Θ. Βασιλόπουλος: Νέα αρχή για την ΠΕΝΑ

23-07-2013, 13:07
Θ. Βασιλόπουλος: Νέα αρχή για την ΠΕΝΑ

Στη ΝΑΤΑΣΑ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

(adamopoulou@paragogi.net)


Περίπου τρεις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο νέος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (ΠENA), Θεόδωρος Βασιλόπουλος, μιλά για τα προβλήματα και τους στόχους της νέας διοίκησης. Παράλληλα, απαντά σε όσους θέλουν, όπως τονίζει, με «βεγγαλικά και πυροτεχνήματα να σπείρουν τη διχόνοια στα μέλη του Δ.Σ.».

 

 

Μετά από 3 μήνες στο προεδρείο της ΠΕΝΑ έχετε εντοπίσει προβλήματα που μπορούν να χαρακτηριστούν «απροσπέλαστα»;

Αξεπέραστα προβλήματα δεν υπάρχουν. Κατάλληλοι χειρισμοί χρειάζονται, διάθεση για διάλογο και σύνθεση απόψεων και όλα τα προβλήματα μπορούν να αμβλυνθούν. Πιστεύω ακράδαντα πως βασικός παράγοντας επίλυσης, ακόμη και των «απροσπέλαστων», όπως είπατε, προβλημάτων είναι ο χρόνος. Όλοι μας χρειαζόμαστε το χρόνο μας για να δούμε το σωστό. Από την άλλη, όταν πρόκειται για μία πανελλαδική οργάνωση, όπως είναι η ΠΕΝΑ, οργανωτικά προβλήματα πάντα θα υπάρχουν. Στις περισσότερες των περιπτώσεων τα προβλήματα αυτά δημιουργούνται από τους ίδιους τους ανθρώπους, ενίοτε και από μικράνθρωπους. Παραλάβαμε διαλυμένη διοίκηση. Η προηγούμενη διοίκηση δεν παρέδωσε τίποτε μέχρι και σήμερα που μιλάμε. Γιατί άραγε; Απάντηση ακόμη δεν λάβαμε. Εμείς όμως γνωρίζουμε πια. Μόλις ολοκληρωθεί ο εσωτερικός διαχειριστικός έλεγχος, τακτοποιηθούν όλες οι εκκρεμότητες και μπουν τα πάντα στη θέση τους, τότε όλα θα ξεκαθαρίσουν, οι ευθύνες θα αποδοθούν και η ΠΕΝΑ θα συνεχίσει το δρόμο της διάφανη και κρυστάλλινη.

 

 

Έχετε απάντηση γι’ αυτούς που θέλουν την ΠΕΝΑ, με πρωτοβουλία του νέου προεδρείου, να αλλάζει χαρακτήρα; Με λίγα λογία η ΠΕΝΑ παραμένει πολιτικά «αχρωμάτιστη»;

Ξέρετε, η χώρα μας είναι πολύ μικρή και σχεδόν όλοι, στο χώρο αυτό, γνωριζόμαστε καλά. Συνεπώς, το ποιοί είμαστε είναι γνωστό, όπως γνωστή είναι και η μέχρι τώρα πορεία μας στον προσωπικό και στον επιχειρηματικό στίβο. Θα ήταν εξαιρετικά αφελές να πιστεύουν ορισμένοι ότι με διάφορα «βεγγαλικά και πυροτεχνήματα» θα μπορέσουν να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο από τα προβλήματά του, να εμφανιστούν ως νέοι σωτήρες και να διασπείρουν διχόνοια στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Είναι η πρώτη φορά που το νέο Διοικητικό Συμβούλιο λειτουργεί ως μία ψυχή. Πράγματι η ΠΕΝΑ αλλάζει και μάλιστα γρήγορα, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Αλλάζει όμως προς το καλύτερο και αυτό σύντομα θα φανεί και η σύγκριση αναγκαστικά θα είναι αναπόφευκτη. Μέλημα της νέας διοίκησης είναι οι νέοι αγρότες και τίποτε άλλο. Όταν κάποιοι θέλουν να κρύψουν τη γύμνια τους, επειδή είναι ανίκανοι να παρουσιάσουν έργο ή να καταθέσουν έστω μία σοβαρή πρόταση, καταφεύγουν στη σπίλωση, μέσα από γνωστές τακτικές του παρελθόντος κολλώντας ταμπέλες και απαξιώνοντας προσπάθειες. Δυστυχώς γι’ αυτούς η κοινωνία άλλαξε.

 

Αναλάβατε την προεδρεία της ΠΕΝΑ σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο. Αυτό πόσο εμποδίζει τους στόχους σας;

Είναι γεγονός πως η χώρα μας διέρχεται βαθειά οικονομική ύφεση, η οποία διαπερνάει όλους τους παραγωγικούς κλάδους. Συνεπώς και τον πρωτογενή τομέα. Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες των κοινωνικών και όχι μόνο αδιεξόδων, τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα όσο και στην ύπαιθρο. Ως νέοι άνθρωποι, πιστέψτε με, αυτό μας πονάει πολύ. Ταυτόχρονα, όμως, δυναμώνει τη θέλησή μας να συνεχίσουμε τον αγώνα μας, ώστε να βγούμε μία ώρα αρχύτερα από το αδιέξοδο αυτό. Η νέα διοίκηση της ΠΕΝΑ κατήρτισε συγκεκριμένο πλάνο δράσεων και πρωτοβουλιών. Στο 20ό πανελλήνιο συνέδριό μας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Αυγούστου έως τις 1 Σεπτεμβρίου στο ιστορικό κάστρο Λαμίας, θα παρουσιαστούν οι στόχοι, το όραμα και οι πρωτοβουλίες της νέας διοίκησης, σηματοδοτώντας ένα νέο ξεκίνημα. Τελικά δεν είναι η κρίση η οποία εμποδίζει τους στόχους, αλλά η ανυπαρξία στόχων.

 

Ποιό είναι το οργανόγραμμα της ΠΕΝΑ για την επόμενη τριετία;

Στο επίκεντρο της φιλοσοφίας μας, όπως θα δείτε και στο νέο λογότυπο το οποίο θα παρουσιαστεί στο συνέδριο, είναι ο άνθρωπος, αγρότης, επιχειρηματίας. Στη βάση αυτής της φιλοσοφίας, ο σχεδιασμός της ΠΕΝΑ για το επόμενο διάστημα αναπτύσσεται σε τρία μέρη: το πρώτο περιλαμβάνει την υποστήριξη ευαίσθητων τμημάτων της κοινωνίας μας. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουν σχεδιαστεί διάφορες δράσεις, όπως, στήριξη κοινωνικών παντοπωλείων, συμμετοχή σε διανομή τροφίμων σε απόρους, στήριξη της τοπικής κοινωνίας στη δημιουργία και στην επέκταση των δημοτικών λαχανόκηπων, σχεδίαση εκπτωτικής κάρτας για νέους αγρότες, κάρτα υγείας για νέους αγρότες, δημιουργία τράπεζας αίματος κ.λπ. Χαρακτηριστικά αναφέρω, ότι τα αγροτικά ατυχήματα είναι τα περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο παραγωγικό κλάδο της οικονομίας μας. Το δεύτερο περιλαμβάνει δράσεις κατάρτισης και ενημέρωσης των αγροτών και δημιουργία φακέλων με επιμέρους θέματα υποστήριξης του έργου τους σε συνεργασία με τα διάφορα Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά Ιδρύματα και οπωσδήποτε με την ίδια την πολιτεία. Προς αυτή την κατεύθυνση υπογράφονται πρωτόκολλα συνεργασίας και δημιουργούνται ομάδες εργασίας με συγκεκριμένο αντικείμενο. Και το τρίτο περιλαμβάνει δράσεις συμβουλευτικής σε θέματα εξωστρέφειας, αγροτικού μάρκετινγκ, κοστολόγησης, τυποποποίησης, συσκευασίας κ.λπ. Όπως βλέπετε πιστεύουμε στο αγροτικό επιχειρείν, έχοντας όμως στο επίκεντρο τον άνθρωπο.

 

Τί θα λέγατε στους νέους, που λόγω της ανεργίας, στρέφονται στον πρωτογενή τομέα;

Ανέκαθεν ο πρωτογενής τομέας αποτελούσε έναν από τους βασικότερους αναπτυξιακούς πυλώνες της χώρας μας. Η γεωργία, η κτηνοτροφία, ακόμη και η αλιεία ήταν πάντα εκεί και πάντα μας περίμενε. Η ευμάρεια όμως και η επίπλαστη ευδαιμονία συνέβαλαν στην απαξίωση του πρωτογενούς τομέα. Ήρθε η ώρα να αποκατασταθεί η ισορροπία. Ο πρωτογενής τομέας μπολιάζεται πλέον με νέους, μορφωμένους και συνειδητοποιημένους ανθρώπους, οι οποίοι επιθυμούν να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα στο αγροτικό επιχειρείν. Δεν θέλουν να είναι γεωργοί ή κτηνοτρόφοι απλώς, θέλουν να είναι αγρότες επιχειρηματίες και είμαι σίγουρος πως μπορούν να τα καταφέρουν. Χρειάζεται όμως μεγάλη προσοχή, διότι σε κάθε τι υπάρχουν κίνδυνοι και ρίσκα, αλλά και διάφοροι επιτήδειοι, οι οποίοι παραπλανούν και αποπροσανατολίζουν. Η επιτυχία ή αποτυχία της ΠΕΝΑ βρίσκεται σε αυτό ακριβώς το σημείο. Να οδηγήσει μέσα από «ασφαλή» δρόμο τους νέους που θα θελήσουν να επιχειρήσουν στον αγροτικό τομέα.

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.02.2017 13:32

Οδ. Κωνσταντινόπουλος: Στόχος η δεύτερη θέση στις εκλογές
Τουλάχιστον η δεύτερη θέση στις εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας στο χώρο της Κεντροαριστεράς είναι ο στόχος που θέτει ο βουλευτής...

02.13.2017 15:07

Αποστόλου: Θεσμικές παρεμβάσεις για τη μείωση του κόστους παραγωγής στον αγροτικό τομέα
«Οι συναντήσεις αυτές μας κάνουν σοφότερους, θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει πριν από τις κινητοποιήσεις», δηλώνει ο υπουργός Αγροτικής...

08.04.2014 10:39

Expoagrotic: Η έκθεση που καλύπτει όλη την παραγωγική αλυσίδα
Στις αρχές Οκτωβρίου, από τις 2 μέχρι τις 5 του μηνός, ανοίγει τις πύλες της η έκθεση “Expoagrotic”, η οποία αφορά ολόκληρη την παραγωγική...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<