«Ηλεκτροσόκ» μέσω Τρόικας στους αγρότες

05-08-2013, 12:49
«Ηλεκτροσόκ» μέσω Τρόικας στους αγρότες

Νέο «χαστούκι» στους Έλληνες αγρότες ετοιμάζει η Τρόικα, μέσω της αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ. Σαν να μην έφτανε η αύξηση του κόστους της ενέργειας κατά 64% στα χρόνια του Mνημονίου, η νέα αναθεωρημένη εκδοσή του προβλέπει την κατάργηση των επιδοτήσεων, δηλαδή του φθηνότερου τιμολογίου στο ηλεκτρικό ρεύμα για αγρότες και οικιακούς πελάτες με χαμηλό κατανάλωση.

 

Του ΝIΚΟΥ ΦΙΛΙΠΠIΔΗ

(filippidis@paragogi.net)

 

Οι μικρομεσαίοι αγρότες καλούνται, όπως επισημαίνεται στο νέο αναθεωρημένο Mνημόνιο, να συμβάλουν στη διαμόρφωση τιμών τιμολογίων που να αντανακλούν το κόστος, προκειμένου να ενθαρρύνεται η είσοδος νέων παικτών στην αγορά του ρεύματος, να καλυφθεί το πρόβλημα ρευστότητας της ΔΕΗ και να μειωθεί το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τη βιομηχανία, η οποία –κατά το σκεπτικό αυτό– «επιδοτεί» τα χαμηλότερα τιμολόγια που ισχύουν για τις άλλες κατηγορίες πελατών.

Το κείμενο γίνεται ακόμα πιο εξοργιστικό, καθώς υπονοεί ότι η αύξηση στα τιμολόγια έπρεπε να έχει γίνει από την 1η Ιουλίου, ωστόσο διαπιστώνει αντίσταση σε πολιτικό επίπεδο.

Ακόμα μεγαλύτερη «κεραμίδα» στα κεφάλια των αγροτών επιφυλάσσει σε άλλο σημείο του το νέο Μνημόνιο, καθώς προαναγγέλει ούτε λίγο ούτε πολύ νέες μειώσεις στις εγγυημένες τιμές απορρόφησης της πράσινης ενέργειας, απ’ όσους αγρότες είχαν τη φαεινή ιδέα να ασχοληθούν με τα φωτοβολταικά. Συγκεκριμένα, στο Μνημόνιο επισημαίνονται τα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση του ελλείμματος στο λογαριασμό χρηματοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), για το οποίο στόχος παραμένει ο μηδενισμός του χρέους έως το τέλος του 2014.

Έτσι, έως το Σεπτέμβριο προβλέπεται η λήψη μέτρων που θα αφορούν της ήδη λειτουργούσες μονάδες ΑΠΕ και κυρίως τα φωτοβολταϊκά, τα οποία θα περιλαμβάνουν πιθανότατα μείωση των εγγυημένων τιμών απορρόφησης της πράσινης ενέργειας), με στόχο η απόδοση των επενδύσεων να φτάσει στα ευρωπαϊκά επίπεδα.

 

Τα αγροτεμάχια

Το νέο Μνημόνιο επισημοποιεί και την επιβολή φόρου στις γεωργικές εκτάσεις. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι με στόχο τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης επεκτείνονται οι φόροι στην περιουσία σε εμπορικές, βιομηχανικές και γεωργικές εκτάσεις. Ο νέος φόρος ακινήτων, ο οποίος πρέπει ετησίως να αθροίζει περί τα 2,7-2,9 δισ. ευρώ, θα προβλέπει την κατανομή της επιβάρυνσης μεταξύ των διαφόρων τύπων ακινήτων, με σαφή προδευτικότητα και ανά εμπράγματο δικαίωμα.

Να σημειωθεί ότι ο ενιαίος φόρος που θα ισχύσει από το 2014 θα επιβάλλεται χωρίς αφορολόγητο όριο σε όλα τα κτίσματα και στα εντός σχεδίου οικόπεδα. Για τις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης, η κλίμακα θα ξεκινά από 1 ή 1,5 ευρώ ανά στρέμμα. Ο πολύ χαμηλός αυτός συντελεστής θα ισχύει για τις ορεινές εκτάσεις μονοετούς καλλιέργειας, που ανήκουν κατά πλήρη κυριότητα σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε εδαφικής έκτασης, ο φόρος του 1 ή του 1,5 ευρώ ανά στρέμμα θα προσαυξάνεται και θα μπορεί να φθάσει μέχρι και τα 60 ευρώ το στρέμμα για εκτάσεις με μεγάλη αξία, που δεν ανήκουν σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Παράλληλα, το κείμενο προβλέπει τη διασύνδεση μέχρι το τέλος του έτους της βάσης δεδομένων που υπάρχει στην Κτηματολόγιο Α.Ε., με τις υπόλοιπες βάσεις δεδομένων που διατηρούνται στο υπουργείο Οικονομικών, τις πολεοδομίες και το σύστημα αγροτικών επιδοτήσεων.

 

Πώληση φυτοφαρμάκων

Την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τις αλλαγές στην πώληση και παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού των γεωργικών φυτικών ειδών και συνολικά των γεωργικών εφοδίων, υπενθυμίζει το νέο Μνημόνιο.

Επισημαίνει ότι κατά την πώληση από τις εγκαταστάσεις φυτοπροστατευτικού υλικού, λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων θα πρέπει να υιοθετηθεί νομοθεσία εφαρμογής που:

- Να καταργεί τις ελάχιστες απαιτήσεις σε τετραγωνικά για την λειτουργία των καταστημάτων,

- Να εισάγει μια περίοδο 3 μηνών για χορήγηση άδειας σε επαγγελματίες, οι οποίοι θα είναι ελεύθεροι να πωλούν τα συγκεκριμένα προϊόντα χωρίς την υποχρεωτική παρουσία των επιστημόνων γεωτεχνικών, με προυπόθεση τον καθορισμό προτύπων κατάρτισης.

 

Έσοδα από αγροτικές εκτάσεις

Σε μια προσπάθεια να «τρέξει» το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ελληνική κυβέρνηση και Τρόικα επιστρατεύουν την εκμετάλλευση αναξιοποίητων εκτάσεων που διαχειρίζεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Πρόκειται για αγροτεμάχια-«φιλέτα» που δημοπρατούνται τον τελευταίο χρόνο με μακροχρόνιες μισθώσεις από μεγάλες εταιρείες. Η διάρκεια της μίσθωσης ορίζεται σε 25 έτη, με δυνατότητα παράτασης από 10 μέχρι 40 έτη. Αν και οι δημοπρασίες ξεκίνησαν ουσιαστικά από το 2013, προχωρούν με πολύ γρήγορους ρυθμούς, κάτι που επεσήμανε και η Τρόικα στην έκθεσή της. Μάλιστα, αυτές τις ημέρες αναμένεται να υπογραφούν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιο Τσαυτάρη, δύο ακόμη προκηρύξεις, που αφορούν αγροκτήματα στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας. Τα αγροκτήματα είναι έκτασης 192 και 118 στρεμμάτων. Με το νέο Μνημόνιο όλη αυτή η διαδικασία, αλλά και τα προβλεπόμενα έσοδα, μέχρι το Δεκέμβριο, θα περάσουν στην ευθύνη του ΤΑΙΠΕΔ και θα προορίζονται για τη μείωση του δημόσιου χρέους της χώρας.

Παράλληλα, πολλά από αυτά θα χρησιμοποιηθούν και για την τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων από δημόσια ακίνητα, διαδικασία, η οποία εκτός των ακινήτων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα εφαρμοστεί και για τα ακινητα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα έχουν δοθεί προς αξιοποίηση:
- Αγρόκτημα Διομήδειας. Δύο δημοπρασίες αγροτεμαχίων, έκτασης 29 στρέμματων, για επένδυση άνω των 3 εκατ. ευρώ. Τα αγροτεμάχια θα χρησιμοποιηθούν για θερμοκηπιακές καλλιέργειες.
- Αγρόκτημα Γενισέας. Το αγροτεμάχιο έκτασης 167 στρεμμάτων, θα χρησιμοποιηθεί για γεωργική χρήση.
- Αγρόκτημα Ερασμίου. Δύο δημοπρασίες αγροτεμαχίων, έκτασης 225 στρεμμάτων, για επένδυση άνω των 3 εκατ. ευρώ. Τα αγροτεμάχια θα χρησιμοποιηθούν για θερμοκηπιακές καλλιέργειες.
Π.Ε. Φθιώτιδας
- Αγρόκτημα «Σάββα Μαγούλα» δήμου Δομοκού. Το αγροτεμάχιο έκτασης 107 στρεμμάτων θα χρησιμοποιηθεί για γεωργική χρήση.
Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
- Αμπελουργικό Φυτώριο Λεσινίου. Το αγροτεμάχιο έκτασης 367 στρεμμάτων θα χρησιμοποιηθεί για γεωργική χρήση.
Π.Ε. Δράμας
- Κτήμα Πανοράματος. Το αγροτεμάχιο, έκτασης 200 στρεμμάτων, θα χρησιμοποιηθεί για κατασκευή ΑΠΕ (φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 100 MW).

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<