Ημερολόγιο καλλιεργητή 13-19/7

16-07-2013, 14:28
Ημερολόγιο καλλιεργητή 13-19/7

Γράφει η γεωπόνος ΑΓΓ. ΚΟΥΤΡΟΥ-ΑΥΓΟΥΛΑ

Ιδιαίτερη φροντίδα χρειάζονται οι βαμβακοφυτείες αυτή την εποχή σε πολλά επίπεδα (αρδεύσεις - σκαλίσματα - διαφυλλικές λιπάνσεις). Στην ελιά έχει αρχίσει η καταπολέμηση του δάκου, ενώ προσοχή χρειάζεται στην πατάτα για πιθανή εμφάνιση περονόσπορου και δορυφόρου. Ο Ιούλιος είναι μήνας έντονης δραστηριότητας για τα κηπευτικά (υπαίθρια και υπό κάλυψη), αλλά και ο μήνας συγκομιδής της μπάμιας.

ΒΑΜΒΑΚΙ

Οι βαμβακοφυτείες στα βαμβακοπαραγωγικά διαμερίσματα της χώρας βρίσκονται στο στάδιο των χτενιών και προχωρούν σιγά-σιγά στο στάδιο της άνθησης.

Σε αγρούς που έχουν ύψος φυτών μεγαλύτερο από 45 εκατοστά και παρατηρούνται έντονες προσβολές από τζιτζικάκια, συνιστάται εφαρμογή ρυθμιστών ανάπτυξης σε δόση 20 cc/στρέμμα και διαφυλλικές λιπάνσεις με καλιούχα σκευάσματα (οργανικά ή ανόργανα).

Οι αρδεύσεις ξεκινούν όταν ξεραθούν τα πρώτα 10 εκατοστά του εδάφους με μικρές δόσεις τώρα στην αρχή (20-30 m3 νερού ανά στρέμμα). Για την εφαρμογή άρδευσης δεν πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η μάρανση των φυτών το μεσημέρι, ιδιαίτερα όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 30οC.

Εν τω μεταξύ, η αντιμετώπιση τυχόν αναπτυχθέντος σημαντικού πληθυσμού ζιζανίων γίνεται με μηχανικό σκάλισμα μεταξύ των γραμμών, που είναι ένας φτηνός και αποτελεσματικός τρόπος καταστροφής τους.

Πρέπει να είμαστε φειδωλοί στη χορήγηση νερού και αζώτου στη βαμβακοφυτεία, γιατί οδηγούν σε υπερβολική βλάστηση, η οποία με τη σειρά της οδηγεί στην οψίμηση της καρποφορίας και τα φυτά γίνονται επιρρεπή στην προσέλκυση επιβλαβών οργανισμών και ιδιαίτερα του πράσινου σκουληκιού.

ΕΛΙΑ

Ο δάκος της ελιάς αντιμετωπίζεται με δολωματικούς ψεκασμούς, που σχεδιάζονται και υλοποιούνται κάθε χρόνο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης.

Προσοχή πρέπει να δοθεί επίσης από τους ελαιοπαραγωγούς στην καταπολέμηση της καρπόβιας γενιάς του πυρηνοτρήτη, στις περιπτώσεις που η προσβολή προοιωνίζεται μεγάλες ζημιές στην παραγωγή. Η αντιμετώπιση του εντόμου με τα κατάλληλα, εγκεκριμένα εντομοκτόνα προϋποθέτει τον καθορισμό του ακριβούς χρόνου ψεκασμού, που επιτυγχάνεται μέσω των φερομονικών παγίδων παρακολούθησής του.

ΠΑΤΑΤΑ

Οι φυτείες της πατάτας πρέπει να ελέγχονται αυτή την εποχή για πιθανή προσβολή από περονόσπορο και δορυφόρο. Ευνοϊκές συνθήκες για την εκδήλωση των προσβολών είναι τα υψηλά ποσοστά ατμοσφαιρικής υγρασίας στην ατμόσφαιρα και το φαινόμενο της δροσιάς που συχνά εμφανίζεται αυτή την εποχή.

Σε περιπτώσεις διαπίστωσης προσβολών απαιτείται άμεση επέμβαση με διασυστηματικά ή διεισδυτικά εγκεκριμένα, κατάλληλα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, που μπορούν να αντιμετωπίσουν συνδυαστικά και τον περονόσπορο και το δορυφόρο.

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ ΥΠΑΙΘΡΙΑ

Συνεχίζεται η συγκομιδή των καλοκαιρινών κηπευτικών (ντομάτα - αγγούρι - πιπεριά - μελιτζάνα - κολοκύθι κ.ά.), κυρίως στις νότιες περιοχές της χώρας. Ιδιαίτερα για τη ντομάτα πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή για τις κάμπιες, οι πληθυσμοί των οποίων ενδέχεται να προκαλέσουν πολύ σοβαρές ζημιές. Η αντιμετώπισή τους πρέπει να γίνεται με την εφαρμογή των κατάλληλων, εγκεκριμένων εντομοκτόνων, κατά τις απογευματινές ώρες, επειδή τότε αρχίζει η έντονη δραστηριότητά τους.

Η εποχή που διανύουμε (Ιούλιος) είναι η εποχή συγκομιδής της μπάμιας, που πρέπει να μαζεύεται ανώριμη και όταν το μήκος της είναι 5-10 εκατοστά. Η συγκομιδή της μπάμιας πρέπει απαραίτητα να γίνεται με γάντια, για να αποφευχθούν οι ερεθισμοί των χεριών από τις τρίχες που έχουν τα φύλλα της.

Κατάλληλος επίσης χρόνος για την όψιμη σπορά κηπευτικών, κυρίως στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της χώρας. Ακολουθεί η μεταφύτευση των διαφόρων ειδών, με κυριότερα τη ντομάτα και το αγγούρι. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία της διαδικασίας είναι οι γλάστρες ή τα κυπελλάκια στα οποία θα γίνει η σπορά να τοποθετηθούν σε μέρος με μερική σκίαση, έτσι ώστε να μην εκτίθενται τα νεαρά σπορόφυτα σε έντονη ηλιακή ακτινοβολία. Η εποχή καρποφορίας των όψιμων κηπευτικών θα είναι το φθινόπωρο.

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ ΥΠΟ ΚΑΛΥΨΗ

Στα θερμοκήπια της χώρας που καλλιεργούνται κηπευτικά μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά μύκητες, νηματώδεις και ζιζάνια με τη μέθοδο της ηλιοαπολύμανσης. Σημειώνεται για μια ακόμη φορά ότι η μέθοδος έχει μικρό κόστος εφαρμογής και άριστη συμπεριφορά στο περιβάλλον. Για να είναι η μέθοδος αποτελεσματική πρέπει να υπάρχει περίσσεια υγρασίας στο έδαφος πριν από την κάλυψη. Αν για την κάλυψη χρησιμοποιηθεί αδιαπέρατο πλαστικό, ο απαιτούμενος χρόνος για αποτελεσματική ηλιοαπολύμανση μειώνεται στις 3-4 εβδομάδες.

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<