε οι τυχόν χημικές επεμβάσεις να γίνουν μόνον όταν ξεπεραστούν τα παρακάτω όρια. Ειδικότερα για:

Tο πράσινο σκουλήκι: Όταν μετρηθούν πάνω από 6 έως 8 νεαρές προνύμφες ανά 100 φυτά μήκους και μέχρι 1 εκατοστό ή μία νεαρή προνύμφη στα φυτά ενός μέτρου επί της γραμμής και πάντα βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι οι μετρήσεις θα πραγματοποιηθούν στο στάδιο των χτενιών, των ανθέων και μέχρι την πτώση τους, καθώς και κατά την έναρξη της καρπόδεσης (έναρξη σχηματισμού του καρυδιού).

Το ρόδινο σκουλήκι: Εάν διαπιστωθούν στο στάδιο της ανθοφορίας 20 προσβεβλημένα άνθη (εμφάνιση μορφής ροζέτας) σε δείγμα 100 φυτών και σε τουλάχιστον 5 αντιπροσωπευτικά σημεία της καλλιέργειας.

Τον τετράνυχο: Όταν στη δειγματοληψία εμφανίζεται το έντομο στο 30-50% των φύλλων του δείγματος.

Τις αφίδες: Όταν εντοπισθούν τουλάχιστον 25 άτομα ανά φύλλο και σε δείγμα 100 φύλλων.

Τον αλευρώδη: Όταν έχουμε 200 άτομα κατά μέσο όρο σε 100 φύλλα.

Σε περιπτώσεις επικειμένων ψεκασμών, οι βαμβακοπαραγωγοί πρέπει απαραιτήτως να ενημερώνουν τους μελισσοκόμους και να χρησιμοποιούν φυτοπροστατευτικά προϊόντα με την ελάχιστη επίδραση σε μέλισσες και ωφέλιμα έντομα, καθώς και σε χειριστές και καταναλωτές.

Αν απαιτηθεί να γίνουν χημικές επεμβάσεις, αυτές πρέπει να γίνονται μετά τη δύση του ηλίου, γιατί οι πεταλούδες δραστηριοποιούνται τη νύχτα.

 

ΖΑΧΑΡΟΤΕΥΤΛΑ

Οι ρίζες των ζαχαροτεύτλων αποκτούν το μεγαλύτερο βάρος τους από το τέλος Ιουλίου μέχρι και το τέλος Αυγούστου. Η περιεκτικότητά τους σε ζαχαρόζη (επί του χλωρού βάρους των ριζών) ή ζαχαρικός τίτλος ή Pol, αυξάνεται προοδευτικά προς το τέλος καλοκαιριού μέχρι και τις αρχές φθινοπώρου.

Η περίοδος λειτουργίας των εργοστασίων ζάχαρης στην Ελλάδα αρχίζει περί τα μέσα Αυγούστου, οπότε ξεκινά σιγά-σιγά και η περίοδος συγκομιδής των ζαχαρότευτλων και τελειώνει στις αρχές Δεκεμβρίου (μέσος όρος διάρκειας λειτουργίας τους περί τις 100-110 ημέρες). Στην αρχή συγκομίζονται οι τευτλοφυτείες που οι ρίζες τους δεν έχουν φτάσει στο μέγιστο του ζαχαρικού τίτλου, με στόχο την επιμήκυνση της λειτουργίας των εργοστασίων και τη μείωση των γενικών εξόδων τους (μείωση του κόστους παραγωγής).

Σημειώνεται, ότι ο χρόνος συγκομιδής κάθε φυτείας εξαρτάται από την περιεκτικότητα των ριζών σε ζάχαρη, με το μέγιστο ζαχαρικό τίτλο να επιτυγχάνεται στη χώρα μας, περί τα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.

 

ΕΛΙΑ

Η άρδευση των ελαιώνων αυτή την εποχή είναι άκρως ευεργετική, επειδή η έλλειψη υγρασίας στα δέντρα τόσο κατά την αύξηση του καρπού όσο και κατά τη σκλήρυνση του πυρήνα (περίοδος Ιουλίου-Αυγούστου) θα τα οδηγήσει σε μικροκαρπία, δηλαδή ανεπιθύμητο αποτέλεσμα για τις βρώσιμες κυρίως ελιές (Καλαμών, Αμφίσσης κ.ά.). Εφιστάται η προσοχή των ελαιοπαραγωγών στην ποσότητα του νερού που χορηγείται, ώστε σε κάθε άρδευση να είναι τόσο όσο χρειάζεται για να φτάσει το νερό στο βάθος του ριζοστρώματος, χωρίς να δημιουργούνται συνθήκες υπερβολικής υγρασίας και ασφυξίας των ριζών.

Σε επίπεδο εντομολογικών προσβολών εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη η αντιμετώπιση του δάκου, με δολωματικούς ψεκασμούς και με γενικό σχεδιασμό σε επίπεδο χώρας. Στους ψεκασμούς, απαραίτητο είναι να χρησιμοποιούνται φυτοπροστατευτικές ουσίες, φιλικές προς το περιβάλλον.

 

ΑΜΠΕΛΙ

Η όξινη σήψη είναι η ασθένεια που παρατηρείται την περίοδο ωρίμανσης των σταφυλιών και όταν το ποσοστό των ζαχάρων φτάνει περίπου στο 10%, με την ευαισθησία των σταφυλιών να αυξάνει όσο πλησιάζει ο τρύγος. Η μόλυνση γίνεται πάντα μέσω των πληγών στις ρόγες τους και προκαλεί γρήγορο σάπισμα, που συχνά επεκτείνεται και σε ολόκληρο το σταφύλι.

Κύριος φορέας μετάδοσης της ασθένειας είναι η δροσόφιλα ή μύγα του ξιδιού, ένα δίπτερο έντομο, που επισκέπτεται τις πληγωμένες ρόγες και μεταφέρει το μόλυσμα.

Προτείνεται για την προστασία των σταφυλιών, από την ασθένεια, να γίνει έγκαιρη και αποτελεσματική καταπολέμηση του ωιδίου, αποτελεσματική καταπολέμηση της ευδεμίδας και άλλων εντόμων που προκαλούν φαγώματα στις ρόγες, καθώς και ορθολογική άρδευση, αποφυγή υπερβολικής λίπανσης, ορθολογική χρήση ορμονικών σκευασμάτων σε πυκνόραγες ποικιλίες και όλα αυτά προκειμένου τα σταφύλια να μη γίνουν πολύ συμπαγή και να αποφευχθεί η εφαρμογή χαλκούχων σκευασμάτων που

Θέματα της ίδιας ενότητας
12.14.2016 14:14

Ημερίδα φυτοπρόστασίας στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσα
Την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων,...

10.12.2016 15:03

Ημερίδα για τη βιώσιμη γεωργία με θέμα «Κτηνοτροφικά φυτά: καλλιέργεια με πολλαπλά οφέλη»
Ανοιχτή πρόσκληση σε παραγωγούς απευθύνουν η Greenpeace, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Παράρτημα Αιγαίου και ο δήμος Λέσβου για να συμμετέχουν...

07.31.2015 13:46

Το ημερολόγιο του καλλιεργητή...
Περίοδος εκδήλωσης της ξήρανσης της ράχης του αμπελιού, σοβαρής φυσιολογικής ασθένειας που συμπίπτει με την ωρίμανση των σταφυλιών και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<