Άρωμα γυναίκας στον ΘΕΣΤΟ

31-07-2013, 18:34
Άρωμα γυναίκας στον ΘΕΣΤΟ

Της AΝΝΑΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖH

(arampatzi@paragogi.net)

Ακόμα και σήμερα υπάρχουν επαγγελματικοί χώροι, που η θέα μιας γυναίκας να εργάζεται, ξενίζει. Ωστόσο, τα «οχυρά» πέφτουν σιγά-σιγά και στον αγροτικό χώρο, η αλλαγή είναι σε εξέλιξη.

Η κυρία Χριστίνα Κουτσαμπέλα είναι η μόνη γυναίκα στο Διοικητικό Συμβούλιο του νεοσύστατου Συνεταιρισμού Ντοματοπαραγωγών ΘΕΣΤΟ στη Λάρισα. Ο Συνεταιρισμός μετρά περίπου 6 μήνες ζωής και η 31χρονη γεωπόνος κάνει τα πρώτα της βήματα σε ένα χώρο κατ’ εξοχήν ανδρικό.

Μεγαλωμένη στο χωριό Χάλκη της Λάρισας, από αγροτική οικογένεια, οι σπουδές στη Γεωπονική Σχολή της Θεσσαλονίκης ήταν κατά κάποιον τρόπο μονόδρομος. «Η αγάπη μου για τη γη οφείλεται στον πατέρα μου. Είναι πολύ έντονο το βίωμα που έχω: το εδώ στο χωράφι είσαι εσύ και η γη», τονίζει στην «Παραγωγή» η κα Χριστίνα.

Όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη Θεσσαλονίκη και επέστρεψε στη Λάρισα για να ασχοληθεί πλέον και επαγγελματικά με την ντομάτα, με την οποία καταπιάστηκαν ως οικογένεια το 2002, αν και διαθέτουν κι άλλες καλλιέργειες. Εκεί είναι υπεύθυνη για την ολοκληρωμένη διαχείριση του προϊόντος. Η ίδια δηλώνει πως δεν φανταζόταν ποτέ ότι θα μπορούσε να μείνει κάπου αλλού, εκτός της πόλης της. Σήμερα, ασχολείται με την οργανωμένη οικογενειακή επιχείρηση που έχει με τον πατέρα της, ενώ δεν λείπει η βοήθεια από το σύζυγό της, με τον οποίον απέκτησε και δύο παιδιά.

 

Πως είναι στο χωράφι

Ακόμα και για την ίδια, που όπως λέει, δεν ξεκίνησε από το μηδέν, καθώς ασχολήθηκε με την οικογενειακή επιχείρηση, δεν έλειψαν οι δυσκολίες. «Το χωράφι είναι ακόμα πιο δύσκολο για μια γυναίκα απ’ ότι το γραφείο», τονίζει η 31χρονη γεωπόνος, έχοντας εμπειρία και στις δύο θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με την ίδια, όλοι αντιμετωπίζουν με κάποια δυσπιστία τις γυναίκες, τουλάχιστον στην αρχή. «Μένει ο καθένας να αποδείξει τις δυνατότητες του», σημειώνει.

 

Ο ΘΕΣΤΟ

Στο Συνεταιρισμό η κα Κουτσαμπέλα δηλώνει καινούρια. Μπήκε στις ιδρυτικές συνελεύσεις, ενώ τα άλλα μέλη του Δ.Σ. ασχολούνταν με τον ΘΕΣΤΟ όταν ακόμα αυτός ήταν… ιδέα. Είναι η πρώτη απόπειρα ενασχόλησής της με τα κοινά και η διαδικασία τής φαίνεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. «Βάζουμε τα πράγματα σε νέο πλαίσιο, όπως θέλουμε να λειτουργούν. Σαν παραγωγοί αποφασίζουμε μόνοι μας για τη διαχείριση του προϊόντος μας», τονίζει χαρακτηριστικά.

Η «παιδική ασθένεια» του ΘΕΣΤΟ είναι η επιφυλακτικότητα. Το ότι πρέπει να πείσουν πως είναι κάτι τελείως καινούριο και δεν έχει σχέση με παλαιότερες συνεταιριστικές μορφές.

 

Η ιδέα και οι στόχοι

Η ενασχόληση με την ντομάτα στη Λάρισα ήταν ανέκαθεν αποδοτική. Όταν έφυγε από το τοπίο ο προηγούμενος Συνεταιρισμός, δημιουργήθηκε ένα κενό. Αυτό το κενό οι παραγωγοί θέλησαν να το καλύψουν με τις δικές τους δυνάμεις, ιδρύοντας τον ΘΕΣΤΟ. «Το πρώτο διάστημα συναντιόμασταν πολύ συχνά, έπρεπε να συντονιστούμε, όλα έγιναν από το μηδέν», λέει η κα Χριστίνα. Τώρα τα πράγματα έχουν μπει σε μια σειρά και μαζεύονται όλοι στο γραφείο του Συνεταιρισμού όταν είναι απαραίτητο. Εξάλλου, έχουν ανοίξει οι αγροτικές δουλειές αυτή την εποχή και ο καθένας τους περνά αρκετή ώρα στο χωράφι του.

Η φετινή χρονιά, η πρώτη του Συνεταιρισμού, είναι κατά κάποιο τρόπο δοκιμαστική, τα αποτελέσματα από τη λειτουργία του θα φανούν σε όλο τους το φάσμα την επόμενη σεζόν. Οι τιμές λόγω διαπραγμάτευσης ήταν καλύτερες, όμως οι συμβάσεις είχαν ήδη γίνει, δεν τα πρόλαβαν όλα 100%. «Για τη νέα καλλιεργητική περίοδο είμαστε πιο αισιόδοξοι, θέλουμε να πετύχουμε μια γενική αναβάθμιση, να είναι ο παραγωγός ικανοποιημένος και από την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών από τον ΘΕΣΤΟ και από το χρόνο των πληρωμών», εξηγεί η κα Κουτσαμπέλα.

Το γυναικείο μυαλό του ΘΕΣΤΟ σκιαγραφεί και το μέλλον του Συνεταιρισμού. Θέλουν μελλοντικά να υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ της καλλιέργειας ντομάτας, της επεξεργασίας, αλλά και της εμπορίας και φυσικά να έχουν ρόλο ως Συνεταιρισμός σε αυτό. Επιπλέον, στα σχέδιά τους είναι η αναγνώριση της Θεσσαλικής ντομάτας, ως ένα ξεχωριστό brand name.

 

 

Πώς είναι η σεζόν

Αυτό το Σαββατοκύριακο ξεκινά σιγά-σιγά η μεταφορά της ντομάτας στις βιομηχανίες. Αν και ήταν δύσκολη η φετινή χρονιά, καθώς πολύς κόσμος σκεφτόταν να μην καλλιεργήσει καν ντομάτα, λόγω του υψηλού κόστους και της καθυστέρησης των πληρωμών από τις ορισμένες βιομηχανίες, δόθηκε μια «ανάσα» από τους μεταποιητές. Βοήθησαν οικονομικά τους παραγωγούς με τη σπορά και τις λιπάνσεις, ανακουφίζοντάς τους.

Ποιοτικά, αν και έπεσε βροχή και χαλάζι στα Φάρσαλα, προκαλώντας ζημιές στις καλλιέργειες, οι ντομάτες είναι γενικά καλές. Άλλωστε, όλη η Λάρισα ποντάρει στην ποιοτική ντομάτα, η οποία πληρώνει καλύτερα από τις μεγάλες ποσότητες, με χαμηλότερη ποιότητα. Από τα 15.000 στρέμματα, που δηλώθηκαν από τον ΘΕΣΤΟ στην περιοχή, εκτιμούν ότι οι αποδόσεις θα φτάσουν τους 8-9 τόνους ανά στρέμμα.

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<