ΣΕΚΑΠ: Αναβολή στην αναβολή για την ΑΜΚ!

29-07-2013, 14:29
ΣΕΚΑΠ: Αναβολή στην αναβολή για την ΑΜΚ!

Της Βούλας Μαλαίνου

Στην περίπτωση της ΣΕΚΑΠ η λαϊκή ρήση που θέλει το νόμισμα να έχει δύο όψεις, ισχύει!

Από τη μία, οι εργαζόμενοι στην καπνοβιομηχανία, παρά το γεγονός πως τα τελευταία δύο χρόνια λόγω σημαντικής οικονομικής στενότητας πληρώνονται με καθυστέρηση δύο μηνών, πιστεύουν πως οι προοπτικές της επιχείρησης θα αλλάξουν επί τα βελτίω χάρη στην ηγετική φυσιογνωμία του Ιβάν Σαββίδη.

Ως γνωστόν, ο Ιβάν διαθέτει πολυετή εμπειρία στο συγκεκριμένο κλάδο, όντας μάλιστα και ο ιδιοκτήτης της κορυφαίας Donskoy Tabak, η οποία σε μέγεθος ξεπερνά κατά δέκα φορές τη ΣΕΚΑΠ. Που σημαίνει πως αν μη τι άλλο η παρουσία του Σαββίδη στο τιμόνι της εταιρείας ενέχει ισχυρά πλεονεκτήματα για την ίδια.

Από την άλλη, οι συνεχείς αναβολές ως προς την υλοποίηση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, στην οποία και εναποτίθενται όλες οι ελπίδες ανάκτησης της ρευστότητας, επιβεβαιώνουν τις «γλώσσες» που θέλουν τον ομογενή εκ Ρωσίας επιχειρηματία να «τρενάρει» συνειδητά τα όποια σχέδιά του για την καπνοβιομηχανία. Αξίζει δε να σημειωθεί πως από τη στιγμή που η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΣΕΚΑΠ δεν υπογράφεται, αλλά αιωρείται, τότε η ΣΕΚΕ παραμένει ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος.

Ήταν που ήταν «θολό» το τοπίο, με τον Σαββίδη να καθυστερεί τη μοιρασιά της ΣΕΚΑΠ, η δεύτερη σε σειρά αναβολή της γενικής συνέλευσης της 23ης Ιουλίου με κύριο αντικείμενο προς συζήτηση την επικείμενη ΑΜΚ, αποτέλεσε το «κερασάκι στην τούρτα».

Αφενός «φούντωσαν» παλιά κακόβουλα σενάρια για το τι θέλει να κάνει εν τέλει ο Ιβάν με την καπνοβιομηχανία. Αφετέρου παρατείνεται η αγωνία των 270 εργαζομένων της εταιρείας, οι οποίοι όσο δεν λαμβάνουν δεσμεύσεις για τη διατήρηση των θέσεών τους, φοβούνται ότι η νέα εποχή που «εγκαινίασε» η μεταβίβαση του 50,36% της ΣΕΚΑΠ στον Σαββίδη, σηματοδοτεί και την έναρξη απολύσεων.

Έχουν ακουστεί πολλά

Η αλήθεια είναι πως όσα γράφονται καθημερινά για την επιχειρηματική φιγούρα του Ιβάν Σαββίδη, δεν είναι και τα καλύτερα. Τα αρνητικά σχόλια προκύπτουν από το γεγονός πως ο ίδιος ενώ έχει καταπιαστεί με πολλά τον τελευταίο καιρό στη χώρα μας, εξαγοράζοντας την ΠΑΕ ΠΑΟΚ, τη μίσθωση του «Μακεδονία Παλλάς» και το 50,36% της ΣΕΚΑΠ, ωστόσο, τα αφήνει τα «πλάνα» του στη μέση.

Η αλήθεια, επίσης, είναι πως από τον ίδιο έχει τηρηθεί σιγή ιχθύος, ενώ οι εργαζόμενοι στη ΣΕΚΑΠ δεν εξαπολύουν «κατηγορώ» εναντίον του, αν και το γεγονός πως ακόμα δεν τον γνωρίζουν από κοντά… «ξινίζει».

Πληροφορίες αναφέρουν πως η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΣΕΚΑΠ «προσκρούει» είτε σε φορολογικούς λόγους της ΣΕΚΕ είτε σε «ανοιχτά» ζητήματα του επιχειρηματία ή ακόμα και στα δύο τινά.

Αναφορικά με το δεύτερο, λέγεται πως ο Σαββίδης κωλυσιεργεί την ΑΜΚ της καπνοβιομηχανίας, διότι θέλει πρώτα να διαπραγματευτεί με την Πειραιώς την πιθανότητα καλύτερων όρων δανειοδότησης της ΣΕΚΑΠ, ενώ «σφήνα» μπαίνουν τα χρέη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, για τα οποία ο ίδιος δεν έχει λάβει ξεκάθαρη απάντηση από το Μαξίμου για το πως θα τακτοποιηθούν.

«Πάτημα» για ρευστότητα η ΑΜΚ

Η συζήτηση για την πολυπόθητη ΑΜΚ της ΣΕΚΑΠ αναβλήθηκε για τις 6 Αυγούστου. Πέρα από το γεγονός πως η ολοκλήρωση της ΑΜΚ σημαίνει πως ο Ιβάν Σαββίδης αποκτά ολοκληρωτικά τη ΣΕΚΑΠ(δηλαδή και τη ΣΕΚΕ), τα 20 εκατ. ευρώ που θα «πέσουν» στην επιχείρηση, θα δώσουν «ανάσα» σε εργαζομένους και προμηθευτές, οι οποίοι και θα αποπληρωθούν.

Την ίδια στιγμή, υποτίθεται πως ο Ιβάν θα ανακοινώσει και τα μελλοντικά σχέδια για την επιχείρηση, για την υλοποίηση των οποίων θα υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες, αφού θα έχουν μπει νέα κεφάλαια στην εταιρεία.

Υπενθυμίζεται πως η «κακή εποχή» για τη ΣΕΚΑΠ ξεκίνησε από τότε που ο βασικός της μέτοχος, η πρώην ΑΤΕ, σταμάτησε να τη χρηματοδοτεί.

Επισημαίνεται πως η εταιρεία σημείωσε ζημιές ρεκόρ για το 2012, γεγονός που αποδεικνύει το μεγάλο πρόβλημα ρευστότητάς της.

Σύμφωνα με τον ενοποιημένο ισολογισμό της εταιρείας, τα έσοδα υποχώρησαν στα 19,04 εκατ. ευρώ πέρσι, από 29,53 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση (36,03 εκατ. ευρώ το 2010 και 53,15 εκατ. ευρώ το 2009), παρουσιάζοντας μείωση κατά 35,5% σε ποσοστό και κατά 10,49 εκατ. ευρώ σε αξία, σε ετήσια βάση.

Παράλληλα, η εταιρεία σημείωσε ζημίες προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) 8,19 εκατ. ευρώ, έναντι αντίστοιχων ζημιών 7,03 εκατ. ευρώ το 2011 (ζημίες 6,31 εκατ. ευρώ το 2010 και κέρδη 12,39 εκατ. ευρώ το 2009).

Μετά την πρόβλεψη για τους φόρους της χρήσης και τα δικαιώματα μειοψηφίας, οι καθαρές ζημίες ανήλθαν σε 25,70 εκατ. ευρώ, έναντι καθαρών ζημιών 15,78 εκατ. ευρώ το 2011 (ζημίες 18,58 εκατ. ευρώ το 2010 και κέρδη 3,69 εκατ. ευρώ το 2009).

Σημειώνεται δε πως καπνοπαραγωγοί παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις γύρω από την εταιρεία, καθώς οι εξαγγελίες Σαββίδη θα ορίσουν τα σχέδια και των μικρότερων επιχειρήσεων του κλάδου.

Το τίμημα

Το τίμημα με το οποίο το 50,36% της ΣΕΚΑΠ πουλήθηκε στον Σαββίδη προκαλεί ερωτήματα. Το εν λόγω ποσοστό μεταβιβάστηκε στον Ιβάν έναντι 3,31 εκατ. ευρώ, όταν γι' αυτό το ίδιο ποσοστό τον Φεβρουάριο του 2012 είχαν προσφερθεί 25,41 εκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα, η Donskoy(ιδιοκτησίας του Σαββίδη) κατέληξε σε συμφωνία με την ΣΕΚΕ και απέκτησε και το δικό της ποσοστό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι προσέφερε στη ΣΕΚΕ την ίδια τιμή ανά μετοχή με την οποία απέκτησε το 50,36%, οπότε θα πρέπει να εξαγόρασε το ποσοστό της ΣΕΚΕ προς 2,25 εκατ. ευρώ.

Το σίγουρο είναι πως το συνολικό τίμημα δεν θα είναι αυτό, καθώς η Donskoy Tabak βρίσκεται σε συζητήσεις με τον εκκαθαριστή για το ύψος των δανείων της ΣΕΚΑΠ που θα επωμιστεί. Τα δάνεια της ΣΕΚΑΠ έχουν περάσει στην bad bank που προέκυψε μετά τη διάσπαση της Αγροτικής και ανέρχονται σήμερα στα 94 εκατ. ευρώ.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<