Ημερολόγιο καλλιεργητή 27/7-2/8

30-07-2013, 17:34
Ημερολόγιο καλλιεργητή 27/7-2/8

Γράφει η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΥΤΡΟΥ-ΑΥΓΟΥΛΑ

Γεωπόνος

Εποχή όπου οι βαμβακοφυτείες αναπτύσσονται κανονικά, χωρίς να αποκλείεται η εφαρμογή ρυθμιστών ανάπτυξης, όπου αυτό απαιτείται. Στην ελιά ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για προσβολές από ρυγχίτη και λεκάνιο, ενώ απαιτείται η αντιμετώπιση της καρπόκαψας στην καρυδιά και τη δαμασκηνιά, όπου η προσβολή είναι έντονη. Κατάλληλη είναι η εποχή και για την τελευταία άρδευση στον αραβόσιτο, καθώς και για την αντιμετώπιση της σεπτόριας στη φιστικιά.

ΒΑΜΒΑΚΙ

Οι βαμβακοφυτείες στη Νότια Ελλάδα βρίσκονται στο στάδιο της ανθοφορίας-καρποφορίας, που διαρκεί 45-50 ημέρες και συνήθως κυμαίνεται χρονικά από τις αρχές Ιουλίου μέχρι τις 15-20 Αυγούστου.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σε όλη την καλλιεργητική περίοδο στην ορθολογική χρήση των αζωτούχων λιπασμάτων, για να μην ευνοηθεί η υπερβολική βλάστηση και το ύψος των φυτών, σε βάρος της δημιουργίας καρποφόρων οργάνων. Συνιστάται την εποχή αυτή, όπου και όταν αυτό απαιτείται, η εφαρμογή ρυθμιστών ανάπτυξης, αφού συμβάλλουν τόσο στην επιτάχυνση της ωρίμανσης των φυτικών ιστών και στην πρωιμότητα των φυτικών οργάνων, όσο και στην ισόρροπη ανάπτυξη των φυτών.

Προσεκτικοί πρέπει να είμαστε και στη χορήγηση του νερού, με τον αριθμό των αρδεύσεων να είναι ο απολύτως απαραίτητος και όχι με υπερβολική ποσότητα νερού, επειδή βρισκόμαστε στην περίοδο των αρδεύσεων καρποφορίας που αριθμητικά είναι δύο έως πέντε. Επισημαίνεται ότι οι αρδεύσεις γίνονται από την άνθηση των φυτών μέχρι και τις αρχές ή τα μέσα Αυγούστου, την περίοδο δηλαδή που τα βαμβάκια ανθοφορούν, καρποφορούν και αποτελούν τις βασικές αρδεύσεις. Ο δε αριθμός τους εξαρτάται από το έδαφος, την ποικιλία, την πυκνότητα των φυτών, την ανάπτυξη και την καρποφορία της φυτείας, καθώς και από τις καιρικές συνθήκες.

Οι συλλήψεις ακμαίων ατόμων (πεταλούδες) του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού στις φερορμονικές παγίδες δεν αποτελούν κριτήριο για την εφαρμογή εντομοκτόνων, καθόσον αυτή την εποχή τα βαμβακόφυτα βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης και μπορούν να αναπληρώνουν πλήρως την απώλεια των καρποφόρων οργάνων. Προτείνεται η μη χρήση φυτοπροστατευτικών ουσιών, που απλώς θα αυξήσουν σημαντικά το κόστος της καλλιέργειας.

 

ΕΛΙΑ

Η κρίσιμη περίοδος για την προστασία της ελαιοπαραγωγής από το ρυγχίτη (μπίμπικας) είναι αμέσως μετά την ολοκλήρωση της καρπόδεσης. Οι ζημιές από το έντομο οφείλονται στη διατροφική δραστηριότητα των ενηλίκων ρυγχιτών, που έχουν αρχίσει να ωοτοκούν την εποχή αυτή στους καρπούς των δέντρων. Γνωστοποιείται ότι οι προνύμφες τους αναπτύσσονται μέσα στον πυρήνα των καρπών και με την έξοδό τους θα προκαλέσουν το φθινόπωρο την επόμενη καρπόπτωση.

Για την αντιμετώπιση του λεκάνιου πρέπει να χρησιμοποιούνται εντομοκτόνα χαμηλής τοξικότητας (παραφινικά λάδια), ώστε να μη διαταράσσεται η ισορροπία των ωφέλιμων εντόμων (παρασίτων και αρπακτικών). Τα δέντρα που θα ψεκαστούν με παραφινικά λάδια πρέπει να είναι καλά ποτισμένα και η θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους 32οC.

Προληπτικά καλλιεργητικά μέτρα για την αποφυγή προσβολών από το λεκάνιο είναι η αποφυγή υπερβολικών αζωτούχων λιπάνσεων και αρδεύσεων, καθώς και η εφαρμογή κατάλληλου κλαδέματος, για να εξασφαλισθεί καλός αερισμός και φωτισμός στο εσωτερικό των δέντρων.

 

ΚΑΡΥΔΙΑ - ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ

Στις περισσότερες περιοχές της χώρας βρίσκεται σε εξέλιξη η πτήση των ακμαίων της δεύτερης γενιάς της καρπόκαψας της καρυδιάς, γι’ αυτό συνιστάται για την προστασία της παραγωγής ένας ψεκασμός με κατάλληλο, εγκεκριμένο εντομοκτόνο.

Πρόβλημα αποτελεί σε κάποιες περιπτώσεις την περίοδο αυτή και η καρπόκαψα της δαμασκηνιάς και ιδιαίτερα όταν οι συλλήψεις του εντόμου στο δίκτυο των φερορμονικών παγίδων είναι υψηλές. Ενδείκνυται ο ψεκασμός των δέντρων με κατάλληλο, εγκεκριμένο για την καλλιέργεια και το στάδιο ανάπτυξης εντομοκτόνο, αλλά επισημαίνεται ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο χρονικό διάστημα μεταξύ της τελευταίας επέμβασης και της συγκομιδής.

Σημειώνεται για πολλοστή φορά επίσης, ότι κατά τους ψεκασμούς πρέπει να ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες χρήσεως των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, όπως αυτές αναγράφονται στην ετικέτα.

 

ΦΙΣΤΙΚΙΑ

Στη φιστικιά συνεχίζονται οι αρδεύσεις, ενώ όσο πλησιάζει η φυτεία προς την ωρίμανση, τα μεγάλης υπολειμματικής δράσης εντομοκτόνα πρέπει να αντικαθίστανται από άλλα μικρότερης υπολειμματικής δράσης και να τηρούνται απαρέγκλιτα οι οδηγίες της ετικέτας.

Σε περιπτώσεις που ο φυστικεώνας έχει προσβληθεί από σεπτόρια, είναι απαραίτητος ένας ψεκασμός με κατάλληλα, εγκεκριμένα μυκητοκτόνα.

 

ΑΡΑΒΟΣΙΤΟΣ

Στον αραβόσιτο που καλλιεργείται για την παραγωγή καρπού πλησιάζει η εποχή για την τελευταία άρδευση και ειδικότερα όταν ο καρπός βρίσκεται στο στάδιο του γάλακτος, με 60-80 m3 νερού ανά στρέμμα. Η άρδευση πρέπει να γίνεται τις πρωινές ή τις απογευματινές ώρες, για να περιορίζεται στο ελάχιστο η εξάτμιση και σε ημέρες που επικρατεί

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<