Ποιοτική γεωργία με νέους παραγωγούς

22-07-2013, 12:49
Ποιοτική γεωργία με νέους παραγωγούς

Της ΒΟΥΛΑΣ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

(malainou@paragogi.net)

Τακτοποιεί εκκρεμότητες και προωθεί νέα σχέδια το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με χρονικό ορίζοντα το τέλος του χρόνου. Μέσα στο Φθινόπωρο του τρέχοντος έτους ανοίγει ο δρόμος για την καινούρια προκήρυξη του προγράμματος των Νέων Αγροτών, δράση, στην οποία υπολογίζεται ότι 5.000-6.000 δικαιούχοι θα μπορέσουν να ενταχθούν με πριμ πρώτης εγκατάστασης κατά μέσο όρο στα 17.000 ευρώ. Την ίδια ώρα, δίνεται βάρος στην ποιοτική γεωργία, με αφορμή την ανάληψη της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε. από την 1η Ιανουαρίου του 2014.

Ειδικότερα, εντός του ερχόμενου Σεπτεμβρίου αναμένεται να δοθεί το «πράσινο φως» από την Κομισιόν για την τελευταία τροποποίηση του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», η οποία κατατέθηκε τον περασμένο Ιούνιο στα αρμόδια κοινοτικά όργανα, γεγονός που θα δώσει «πάσα» για τη νέα προκήρυξη του προγράμματος των Νέων Αγροτών.

Σημειώνεται, πως την τροποποίηση του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» είχε εισηγηθεί ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο πρώην ειδικός γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο οποίος μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την άλλοτε τρικομματική κυβέρνηση και εν μέσω ανασχηματισμού, παραιτήθηκε.

Κατά τη συνοπτική παρουσίαση του έργου του στο πλαίσιο της παραίτησής του, ο κ. Θεοχαρόπουλος τόνισε, αναφορικά με την καινούρια προκήρυξη του προγράμματος των νέων αγροτών, πως το ποσό των 100 εκατ. ευρώ θα εξασφαλιστεί από τη μετακίνηση κονδυλίων κατά το 2014 και το 2015 από προγράμματα με χαμηλή απορρόφηση.

Ωστόσο, ο ίδιος έσπευσε να διευκρινίσει πως «λόγω της οικονομικής συγκυρίας, οι επενδυτικές δράσεις δεν έχουν τόσο μεγάλη ζήτηση από τους ενδιαφερόμενους, όπως παλαιότερα, ενώ το πρόβλημα επιδεινώνεται λόγω έλλειψης τραπεζικής χρηματοδότησης».

Επισημαίνεται πως σχεδόν στις 1.000 ανήλθαν οι απεντάξεις των Νέων Αγροτών από το πρόγραμμα, όσο ο κ. Θεοχαρόπουλος είχε τη θέση του ειδικού γραμματέα Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών. Οι απεντάξεις αφορούσαν Νέους Γεωργούς, που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα με την προκήρυξη του 2009 και δεν ήταν σε θέση να καταθέσουν αίτηση πληρωμής για τη β’ δόση, καθώς και Νέους Γεωργούς, των οποίων οι επενδύσεις κρίθηκαν ανεπαρκείς μετά την παρέλευση της πενταετίας και είχαν ενταχθεί σε μία από τις δύο προκηρύξεις της περιόδου 2000-2006.

Παράλληλα, στις 1.000 απεντάξεις συμπεριλαμβάνονται και εκείνες των κτηνοτρόφων, που δεν κατόρθωσαν να αποκτήσουν άδεια για την κτηνοτροφική τους εγκατάσταση.

Στροφή στην ποιοτική γεωργία

Από το υπουργείο λέγεται πως η ανάληψη της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την ερχόμενη χρονιά, αποτελεί μεγάλη ευκαιρία, προκειμένου η χώρα μας να αποτελέσει «πρότυπο γεωργίας». Που σημαίνει πως το ΥΠΑΑΤ και τα συναρμόδεια υπουργεία θα πρέπει να στραφούν προς την ποιοτικότερη γεωργία, αναλαμβάνοντας δράσεις με σκοπό την προώθησή της.

Προς την κατεύθυνση αυτή συναινεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης της Ομάδας Εργασίας του υπουργείου την περασμένη Τετάρτη, στην οποία συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Δημήτρης Μελάς, ο κ. Τσαυτάρης επεσήμανε πως δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην ανάδειξη και στην καθιέρωση νέων σημάτων ποιότητας που, σε συνέργεια με το κανονιστικό πλαίσιο, αναδεικνύουν τα τοπικά και παραδοσιακά προϊόντα. «Με τον τρόπο αυτό», συμπλήρωσε ο υπουργός, «θα διαμορφωθεί ένα πρότυπο γεωργίας, το οποίο θα μπορέσει να αποτελέσει παράδειγμα και να υιοθετηθεί και από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Αυτό αποτελεί προτεραιότητα για τη χώρα μας στη διάρκεια της προεδρίας στο Συμβούλιο της Ε.Ε.», συμπλήρωσε, τονίζοντας πως ο προγραμματισμός των δράσεων ενόψει της ανάληψης της ελληνικής προεδρίας της έχει ήδη ξεκινήσει.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στη σημασία της αξιοποίησης των κοινοτικών κονδυλίων, που εξασφάλισε η Ελλάδα για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, καθώς και στην ανάγκη εκμετάλλευσης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που μας δίνει η χώρα μας, ώστε «να φθάσουμε σε μια «Πράσινη Ανάπτυξη», που να «πατά» στη γη μας και σε μια «Γαλάζια Ανάπτυξη», που να «πατά» στη θάλασσα μας και τελειώνοντας το 2020 να κάνουμε θετικό απολογισμό».

Τέλος, ο ίδιος προσέθεσε ότι τα σημαντικά αυτά κονδύλια που εξασφάλισε η χώρα μας για τους Έλληνες αγρότες, διασφαλίζουν ότι όχι μόνο δεν θα υπάρξει απώλεια στο εισόδημά τους, αλλά θα ενισχυθούν σημαντικά δράσεις και για την προώθηση των ελληνικών παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων.

Σημειώνεται, πως η στροφή στην ποιοτικότερη γεωργία αφορά τους κλάδους της τυποποίησης, της παραγωγής βιολογικών και παραδοσιακών προϊόντων, καθώς και ζωοτροφών.

Εξαγωγές-ρεκόρ

Η ποιότητα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων είναι το «διαβατήριο» της Ελλάδας στις εξαγωγές, τονίζεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τα αγροτικά προϊόντα στο σύνολό τους βρίσκονται στην τρίτη θέση των εξαγωγών με ποσοστό 18,6%, σημειώνοντας μάλιστα αύξηση της τάξεως του 15,3% σε σχέση με ένα χρόνο πριν (16,8% το ποσοστό τους το πρώτο τρίμηνο του 2012).

Στον αντίποδα, μειωμένες εμφανίζονται οι εξαγωγές των πρώτων υλών κατά -25,9% και των βιομηχανικών προϊόντων κατά 6,4%, αλλά και των χαμηλών σε αξία εξαγωγών της κατηγορίας είδη και συναλλαγές μη ταξινομημένα κατά -17,9%.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι 6 στα 10 πιο εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας είναι τα αγροτοδιατροφικά προϊόντα, με μεγάλο «πρωταγωνιστή» το ελαιόλαδο, που πλέον βρίσκεται στη δεύτερη θέση, μετά τα πετρελαιοειδή.

Τη δεκάδα των «πρωταθλητών» συμπληρώνουν το παρθένο ελαιόλαδο (2η θέση), τα ψάρια (6η θέση), τα πορτοκάλια (7η θέση), τα παρασκευασμένα λαχανικά (8η θέση), τα ροδάκινα (9η θέση) και τα τυριά (10η θέση).

Σημειώνεται, πως τα 15 κορυφαία εξαγώγιμα αγροτικά προϊόντα, όσον αφορά στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, είναι τα εξής: Ορυκτέλαια πετρελαίου, παρθένο λάδι, φάρμακα για τη λιανική πώληση, πλάκες από άργιλο, σωλήνες κάθε μήκους, ψάρια, πορτοκάλια, λαχανικά, φρούτα (κυρίως βερίκοκα, ροδάκινα, κεράσια), τυριά, κράματα αργίλου, ηλεκτρική ενέργεια, φύλλα και ταινίες, λεπτά από αργίλιο και τσιγάρα.

Αυτό, που έχει προκαλέσει εντύπωση στους εξαγωγείς, είναι πως τον τελευταίο καιρό παρατηρείται ενίσχυση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων σε διεθνείς αγορές, όπως της Τουρκίας, του Γιβραλτάρ και της Σιγκαπούρης, τη στιγμή που χώρες, όπως η Βουλγαρία, η πΓΔΜ και η Ρουμανία, πλέον παραγκωνίζονται.

Σύμφωνα με τους εξαγωγείς, οι διεθνείς και εγχώριες οικονομικές εξελίξεις έχουν ως αποτέλεσμα την επικράτηση νέων αγορών-στόχων, καθώς και την ενίσχυση της συμμετοχής των αγροτικών προϊόντων και των πετρελαιοειδών στο σύνολο των εξαγωγών της χώρας.

Παράλληλα, επισημαίνουν πως ανακάμπτουν οι χώρες στην Ευρωζώνη, ξεπερνώντας τις μεγάλες δυνάμεις του αναπτυσσόμενου κόσμου, όπως η Κίνα και η Ινδία, για τις οποίες καταγράφεται ακόμη και μείωση των εξαγωγών, σε σχέση με το 2012.

Το τελευταίο, σύμφωνα με στελέχη του ΠΣΕ, προκαλεί έντονο προβληματισμό στους Έλληνες εξαγωγείς για το τι μέλλει γενέσθαι στην πορεία.

Όπως επισημαίνει η επικεφαλής του ΠΣΕ, κα Χριστίνα Σακελλαρίδη, «η ανάγνωση των στατιστικών στοιχείων για την πορεία των εξαγωγών στο α’ τρίμηνο του 2013 έχει διπλή ανάγνωση. Από τη μία πλευρά, καταγράφεται μία ευελιξία των Ελλήνων εξαγωγέων ως προς τις αγορές-στόχους, προκειμένου να καλυφθεί η μειωμένη ζήτηση από χώρες που αντιμετωπίζουν υφεσιακά φαινόμενα, ειδικά στην Ευρώπη, αλλά και η ενίσχυση της εξωστρέφειας του αγροτικού τομέα, που αποτελεί βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας.

Από την άλλη, όμως, η υποχώρηση των εξαγωγών σε δυναμικές αγορές, όπως η Κίνα ή η Ινδία, ακόμη και οι πιέσεις που ασκούνται στο εμπόριο της χώρας με Βαλκάνιους εταίρους, σε συνδυασμό με τις χαμηλότερες επιδόσεις των βιομηχανικών προϊόντων, δημιουργούν προβληματισμό για το προσεχές διάστημα».

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<