ΔΩΔΩΝΗ: Επί ξυρού ακμής οι σχέσεις κτηνοτρόφων-διοίκησης

29-07-2013, 14:40
ΔΩΔΩΝΗ: Επί ξυρού ακμής οι σχέσεις κτηνοτρόφων-διοίκησης

Της ΝΑΤΑΣΑΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

(adamopoulou@paragogi.net)

Στα άκρα έχουν οδηγηθεί οι σχέσεις των κτηνοτρόφων της Ηπείρου με τη διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ, για τις καθυστερήσεις πληρωμών προς τους παραγωγούς-προμηθευτές της εταιρείας.

Προειδοποιήσεις και τελεσίγραφα και από τις δύο πλευρές βάζουν την ιστορική βιομηχανία γάλακτος της Ηπείρου σε νέες περιπέτειες, οκτώ μόλις μήνες μετά την ιδιωτικοποίησή της. Αφορμή είναι όχι τόσο οι καθυστερήσεις πληρωμών όσο η αποφυγή δέσμευσης της διοίκησης της εταιρείας για το χρονοδιάγραμμα των εξοφλήσεων και οι προφάσεις της –όπως υποστηρίζουν οι κτηνοτρόφοι– για τα προβλήματα ρευστότητας που επιφέρει η ύφεση της εθνικής οικονομίας. Μέχρι στιγμής, η εταιρεία έχει καθυστερήσει τις πληρωμές για την εισκόμηση γάλακτος των μηνών Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου.

Το κλίμα έντασης κλιμακώνεται ώρα με την ώρα και από τις δύο μεριές. Μετά τις προειδοποιήσεις των κτηνοτρόφων για κατάληψη των εγκαταστάσεων της ΔΩΔΩΔΗΣ, εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, η διοίκηση ανταπάντησε δείχνοντας την έξοδο σε όσους κτηνοτρόφους «δεν αντέχουν να μην πληρώνονται» και επικαλέστηκε οφειλές των ενώσεων/μετόχων και κτηνοτρόφων προς την εταιρεία, επιχειρώντας να δικαιολογήσει την μη καταβολή των οφειλών.

Στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας και λίγο πριν εκπνεύσει το τελεσίγραφο των κτηνοτρόφων για κατάληψη, η διοίκηση της εταιρείας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διαβεβαίωνε ότι τα οφειλόμενα ποσά προς τους παραγωγούς θα εξοφληθούν, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν χρονικές δεσμεύσεις. Παράλληλα, προειδοποιούσε ότι όσοι επιχειρήσουν να προβούν σε κατάληψη του εργοστασίου, θα έρθουν αντιμέτωποι με τις αστικές και ποινικές ευθύνες της όποιας παράνομης προσπάθειάς τους, αλλά και θα «δυναμιτίσουν» και την προσπάθεια εξεύρεσης λύσης.
Στην ίδια ανακοίνωση, η διοίκηση καταφέρεται κατά όψιμων, όπως τους χαρακτηρίζει, υποστηρικτών των παραγωγών, ενώ βλέπει μικροπολιτικές σκοπιμότητες πίσω από τις κινητοποιήσεις.

Νέα τάξη πραγμάτων

Ιδιωτικά κριτήρια και κανόνες αγοράς είναι η νέα τάξη πραγμάτων στη λειτουργία της επιχείρησης και στους συνεργαζόμενους με αυτή κτηνοτρόφους και λοιπούς προμηθευτές. Αυτό, άλλωστε, τονίστηκε από τη διοίκηση της εταιρείας, η οποία υπογράμμιζε στην αρχή της έντασης ότι «πλέον η ΔΩΔΩΝΗ δεν έχει μια ΑΤΕ, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, η οποία χρηματοδοτούσε την επιχείρηση και έτσι μπορούσε να εξοφλεί κάθε μήνα τις υποχρεώσεις της». Λίγες μέρες μετά εκ στόματος του νέου διευθύνοντας συμβούλου της εταιρείας του κ. Ιωάννη Βιτάλη, υπερτονίστηκε ότι στο νέο περιβάλλον, το οποίο έχει διαμορφωθεί (ιδιοκτησιακό και οικονομικό), «πρέπει όλοι να προσαρμοστούμε με θυσίες», για να καταλήξει πως «δυστυχώς οι κτηνοτρόφοι πρέπει να υποστούν την καθυστέρηση».

 

Οι κτηνοτρόφοι

Από τη μεριά τους οι κτηνοτρόφοι χαρακτηρίζουν εκρηκτική την κατάσταση. Δηλώνουν αγανακτισμένοι για τη νέα τάξη πραγμάτων, για τις οφειλές και για την τιμή του γάλακτος και υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει καμία προοπτική για την κτηνοτροφία στην Ήπειρο. «Άλλα υποσχέθηκαν, άλλα περιμέναμε και άλλα συμβαίνουν. Πού είναι τα ιδιωτικά κεφάλαια που επενδύθηκαν; Πού βρίσκονται τα εκατομμύρια των Ρώσων, των Γάλλων και των Ελλήνων που ήρθαν πριν μήνες για να ‘‘εκτοξεύσουν’’ την εταιρεία»; Μάλιστα, σημειώνουν ότι εάν δεν βελτιωθούν τα πράγματα, πράγμα δύσκολο όπως σημειώνουν, «δεν θα μιλάμε για κτηνοτροφία Ηπείρου το Δεκέμβρη και τον Γενάρη».

«Δεν είναι μόνο το βιοποριστικό»

Όπως εξηγούν στην «Παραγωγή», το πρόβλημα που προκύπτει από τη μη καταβολή των αμοιβών τους από τη ΔΩΔΩΝΗ δεν είναι μόνο βιοποριστικό. Παραδοσιακά, οι κτηνοτρόφοι προμηθευτές της εταιρείας, το Μάιο πληρώνονταν τις αμοιβές τους και ταυτόχρονα έπαιρναν μία προκαταβολή, με την οποία έκλειναν τις συμφωνίες για τις ζωοτροφές του χειμώνα. Δεδομένου ότι φέτος δεν κατάφεραν να οριστικοποιήσουν καλές τιμές, λόγω έλλειψης ρευστότητας, βλέπουν το κόστος συντήρησης των μονάδων τους να «εκτοξεύεται» σε δυσβάστακτα μεγέθη. «Έχουν ήδη περάσει τρεις μήνες. Όσο περνά επιπλέον καιρός τόσο πιο ακριβά θα πληρώσουμε τις τιμές», σημειώνουν οι παραγωγοί.

Τα νέα δεδομένα, ωστόσο, «σπάνε» την άτυπη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, η οποία παρείχε ρευστότητα και ασφάλεια στους κτηνοτρόφους.

Και με τη Δωδώνη και τους κτηνοτρόφους η τοπική κοινωνία…

Την πρόθεση της Περιφέρειας Ηπείρου να στηρίξει την κτηνοτροφία και να αναζητήσει ταυτόχρονα λύσεις για την εξόφληση του εισκομιζόμενου γάλακτος από τη διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ προς τους παραγωγούς της περιοχής, επανέλαβε ο περιφερειάρχης, Αλέξανδρος Καχριμάνης, ενώ παράλληλα τάχθηκε κατά της απόφασης των παραγωγών να προχωρήσουν σε κατάληψη του εργοστασίου. «Ο ρόλος της περιφέρειας είναι να συνθέτει και όχι να αποσυνθέτει. Δεν είμαι ποτέ υπέρ των καταλήψεων», υπογράμμισε ο περιφερειάρχης, σημειώνοντας πως σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις τόσο με τους κτηνοτρόφους όσο με τη διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας και την Τράπεζα Πειραιώς (ως διάδοχος της Αγροτικής Τράπεζας) για την εξεύρεση λύσης στην εξόφληση των εισκομιστών γάλακτος.

Στο πλευρό των παραγωγών το ΕΚΙ

Με ανακοίνωσή το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων συμπαραστέκεται τον αγώνα που δίνουν οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι είναι απλήρωτοι για αρκετό καιρό και ζητούν την άμεση αποπληρωμή τους.

«Η ΔΩΔΩΝΗ είναι ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια για την Ήπειρο και αποτελεί πηγή ζωής για χιλιάδες οικογένειες. Το Εργατικό Κέντρο μαζί με τους εργαζόμενους στη γαλακτοβιομηχανία και τους κτηνοτρόφους θα είμαστε απέναντι στη διοίκηση, η οποία με τη συγκεκριμένη πολιτική της οδηγεί την εταιρεία σε μαρασμό και διάλυση», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

 

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<