ΣΕΚΑΠ: Στην τελική ευθεία η μεταβίβαση του 84,45% στον Ιβάν

19-07-2013, 14:41
ΣΕΚΑΠ: Στην τελική ευθεία η μεταβίβαση του 84,45% στον Ιβάν

Της Βούλας Μαλαίνου

 

Χωρίς απρόοπτα αναμένεται να μεταβιβαστεί σήμερα, Παρασκευή το 84,45% της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ στον Ιβάν Σαββίδη, γεγονός που «εγκαινιάζει» μία νέα εποχή για την εταιρεία, ενόψει και της επικείμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, η οποία θα βρεθεί στο επίκεντρο της γενικής συνέλευσης την ερχόμενη Τρίτη, στις 23 Ιουλίου.

 

Σημειώνεται πως για την τύχη της καπνοβιομηχανίας έχουν κυκλοφορήσει πολλά σενάρια, πολλά εκ των οποίων κάνουν λόγο για αποχώρηση του Ιβάν Σαββίδη από την απόκτηση του 84,45% της επιχείρησης, φημολογία που πυροδοτήθηκε ύστερα από την απουσία του από τη γενική συνέλευση της 28ης Ιουνίου και την αναβολή της συζήτησης για την ΑΜΚ. Η απουσία του Ιβάν σχολιάστηκε αρνητικά από παράγοντες της εγχώριας αγοράς.

 

Η παράταση δε ως προς το ζήτημα της αμκ χαρακτηρίστηκε ως τακτική αναβολών στο θέμα της απόκτησης της καπνοβιομηχανίας αφού, αν και ο εκκαθαριστής της ΑΤΕ έχει ανακοινώσει από τον περασμένο Μάιο την επικράτησή του στον σχετικό διαγωνισμό, ωστόσο, η επιχείρηση δεν έχει περάσει ακόμη στην κατοχή του. Επισημαίνεται ακόμη πως κατά τη διάρκεια της πρώτης γενικής συνέλευσης δεν έγινε καμία αναφορά στα σχέδια που έχει η διοίκηση, με στόχο την επιστροφή της ΣΕΚΑΠ σε τροχιά ανάπτυξης. Γεγονός που επέφερε επιπρόσθετη απογοήτευση στην ελληνική αγορά καπνοβιομηχανίας, καθώς αναμενόταν πως ο Ιβάν θα άνοιγε τα «χαρτιά» του όσον αφορά τα επιχειρησιακά πλάνα για τη ΣΕΚΑΠ, θα ανακοίνωνε τη στρατηγική της επιχείρησης για το τρέχον έτος, εξαγγελίες-ορόσημο για το μέλλον της εταιρείας.

 

Με εμφανή την απουσία και του προέδρου του δ.σ. της καπνοβιομηχανίας Σ. Σαποτνίτσνινκ, η γενική συνέλευση ενέκρινε ορισμένα από τα τυπικά ζητήματα που τέθηκαν «επί τάπητος». Με αυτά και με εκείνα, οι εργαζόμενοι στην καπνοβιομηχανία έχουν αρχίσει να εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια, καθώς το τοπίο γύρω από το μέλλον της επιχείρησης «θολώνει» και μάλιστα όσο οι ζημίες στις χρήσεις διευρύνονται! Από τη μία, αισθάνονται ασφάλεια που ο εκκαθαριστής της ΑΤΕ δηλώνει βέβαιος για την επιβίωση της εταιρείας, από την άλλη, όμως, η ουδεμία επαφή μαζί του «κλονίζει» την πίστη και την αισιοδοξία τους. Για τους εργαζόμενους στη ΣΕΚΑΠ, η επόμενη μέρα της ολοκλήρωσης της -υπό συζήτηση ακόμα αύξησης μετοχικού κεφαλαίου- είναι το ουσιαστικότερο σκέλος. Η διατήρηση δε των 270 θέσεων εργασίας στην καπνοβιομηχανία είναι το ζητούμενό τους. Υπενθυμίζεται εδώ πως ο κ. Σαββίδης έχει δεσμευτεί για την αποφυγή απολύσεων, ωστόσο, όσο τα business plans της διοίκησης παραμένουν μυστικά, τόσο οι ανησυχίες των υπαλλήλων «φουντώνουν».

 

Το πρόβλημα είναι πως οι εργαζόμενοι δεν έχουν καμία ιδέα για τη στρατηγική της ηγεσίας της ΣΕΚΑΠ, δεν έχουν ενημερωθεί για τους στόχους της διοίκησης ως προς το άμεσο μέλλον, αναφέρουν κύκλοι της αγοράς. Σημειώνεται πως τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω οικονομικής στενότητας της ΣΕΚΑΠ, το προσωπικό πληρώνεται με μια καθυστέρηση της τάξης των δύο μηνών. Σύμφωνα με πληροφορίες, τους δίνετε κάποιο χρηματικό ποσό έναντι.

 

Η καθυστέρηση της αμκ παρατείνει την αγωνία τους, ενώ η υπό εκκαθάριση Αγροτική Τράπεζα συνεχίζει να επιβάλλει ληστρικά επιτόκια εις βάρος της εταιρείας. Επισημαίνεται πως η εταιρεία σημείωσε ζημιές ρεκόρ για το 2012, γεγονός που αποδεικνύει το μεγάλο πρόβλημα ρευστότητάς της. Σύμφωνα με τον ενοποιημένο ισολογισμό της εταιρείας, τα έσοδα υποχώρησαν στα 19,04 εκατ. ευρώ πέρσι, από 29,53 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση (36,03 εκατ. ευρώ το 2010 και 53,15 εκατ. ευρώ το 2009), παρουσιάζοντας μείωση κατά 35,5% σε ποσοστό και κατά 10,49 εκατ. ευρώ σε αξία, σε ετήσια βάση. Παράλληλα, η εταιρεία σημείωσε ζημίες προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) 8,19 εκατ. ευρώ, έναντι αντίστοιχων ζημιών 7,03 εκατ. ευρώ το 2011 (ζημίες 6,31 εκατ. ευρώ το 2010 και κέρδη 12,39 εκατ. ευρώ το 2009). Μετά την πρόβλεψη για τους φόρους της χρήσης και τα δικαιώματα μειοψηφίας, οι καθαρές ζημίες ανήλθαν σε 25,70 εκατ. ευρώ, έναντι καθαρών ζημιών 15,78 εκατ. ευρώ το 2011 (ζημίες 18,58 εκατ. ευρώ το 2010 και κέρδη 3,69 εκατ. ευρώ το 2009)

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<