ΑΓΝΟείται η τύχη της γαλακτοβιομηχανίας

05-08-2013, 13:48
ΑΓΝΟείται η τύχη της γαλακτοβιομηχανίας

Σε εκκρεμότητα εξακολουθούν να βρίσκονται ουσιαστικές παράμετροι για τη μελλοντική πορεία της ΑΓΝΟ, κρατώντας σε ομηρεία προμηθευτές και εργαζόμενους της μεγαλύτερης μακεδονικής γαλακτοβιομηχανίας.

 

Της ΝΑΤΑΣΑΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

(adamopoulou@paragogi.net)

 

Το τοπίο παραμένει εξαιρετικά ομιχλώδες, τη στιγμή που, τόσο η αξία του σήματος όσο και των εγκαταστάσεων της ΑΓΝΟ, απομειώνονται μέρα με τη μέρα. Αν και τα σενάρια περί επενδυτικού ενδιαφέροντος ξένων και ελληνικών ομίλων θέλουν ορισμένους εξ’ αυτών να βρίσκονται προ των τελικών υπογραφών για την πώληση της γαλακτοβιομηχανίας, η πραγματικότητα απέχει παρασάγγας.

Και αυτό γιατί οι ισχυρισμοί των σεναρίων που θέλουν να «προχωρά» συμφωνία μεταξύ του κ. Κολιού και επενδυτών, «ανεξαρτήτως εκκρεμών δικαστικών αποφάσεων», ανατρέπονται δεδομένου ότι τόσο οι δικαστικές αποφάσεις όσο και η διευθέτηση των χρεών της εταιρείας, ειδικά προς τους κτηνοτρόφους/προμηθευτές της, είναι από τα καίρια σημεία που απασχολούν τους σοβαρούς επενδυτές.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως τονίζουν νομικοί παράγοντες και επενδυτικοί σύμβουλοι, εάν δεν επιλυθούν τρία βασικά ζητήματα, δεν πρόκειται να υπάρξει αξιόλογη διαπραγμάτευση νέων επενδυτών με τη σημερινή διοίκηση. Όπως επισημαίνουν οι ίδιοι παράγοντες, ακόμα και όσοι επενδυτές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, θα βρίσκονται σε στάση αναμονής έως ότου:

1. Εκδοθεί η απόφαση του Εφετείου για το εάν τελικά θα εγκριθεί ή όχι η υπαγωγή της ΑΓΝΟ στο άρθρο 99, η οποία, να σημειωθεί, αναμένονταν το πρώτο 15ήμερο του Ιουλίου.

2. Ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το brand της εταιρείας, που αποτελεί το βασικότερο περιουσιακό της στοιχείο και στο οποίο διεκδικούν δικαστικώς εμπράγματο δικαίωμα οι κτηνοτρόφοι στους οποίους χρωστά η ΑΓΝΟ. Ήδη, την περασμένη Πέμπτη εκδικάστηκε η υπόθεση, ενώ η απόφαση αναμένεται τον επόμενο μήνα.

3. Επιλυθεί το ζήτημα των οφειλών της ΑΓΝΟ προς τους κτηνοτρόφους/προμηθευτές της, προκειμένου να εξασφαλιστεί η πρώτη ύλη να την επαναλειτουργία της γαλακτοβιομηχανίας.

Το ζήτημα, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, είναι οι επιδιώξεις και οι οικονομικές απαιτήσεις του σημερινού ιδιοκτήτη κ. Κολιού, αλλά και οι προθέσεις των επίδοξων επενδυτών. Ειδικά για τους επενδυτές, υπογραμμίζουν ότι το θέμα που θα προκύψει σε μελλοντικό χρόνο και εφόσον ξεπεραστούν όλα τα παραπάνω, είναι το επιχειρησιακό πλάνο που θα ακολουθήσουν για την ΑΓΝΟ, εννοώντας ότι υπάρχει το ενδεχόμενο η λειτουργία της εταιρείας να αλλάξει ριζικά χαρακτήρα.

 

Τα σενάρια συνεχίζονται…

Από το περιβάλλον του κ. Κολιού, ωστόσο, εξακολουθούν οι ισχυρισμοί ότι οι επενδυτές, που δεν έχουν κατονομαστεί ακόμη, δεν έχουν περιοριστεί μόνο σε εκδήλωση ενδιαφέροντος, αλλά έχουν καταθέσει προτάσεις, επί των οποίων πραγματοποιούνται και σχετικές διαπραγματεύσεις. Υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι η πορεία των διαπραγματεύσεων δεν εξαρτάται από την απόφαση του Εφετείου, αν και επισημαίνουν ότι μία θετική δικαστική εξέλιξη θα υποβοηθούσε σε κάποια ζητήματα με τον στρατηγικό επενδυτή.

 

Οφειλές

Με τα σημερινά δεδομένα, πάντως, ο όποιος στρατηγικός επενδυτής θα χρειαστεί να βάλει βαθιά το «χέρι στην τσέπη», για να καλύψει τις απαιτήσεις των πιστωτών και των εργαζομένων. Από τις συνολικές οφειλές των 50 εκατομμυρίων ευρώ της ΑΓΝΟ, τα 13,5 εκατ. ευρώ αφορούν στη μητρική εταιρεία «Κολιός», τα 17,5 εκατ. ευρώ παλιά δάνεια της ΑΤΕ, τα 3,5 εκατ. ευρώ οφειλές σε εργαζομένους και ασφαλιστικά ταμεία και το υπόλοιπο ποσό τους λοιπούς προμηθευτές και συνεργάτες. Μάλιστα, για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία ο κ. Κολιός είχε συλληφθεί πρόσφατα, τουλάχιστον δύο φορές. Υπενθυμίζεται πως με την αίτηση υπαγωγής της στο άρθρο 99, η ΑΓΝΟ είχε ζητήσει «κούρεμα», που μεσοσταθμικά κυμαίνεται στο 60% επί των συνολικών οφειλών της προς τους πιστωτές.

 

ΔΩΔΩΝΗ: Οξύνονται οι σχέσεις διοίκησης - κτηνοτρόφων

Κανένα σημείο επαφής δε φαίνεται να υπάρχει μεταξύ της διοίκησης της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ και των κτηνοτρόφων της Ηπείρου. Η ένταση μεταξύ των δύο πλευρών οξύνεται καθημερινά, με τη διοίκηση της «ΔΩΔΩΝΗ» να επιχειρεί να κρατήσει σθεναρά της αρχική της θέση, την ώρα που και οι κτηνοτρόφοι εμφανίζονται επίσης αμετακίνητοι. Η ανακοίνωση της διοίκησης για τη συμφωνία με εταιρείες ζωοτροφών που εξασφαλίζουν τις «προμήθειες της περιόδου 2013», κάθε άλλο παρά ηρέμησε τα πνεύματα, δεδομένου ότι οι πληρωμές για την εισκόμιση του γάλακτος των μηνών Απριλίου και Μαΐου καθυστερούν.

Ωστόσο, όπως σημειώνει ο εκπρόσωπος των κτηνοτρόφων της Ηπείρου Μιχάλης Τζίμας, «το θέμα δεν είναι τόσο οι καθυστερήσεις στις πληρωμές όσο ο τρόπος λειτουργίας του εργοστασίου στο εξής». Αυτό που επισημαίνουν κτηνοτρόφοι είναι ότι ήδη στο οκτάμηνο της νέας διοίκησης η συνεργασία δεν προχωρά και τα δύσκολα, όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, θα ξεκινήσουν από Σεπτέμβρη. Άλλωστε, όπως υπογραμμίζουν, για τη συντήρηση των μονάδων υπάρχουν και άλλα έξοδα εκτός των ζωοτροφών.
Στο πλευρό πάντως των κτηνοτρόφων έχει ταχθεί και η Περιφέρεια Ηπείρου. Ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, μετά το Περιφερειακό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη, με τη σύμφωνη γνώμη των κτηνοτρόφων υπέβαλε σειρά αιτημάτων για άμεσες απαντήσεις προς τη διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας και προς την Τράπεζα Πειραιώς (ως διάδοχο της Αγροτικής Τράπεζας) για την εξεύρεση λύσης.

Ωστόσο, οι κτηνοτρόφοι αναμένουν, όπως σημειώνουν, τις απαντήσεις από τη διοίκηση και αναλόγως θα αντιδράσουν. Δηλώνουν μάλιστα αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τη δράση τους, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμα και για κατάληψη της Περιφέρειας, εάν δεν βρεθούν ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τη νέα διοίκηση της ΔΩΔΩΝΗΣ.

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<