Τα διψήφια επιτόκια «πνίγουν» τους αγρότες

22-07-2013, 12:39
Τα διψήφια επιτόκια «πνίγουν» τους αγρότες

Του ΝΙΚΟΥ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ

(filippidis@paragogi.net)

«Πνίγουν» τους Έλληνες αγρότες τα υψηλά επιτόκια χορηγήσεων. Σε μια εποχή που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει «ρίξει» το βασικό της επιτόκιο στο ιστορικά χαμηλό του 0,50%, οι Έλληνες αγρότες πληρώνουν επιτόκια με διψήφιο ποσοστό, καθώς έχουν επιβαρυνθεί και με την κατάργηση μετά από 25 χρόνια της επιδότησης κατά 2 μονάδες των βραχυπρόθεσμων και κατά μια μονάδα των μεσοπρόθεσμων δανείων τους.

Το κενό που άφησε πίσω της η Αγροτική Τράπεζα, παρά τις προσπάθειες και τα νέα καινοτόμα προϊόντα που διέθεσε η Τράπεζα Πειραιώς, δεν κατέστη δυνατό να καλυφθεί. Αρκεί να αναφερθεί ότι οι Έλληνες αγρότες υποχρεώθηκαν το 2012, εν μέσω στασιμότητας στις τιμές πώλησης των προϊόντων τους και αύξησης σχεδόν όλων των συντελεστών του κόστους παραγωγής, να καταβάλουν τόκους αυξημένους κατά 16,1% σε σχέση με το 2011. Τη στιγμή, δηλαδή, που σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής πλήρωναν ακριβότερα ενοίκια κατά 0,5%, ενοίκια μηχανημάτων κατά 2,6%, η μεγαλύτερη επιβάρυνσΗ τους προέκυψε από το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων τους.

Την ίδια στιγμή γεωργοί και κτηνοτρόφοι που διέθεταν δάνεια με επιδοτούμενο προνομιακό επιτόκιο στην πρώην ΑΤΕ, βρέθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα ενώπιοι δυσάρεστων μεταβολών. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελούν τα εξώδικα που απέστειλε πριν από μερικούς μήνες η Τράπεζα Πειραιώς -η οποία απορρόφησε την ΑΤΕ- στους κτηνοτρόφους της χώρας, για την πληρωμή του επιτοκίου της επιδότησης των δανείων που είχαν λάβει το 2008.

Οι κτηνοτρόφοι της χώρας είχαν λάβει τότε άτοκο δάνειο, λόγω της μεγάλης αύξησης στις τιμές των ζωοτροφών, το οποίο φέτος έγινε έντοκο, με το επιτόκιο από το 2,3% να εκτοξεύεται στα διψήφια επίπεδα ενός συμβατικού επιτοκίου.

Το αίτημα

Σε αυτό το περιβάλλον, πολλοί εκπρόσωποι αγροτών ζητούν τη δημιουργία μιας νέας επενδυτικής τράπεζας, που θα αντικαταστήσει την παλαιά ΑΤΕ. Χαρακτηριστική είναι η πρόταση του κ. Παναγιώτη Πεβερέτου, προέδρου του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Ελλάδος (ΣΕΚ), ο οποίος με δηλώσεις του έχει αναφερθεί στην ανάγκη δημιουργίας μιας Τράπεζας ειδικού σκοπού (Νέα Αγροτική Τράπεζα) για τη χρηματοδότηση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων με χαμηλό επιτόκιο, όπως έχουν οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη.

Ο κ. Πεβερέτος αναφέρει ότι η έλλειψη χρηματοδότησης από το κράτος και η ανυπαρξία εργαλείων χρηματοδότησης των παραγωγών γενικότερα, εντείνουν το τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας που υπάρχει στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Οι τράπεζες, προσθέτει, δεν χορηγούν πλέον κεφάλαια κίνησης και δεν δανείζουν τους κτηνοτρόφους, ενώ από την πλευρά των τυροκομείων και των εταιρειών που απορροφούν τα προϊόντα μας υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές.

Ο κουμπαράς

Τον δρόμο για την παροχή χαμηλότοκων δανείων με επιτόκιο της τάξης του 4% σε αγρότες ανοίγει το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (ΤΑΕ), με κεφάλαια ύψους 253 εκατ. ευρώ. Μέσω του χρηματοδοτικού αυτού εργαλείου, θα παρέχονται χαμηλότοκα δάνεια σε αγρότες που επενδύουν στο πλαίσιο του προγράμματος «Σχέδια Βελτίωσης», σε όσους δραστηριοποιούνται στο χώρο της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων και σε όσους έχουν προχωρήσει σε ιδιωτικές επενδύσεις στον αγροτικό τομέα.

Η διάρκεια των δανείων θα είναι μακροπρόθεσμη, έως 10 χρόνια, με περίοδο χάριτος που μπορεί να φτάνει έως 2 χρόνια, με σκοπό την υποβοήθηση του επενδυτή κατά τα πρώτα χρόνια.

Τα αιτήματα δανειοδότησης μέσω του Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας θα γίνονται στις συμβεβλημένες τράπεζες (πιθανότατα η Πειραιώς). Η τράπεζα θα είναι αρμόδια για την εξέταση των επενδυτικών σχεδίων και την έγκριση των δανείων, το χειρισμό των πληρωμών, την παρακολούθηση της υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων μέσω δειγματοληπτικών ελέγχων και την υποβολή σχετικών εκθέσεων στο ΕΤΕΑΝ για την πορεία των δράσεων.

Η Πειραιώς

Περί τις 30 συμφωνίες στήριξης της συμβολαιακής γεωργίας, συνολικού ύψους 170 εκατ. ευρώ, αναμένεται να χρηματοδοτηθούν στη διάρκεια της φετινής χρονιάς από την Τράπεζα Πειραιώς.

Η στήριξη της συμβολαιακής εξελίσσεται σε κεντρικό άξονα της πιστοδοτικής πολιτικής που εφαρμόζει η τράπεζα στον αγροτικό χώρο και μέχρι το τέλος του 2013 αναμένονται περί τις 25-30 συμφωνίες, όπως αυτές με τους 500 ροδακινοπαραγωγούς στην περιοχή Πέλλας-Ημαθίας και στυλοβάτη την εταιρεία Venus, όπως και τους 1.000 καπνοπαραγωγούς από Καβάλα, Δράμα, Σέρρες, Πιερία και την εταιρεία Μισσιριάν και τη συμφωνία με ομάδα βαμβακοπαραγωγών από τη Ροδόπη και τη Ξάνθη, οι οποίοι παραδίδουν βαμβάκι στην εταιρεία Ν. Πέττας ΑΒΕΕ.
Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις η Τράπεζα Πειραιώς θα δώσει στους παραγωγούς περί τα 70 εκατ. ευρώ, ενώ πάνω από 100 εκατ. ευρώ θα δοθούν αντίστοιχα τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις. Τα μεγέθη αυτά θα πολλαπλασιαστούν και στο επίπεδο των παραγωγών και στο επίπεδο των προϊόντων, με σκοπό να στηριχθεί η επέκταση της συμβολαιακής γεωργίας στη χώρα μας.
Επιπλέον, όσον αφορά την κάρτα του αγρότη, στόχος της Τράπεζας Πειραιώς είναι να τοποθετηθούν συσκευές σε καταστήματα αγροεφοδίων και σε πρατήρια καυσίμων, επιτρέποντας έτσι στους αγρότες:

-          Καλύτερο έλεγχο των εσόδων και εξόδων τους

-          Ρευστότητα

-          Εξορθολογισμό του συστήματος αγροεφοδίων σε τοπικό επίπεδο.

Θέλουν οι Τούρκοι να καλύψουν το κενό

Δάνεια ύψους 40 έως 50 εκατ. ευρώ ετοιμάζεται να χορηγήσει σε Έλληνες αγρότες η τουρκική τράπεζα Ziraat, υπό την προϋπόθεση ότι θα λάβει τη σχετική έγκριση από την ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet.

Οι αγρότες, οι επιχειρηματίες και οι βιομήχανοι αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες λόγω της τρέχουσας έλλειψης δανείων στην Ελλάδα, η οποία έχει επηρεάσει σημαντικά τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, σχολιάζει η εφημερίδα.

Αν το σχέδιο εγκριθεί, τότε τα δύο υποκαταστήματα της Ziraat στην περιοχή της Θράκης θα αρχίσουν να χορηγούν δάνεια σε αγρότες που τα χρειάζονται, ενώ δάνεια θα μπορούν να λάβουν και επιχειρηματίες. Το πρότζεκτ περιλαμβάνει επίσης την παροχή συμβουλών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των χρεών και τις διαδικασίες των δανείων.

Σύμφωνα με τη Hurriyet, η Ziraat εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να μοιραστεί το πρότζεκτ αυτό με μια άλλη ελληνική τράπεζα.

 

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.29.2020 15:22

Χατζηδάκης: Xαμηλότερο κόστος ενέργειας για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά με το target model
Η χώρα μας έχει την υψηλότερη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στην ΕΕ, με σημαντικές παρενέργειες για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

10.29.2020 15:20

Αναβάλλεται η έκθεση Τροφίμων και Ποτών FOOD & LIFE 2020 του Μονάχου
Κάθε ενδιαφερόμενη επιχείρηση μπορεί για πληροφορίες σχετικά με την FOOD & LIFE να απευθύνεται στο Ελληνογερμανικό Εμπορικό και...

10.29.2020 15:18

Κτηματολόγιο: Ξεκίνησε η ανάρτηση σε περιοχές της ΠΕ Μαγνησίας
Η διαδικασία της Ανάρτησης έχει διάρκεια δύο μηνών για τους κατοίκους εσωτερικού και τέσσερις για όσους μένουν στο εξωτερικό και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<