ΕΒΟΛ made in USA!

22-07-2013, 12:52
ΕΒΟΛ made in USA!

Της AΝΝΑΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖH

(arampatzi@paragogi.net)

Την έκπληξη κάνει και πάλι η βολιώτικη συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία ΕΒΟΛ. Αυτή τη φορά δεν πρόκειται απλώς για νέο εξαγωγικό άνοιγμα, αλλά για νέα γραμμή παραγωγής στο εξωτερικό.

Την είσοδό της στην αχανή και απαιτητική αγορά των ΗΠΑ εξετάζει η ΕΒΟΛ, όχι απλώς με εξαγωγές γιαουρτιού, όπως αρχικά είχε ειπωθεί. Η βολιώτικη γαλακτοβιομηχανία, που παρά την κρίση στην ελληνική αγορά γάλακτος στέκεται… όρθια, σχεδιάζει από κοινού με άλλες δύο ελληνικές εταιρείες το στήσιμο μιας δικής τους γραμμής παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων στις ΗΠΑ. Σε συνεργασία και με Αμερικάνους, αυτή την περίοδο εξετάζουν τα κόστη και τις οικονομικές απαιτήσεις. «Βρισκόμαστε σε διαβουλεύσεις. Το Σεπτέμβριο θα επισκεφθούμε τις ΗΠΑ για να δούμε τι θα γίνει», σημειώνει στην «Παραγωγή» ο πρόεδρος της ΕΒΟΛ, Νικήτας Πρίντζος.

Ο ίδιος υπογραμμίζει πως το κλίμα στην Ελλάδα μεταβάλλεται προς το χειρότερο και θα πρέπει να παρακολουθήσουν και εδώ τις όποιες εξελίξεις, πριν το επιχειρηματικό τους άνοιγμα. «Είναι κομβικοί για την πορεία μας οι επόμενοι δύο με τρεις μήνες», τόνισε ο κ. Πρίντζος.

Από την άλλη, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ελληνικού τύπου γιαούρτι «σαρώνει» στην Αμερική, με τη ΦΑΓΕ να είναι η μόνη ελληνική εταιρεία παραγωγής γαλακτοκομικών στην αγορά.

Οι Γάλλοι

Η ΕΒΟΛ, συν τοις άλλοις, είναι σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με Γάλλους επιχειρηματίες, που αναζητούν διακαώς γίδινο γάλα στην Ελλάδα για την παρασκευή κατσικίσιου τυριού. Έχοντας κάνει κρούσεις στη Φλώρινα, όπου δεν υπήρξε συμφωνία με τους παραγωγούς, οι δυο Γάλλοι επιχειρηματίες χτύπησαν την πόρτα της ΕΒΟΛ αναζητώντας 30 τόνους γίδινο γάλα ημερησίως. Με βάση τη γαλλική πρόταση, το γάλα θα παστεριώνεται, θα συμπυκνώνεται και στη συνέχεια θα στέλνεται στη Λυών της Γαλλίας.

Ωστόσο, τα κοστολόγια, τα μεταφορικά και το δίκτυο διανομής είναι θέματα δύσκολα που απαιτούν χρόνο. Επίσης, η ΕΒΟΛ θα πρέπει να συλλέγει γάλα και από άλλες γειτονικές περιοχές για να φτάσει τους 30 τόνους, κάτι που αυξάνει τα κόστη. Σύμφωνα με τον κ. Πρίντζο, οι Γάλλοι έδωσαν χαμηλές τιμές και ο ίδιος έκανε αντιπρόταση. Η απάντησή τους αναμένεται μέχρι τις 15 Αυγούστου. Εάν συμφωνήσουν, θα ξεκινήσει η συνεργασία με λίγες ποσότητες της τάξεως των 10 τόνων από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη Φλώρινα οι Γάλλοι είχαν κάνει προσφορά για 0,65 λεπτά το κιλό, ενώ η μέση τιμή στην Ελλάδα για το γίδινο είναι τα 0,60 λεπτά. Πιθανότατα, μετά το πρώτο «ναυάγιο» στη Φλώρινα, η προσφορά να κατέβηκε.

Ο άσσος στο μανίκι

Για οποιαδήποτε επέκταση, ο άσσος στο μανίκι της επιχείρησης είναι η επέκταση που είναι σε εξέλιξη. Ειδικότερα, στα τέλη Οκτώβρη ολοκληρώνεται η νέα υπερσύγχρονη μονάδα παστερίωσης και εμφιάλωσης γάλακτος, 2.500 τ.μ., συνολικού κόστους 6,5 εκατ. ευρώ. Η μονάδα επιχορηγείται από το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» και με ίδια κεφάλαια, χωρίς κανένα δανεισμό. Αποτέλεσμα της επένδυσης είναι η αύξηση της δυναμικότητας στους 100 τόνους την ημέρα, διευκολύνοντας έτσι και τις εξαγωγές.

«Έχουμε θετικό πρόσημο στον ισολογισμό μας, δεν χρωστάμε πουθενά και πληρώνουμε κανονικά», τονίζει ο πρόεδρος της ΕΒΟΛ, ο οποίος όμως ανησυχεί ιδιαιτέρως για την εγχώρια αγορά γάλακτος και προσθέτει: «Όλοι θα έχουμε χάσιμο με τις εξελίξεις π.χ., στην ΑΓΝΟ. Η εσωτερική αγορά έχει πληγεί, ενώ και άλλες επιχειρήσεις έχουν προβλήματα. Όλο το σκηνικό δεν δίνει καλή εικόνα για το που πάει η κτηνοτροφία στην Ελλάδα. Δεν ισχύει το “ο θάνατος σου η ζωή μου”».

Άλλωστε, τα στοιχεία για την παραγωγή αγελαδινού γάλακτος στην Ελλάδα μιλούν από μόνα τους. Το 2012 η παραγωγή διαμορφώθηκε στους 630.000 τόνους. Σύμφωνα με τον κ. Πρίντζο, φέτος θα «πέσει» κάτω από αυτή την ποσότητα.

Τα βότανα

Η ΕΑΣ Βόλου σχεδιάζει και μια νέα επένδυση στον τομέα των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας. Πέρα από τα αυτοφυή βότανα του Πηλίου, υπάρχουν και καλλιέργειες που έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον αρκετών. Σε αυτή τη φάση έχουν συσταθεί σύλλογοι και ομάδες παραγωγών, ενώ είναι σε διαβούλευση για την πορεία πλεύσης τους. Στα τέλη Σεπτέμβρη, μάλιστα, αναμένεται ολοκληρωμένη μελέτη σχετικά με τη νέα επένδυση. Επιπλέον, βασικό ζήτημα είναι η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ). Θα πρέπει να δουν τι θα συμπεριληφθεί σε αυτήν από την κατηγορία των αρωματικών φυτών, για να αποφασίσουν.

 

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<